Connect with us

Upišite traženi pojam

Izvor: privatna arhiva

Ostale vijesti

EKSKLUZIVNI INTERVJU IVAN ANUŠIĆ, osječko baranjski župan otkriva kako ova županija ali i Slavonija bilježe fenomenalne rezultate pod vodstvom HDZ-a

Vlada RH je legitimno izabrana i nitko ju ne smije ucjenjivati, pa tako ni predsjednik Milanović.

Dok Hrvatska svakodnevno bilježi velik porast oboljelih u jeku četvrtog vala pandemije koronavirusa, kakvo je trenutno stanje na području županije kojom rukovodite te uvođenje kojih mjera planirate eventualno predložiti s ciljem sprječavanja daljnjeg povećanja broja zaraženih?

Osječko-baranjska županija provodi mjere koje su na snazi s nacionalne razine, između ostalih i mjeru obveznih covid potvrda za zaposlenike i korisnike naših usluga koji dolaze u prostorije Županije. Brojke novozaraženih su kod nas u skladu s brojkama na nacionalnoj razini, no mišljenja sam da je važnije pratiti brojke hospitaliziranih jer njihov rast može ugroziti zdravstveni sustav. U KBC-u Osijek koji je respiracijski centar za istok Hrvatske situacija je pod kontrolom i vjerujem kako će uskoro i ovaj četvrti val dobiti silaznu putanju. Interes za cijepljenjem je velik, među najprocjepljenijim smo županijama u Hrvatskoj i vjerujem da ćemo time doprinijeti normalizaciji situacije u Osječko-baranjskoj županiji.

U proteklom periodu imali ste zapažena inozemna službena putovanja. Koji je bio povod Vašeg posjeta Münchenu te kakva iskustva i dojmove s istog nosite?

Povod je bio posjet Gradu Münchenu, točnije njihovom uredu za gospodarstvo jer žele razvijati međusobnu suradnju, kako uprave, tako i gospodarstvenika te sastanci s turističkim agencijama, Hrvatskom turističkom zajednicom u Bavarskoj i predstavnicima Zračne luke München. Otprije nekoliko dana pokrenuta je zračna linija Osijek – München – Osijek što je prva međunarodna linija Croatia Airlinesa ikad pokrenuta iz osječke zračne luke. Cilj nam je promovirati liniju kako bi zadovoljili kriterije popunjenosti te ju zadržati i nakon dva mjeseca koliko je za sada dogovorena. S druge strane, turizam u Osječko-baranjskoj županiji intenzivno razvijamo posljednje četiri godine, a partner nam je i Selimir Ognjenović s adresom u Bavarskoj, koji je putem svoje agencije i prije pandemije korone dovodio goste iz Bavarske u Slavoniju i Baranju. Iduće godine u veljači se u Münchenu održava veliki turistički sajam na kojem će predstavljanje Slavonije i Baranje imati posebnu poziciju, pa je i to bila jedna od tema razgovora.

Prisustvovali ste i međunarodnoj konferenciji MUNI WORLD 2021 u Tel Avivu. Kojim ste sve naprednim tehnološkim rješenjima na raznim poljima imali priliku svjedočiti te koje biste od viđenih željeli primijeniti i na području Osječko-baranjske županije?

Ljetos je Osječko-baranjsku županiju posjetio izraelski veleposlanik Ilan Mor, a povod posjete bili su pozitivni gospodarski pokazatelji na području naše županije. Bilježimo više novootvorenih tvrtki i obrta, ukupna dobit naših tvrtki je dosegla razinu 2008. godine koja je gospodarski bila iznimno uspješna, bilježimo najveći rast broja novorođenih beba u Hrvatskoj, a jedna smo od najuspješnijih županija prema povučenim sredstvima Europske unije. Između ostalog, razgovarali smo i o navodnjavanju poljoprivrednih površina u čemu su Izraelci svjetski prvaci, a mi razvijamo 16 novih sustava za navodnjavanje. Stoga nas je veleposlanik pozvao na konferenciju MUNI WORLD gdje smo bili njihovi gosti, a organizirani su nam i sastanci s tvrtkama koje navodnjavaju u Izraelu, Indiji i nekim europskim zemljama. Prije nekoliko dana imali smo i treći operativni sastanak i iskustva koja su nam predočili Izraelci, a bit će nam od velike koristi u pripremi strategije navodnjavanja za buduće razdoblje.

