Connect with us

Upišite traženi pojam

Politika

Hajdaš Dončić: Podržavamo uvođenje poreza na ekstra profite i poreza na nekretnine

Saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić govorio je za N1 studio uživo o energetskoj krizi i Vladinim mjerama.

“Mjera koja se odnosi na solare je u redu, ali bi ju tebao pratiti još jedan niz operativnih mjera. Trebalo je paralelno osigurati jedan dio bespovratnih sredstava, 25 posto, a ostatak kroz kreditnu liniju”, smatra Hajdaš Dončić.

Vlada bi, dodaje, unaprijed trebala planirati određenu strategiju što će se dogoditi za šest ili 12 mjeseci. Ističe da je kratkoročna mjera subvencioniranje onog što je nerealno i gdje je cijena troška prevelika, a srednjoročno i dugoročno rješenje je energetska tranzicija.

“Plin nije budućnost, on je u redu kao alternativni izvor dok ne završi zelena energetska tranzicija. Hrvatska treba napraviti ogromnu energetsku revoluciju. Od HEP-a treba napraviti energetsku kompaniju koja će zajedno s INA-om, koju treba vratiti u Hrvatsku, biti energetski klaster. Hrana i energija su oružje ovog doba”, poručuje Hajdaš Dončić.

Istaknuo je i kako se zalaže za uvođenje poreza na ekstra profite i poreza na nekretnine.

“Ne bi se oporezivala prva nekretnina u kojoj netko živi, nego tek na drugu, treću, četvrtu progresivno oporezivanje. Inflacija pogađa sve, ali ne pogađa sve jednako. Treba početi oporezivati bogate koje štiti HDZ”, rekao je Hajdaš Dončić.

Povezane vijesti

Vijesti

Saborska zastupnica SDP-a, prim.dr.sc. Andreja Marić u slobodnom se govoru osvrnula na namjeru zabrane konzumacije energetskih pića maloljetnicima od strane Ministarstva zdravstva – što...

Vijesti

Saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić izvijestila je da Klub SDP-a predlaže izmjene Zakona o osobnoj asistenciji i Zakona o socijalnoj skrbi kojim sprječava da...

Vijesti

U Hrvatskom saboru se danas održao Okrugli stol pod nazivom „Problemi onkoloških bolesnika u Republici Hrvatskoj“, u organizaciji Kluba zastupnika SDP-a. Sudjelovali su stručnjaci...