Connect with us

Upišite traženi pojam

Zagreb, 21.02.2023. - Konferencija za medije Kluba zastupnika Socijaldemokrata na temu: „Opoziv glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek i ostale političke aktualnosti“. Na fotografiji Domagoj Hajduković. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/es

Politika

Hajduković (SD): Cijene gotovo svih artikala u maloprodaji divljaju, Vlada je nemoćna ili ne želi učiniti ništa oko toga

Domagoj Hajduković, zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik Socijaldemokrata, u utorak, 14. ožujka 2023. godine, u Hrvatskom saboru, dvorani Ivana Kukuljevića, održao je konferenciju za medije na temu „Projekt Slavonija na HDZ-ov način“.

„Na žalost, poskupljenja za naše građane nisu novina. Cijene gotovo svih artikala u maloprodaji divljaju, Vlada je nemoćna ili ne želi učiniti ništa oko toga, pa građane prepušta na milost i nemilost uvoznih, maloprodajnih i inih lobija. Ni to nije neka posebna novost.

Međutim, tamo gdje Vlada može intervenirati to radi jako selektivno. Tako smo gledali prepucavanje u maniri meksičkih sapunica između ministra Filipovića i njegovih sekundanata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i gradonačelnika Zagreba Tomaševića oko poskupljenja vode u Zagrebu, prvo najavljenog za 15%, zatim za 7,5%, a sada izgleda da poskupljenja neće biti, pri čemu je najdeblji kraj u ovoj trakavici izvukao direktor Vodoopskrbe i odvodnje, koji je smijenjen. No, ono što je bitno i pozitivno u svemu ovome jest da Zagrepčani neće plaćati skuplju vodu.“ – kazao je uvodno Hajduković.

„Prema svemu sudeći, HDZ je voljan ovakve poteze povlačiti samo tamo gdje ne obnaša izvršnu vlast na lokalnoj razini. Evo, primjera, u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Gradu Vinkovcima gdje je od nastanka moderne Hrvatske na vlasti HDZ. Uspjesi vladanja lokalnog HDZ-a ogledaju se u činjenici da je ta ista županija jedna od najnerazvijenijih u Hrvatskoj, kao i u činjenici da je jedna od županija koja najbrže gubi stanovništvo. Za vodoopskrbu na području dva (2) grada i petnaest (15) općina u toj županiji odgovoran je Vinkovački vodovod i kanalizacija. U sveopćoj tišini, s vrlo sramežljivim najavama i bez rasprave na Gradskom vijeću, došlo je do „malih korekcija cijena“ (narodski rečeno velikih poskupljenja) u veljači ove godine. Početkom ovog mjeseca potrošači su počeli dobivati račune i ostali zatečeni.

Naime, fiksa naknada poskupila je s 1,45€ na 2,77€, u prijevodu čak 90%. Isporuka vode tj. vodoopskrba je bila 0,56€ po kubnom metru, a sada je 0,73€ što je poskupljenje od 31%. Dakle, računi s po 5 m3 potrošnje su u siječnju bili 8,92€ a za veljaču su 11,40€.

U dopisu koji su slali potrošačima, poskupljenje pravdaju činjenicom da se cijena vode po kubnom metru, nije mijenjala od 2011. godine. Oni s malo boljim sjećanje znaju da je Gradsko vijeće Vinkovaca 2019. donijelo odluku o poskupljenju vode s 14,8 kn na 16,8 kn. Još jedna u nizu HDZ-ovih „istina.“ Naravno, nije to jedino poskupljenje s kojima se susreći građani Vinkovaca. Tako je prije nekoliko mjeseci poskupjelo i parkiranje za 50%, valjda zbog rata u Ukrajini jer je Ukrajina najveći izvoznik parkinga u Vinkovcima ili možda zbog još jedne u nizu HDZ-ovih korekcija.

Nisam primijetio da je ministar Filipović išta rekao o ovim poskupljenjima, baš kao ni HDZ-ovi vijećnici i/ili zastupnici iz toga grada. Valjda je sasvim u redu i opravdano kada HDZ-ova vlast povećava cijene, a nije kada to čine druge vlasti? Kada to radi HDZ onda su to korekcije, štićenje potrošača i unaprjeđenje usluge ako niste znali, ili pak Zagrepčani zaslužuju angažman ministra osobno, dok građani Vinkovaca i okolice ne?! Čini se da je i ministru Banožiću sasvim ok plaćati skuplju vodu, možda i u novoj APN nekretnini. U svakom slučaju na djelu je licemjerje i dvostruke vrijednosti HDZ-a.“ – istaknuo je Hajduković.

„Ono što najviše čudi jest da je i lokalna oporba o ovome potpuno tiha, uz iznimku vijećnika Ključa Hrvatske u Gradskom vijeću Vinkovaca, gosp. Gorana Kajkića čije je nezadovoljstvo također naišlo na vrlo skroman odaziv lokalnih medija. Čovjek bi iz svega ovoga dobio dojam da HDZ-ova lokalna vlast radi odličan posao, a odličan posao HDZ-ovih vlasti se obično, kao i na ovom primjeru, lome na leđima građana i potrošača.

Dok su predsjedniku Vlade Plenkoviću puna usta „projekta Slavonija,“ dok se periodički hvali brojkama ulaganja u istok Hrvatske, dok predano obilazi nove društvene domove i svlačionice lokalnih nogometnih klubova, ne razmišlja koliko je stvarno kvaliteta života građana kojima podiže svu tu infrastrukturu, od čega plaćaju račune i štiti li itko uopće njihove interese jer tu je HDZ, nepogrešiv i neprikosnoven da spriječi poskupljenja i opravda korekcije tamo gdje je na vlasti.

Gospodine Plenkoviću, Banožiću, Filipoviću, očekujem istu reakciju za građane Vinkovaca i okolnih općina kao što ste reagirali za građane Zagreba. Dok ne budete jednako tretirali sve građane, dok ne budete jednako štitili i Zagrepčane i Vinkovčane i Vrgorčane, dok ne prestanete podizati Potemkinova sela na istoku Hrvatske i zaista se ne počnete brinuti za standard građana u Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu i kvalitetu njihova života, do tada će vaš „projekt Slavonija“ biti farsa i još jedan u nizu HDZ-ovih PR projekata u maniri najvještijih spin doktora dok uvjeravate građane da ni sami ne znaju koliko dobro žive.“ – zaključio je Hajduković.

Povezane vijesti

Vijesti

Sve više ljudi razmišlja o energetskoj neovisnosti, a brojni državni poticaji kod mnogih su ubrzali odluku da za vlastite potrebe počnu proizvoditi električnu energiju iz sunca,...

Politika

Čak 468 amandmana, 33 više nego prošle godine, podnijeli su saborski zastupnici na prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu. Samo pet amandmana podnijeli su...

Politika

Milenko Bilić, član Stožera za obranu hrvatskog sela, objavio je na Facebooku video koji prikazuje jednu od sudionica prosvjeda kako uništava HDZ-ovu člansku iskaznicu....

Vijesti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, da Vlada RH izmjenama niza zakona osnažuje položaj žrtve nasilja,...