U proteklih nekoliko godina napravljeni su i ozbiljni iskoraci u razvoju kontinentalnog turizma na području županije u suradnji s Vladom RH. Koji sve potencijali leže i u razvoju zdravstvenog turizma, a o kojima je bilo govora na drugom Kongresu održivog razvoja zdravstvenog turizma nedavno održanog u Osijeku?

Prije nešto više od četiri godine započeli smo s projektom razvoja turizma jer smo uvidjeli neiskorištene potencijale ove gospodarske grane Osječko-baranjske županije, a osnovali smo i Upravni odjel za turizam koji sa županijskom Turističkom zajednicom radi na razvoju naše turističke ponude. Osječko-baranjska županija ima veliki turistički potencijal, što se potvrđuje i kroz kontinuirano povećanje broja gostiju. Istina, kao i svima drugima, pandemija je napravila određene probleme u turizmu, što nismo mogli predvidjeti, no nije nas zaustavila. Ove godine smo gotovo dosegli brojke iz 2019. godine koja je nama u turističkom smislu bila najuspješnija. Zdravstveni turizam je puno više od standardnih turističkih sadržaja i ponude, a i tu smo otišli značajno naprijed. Spomenut ću samo projekt izgradnje novog KBC-a Osijek koji će također biti u ponudi zdravstvenog turizma, kao i projekt geotermalnih izvora, za što je završena studija koja potvrđuje da Osječko-baranjska županija ima potencijale za njihov razvoj.

Kao županija provodite još neke projekte koji su jedinstveni u Hrvatskoj. Među njima je i besplatan školski obrok za svu osnovnoškolsku djecu, zatim besplatan prijevoz studenata, subvencioniranje kamata na stambene kredite te krediti za poduzetnike bez kamata.

Upravo tako, dosta je projekata koji se provode samo u Osječko-baranjskoj županiji. Školski obrok za sve je jedan od prvih projekata koji smo realizirali 2017. godine i provodi se do danas, a osigurava u suradnji s gradovima i općinama svim osnovnoškolcima besplatan obrok u školi. U tijeku je realizacija i idućeg koraka, a to je da se namirnice nabavljaju s lokalnih OPG-ova i da se ručak priprema u školi čime pomažemo i naše OPG-ove, a djeci osiguravamo kuhan i zdrav obrok. Izgradnjom Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće osigurat ćemo dodatne uvjete za unaprjeđenje ove usluge. Našu mjeru subvencioniranja stambenih kredita prepoznale su mnoge obitelji, a ovih smo dana osigurali dodatno sniženje kamata pa će u pojedinim bankama kamata iznositi manje od 0,5%. Također u suradnji s HBOR-om osigurali smo za žene poduzetnike i mlade poduzetnike beskamatne kredite.

Spomenuli ste regionalni distribucijski centar za voće i povrće kao i novi KBC Osijek, a gradi se i Gospodarski centar. Što je sve predviđeno u navedenim projektima te koje će oni benefite donijeti stanovnicima Vaše županije i cijelom istoku Hrvatske?

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće je već u poodmakloj fazi izgradnje, vrijedan je nešto više od 100 milijuna kuna, stavljanjem u funkciju RDC-a ćemo unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju na ovom području, a osobito je značajan za male proizvođače i ostale koji moraju postati konkurentniji na tržištu. Uz hladnjaču za skladištenje njihovih proizvoda ponudit ćemo im i sortirnicu, pakirnicu, liniju za brzo smrzavanje, liniju za preradu, za ekološku proizvodnju i na kraju stručnu i savjetodavnu pomoć. Nadalje, KBC Osijek je projekt koji zahtjeva duže razdoblje realizacije, a tijekom posljednjih godinu i pol učinjene su sve potrebne predradnje. Osigurano je 35 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, a predviđanja su da će cijeli projekt vrijediti oko 2 milijarde kuna. Gospodarski centar je također u izgradnji, vrlo brzo ćemo imati novi sajamski prostor, odnosno Gospodarski centar kakav trebaju i zaslužuju Grad Osijek, Osječko-baranjska županija i istočna Hrvatska. Riječ je o velikom prostoru, na dobroj lokaciji uz S-cestu, obuhvata gotovo 10 hektara te s nizom sadržaja koji će dati potporu poduzetništvu, obrtništvu i ukupnom gospodarstvu. Uskoro krećemo i s izgradnjom I. gimnazije u Osijeku, dovršavamo izgradnju Srednje škole u Donjem Miholjcu, gradimo sportsku dvoranu u Čepinu te niz drugih projekata vodeći brigu o ravnomjernom razvoju cijele županije.

Budući gospodarski centar

Druga RDC u izgradnji

Iako javnost zaziva smirivanje situacije između ministra obrane Banožića i predsjednika Milanovića, je li ispravan put rješavanja iste zaobilaženjem određenih procedura kako bi se udovoljilo predsjednikovom zahtjevu za postavljanjem na mjesto zapovjednika Počasno-zaštitne bojne izvanrednim promaknućem njemu bliskog kadra čime se u neravnopravan položaj stavlja sve ostale djelatnike s već postojećim potrebnim činovima?

Donekle ste sami dali odgovor na ovo pitanje. Bez obzira o kojoj je razini vlasti riječ, nikad nisam za zaobilaženje procedura. Ovdje govorimo o pitanju politike na nacionalnoj razini koja u ovom trenutku nije u fokusu mog djelovanja. Kao župan sam usmjeren na realizaciju projekata na istoku Hrvatske, prvenstveno u Osječko-baranjskoj županiji no i za to je potrebna stabilna politička situacija i vjerujem kako će je predsjednik i resorni ministar uspješno riješiti.

Može li se zahtjev Predsjednika Republike za vraćanjem brigadira Burčula u službu okarakterizirati prvim jasnim pokazateljem da bi Milanović u potrebi za stalnim odmjeravanjem moći i nametanjem vlastite volje tako na jednak način svaki put ucjenjivao Vladu blokiranjem donošenja za Hrvatsku važnih odluka?

Mišljenja sam da političari na svim razinama vlasti, bez obzira na njihovu političku pripadnost trebaju imati isti cilj, a to je prosperitet grada, općine, županije i na kraju države. Nije dobro kada se javno prepucavaju bez obzira o kojoj je temi riječ jer time ne ispunjavaju očekivanja građana koji su ih na te odgovorne funkcije birali. Vlada RH je legitimno izabrana i nitko ju ne smije ucjenjivati, pa tako ni predsjednik Milanović.

Povezane vijesti

Top Tema

U podužem intervjuu gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta progovorio je o razlozima zašto je Vukovar proglašen najboljim gradom za mlade, gdje je još...

Politika

Nikad nismo doznali tko nam je “poslao” dron na Jarun proljetos. Točnije, vlasti možda i znaju tko nam je poslao dron, ali kažu da...

Top Tema

Sa diplomiranom ekonomisticom i istaknutom članicom HDZ-a koja osim predsjedavanja Odborom za financije i državni proračun, sudjeluje u radu i ostalih značajnih saborskih odbora,...

Politika

UOČI sutrašnje rasprave o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije Europske unije EUMAM, oporba se u utorak i dalje protivi vladinom prijedlogu,...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori