Connect with us

Upišite traženi pojam

Foto: B.P./PIXSELL

Ostale vijesti

Dok Tomislav Tomašević ukida sve demografske mjere u Srbiji se dijeli šakom i kapom! Hoće li uskoro i Srbija prestići Hrvatsku po standardu života?!

Vučić: Za svako prvorođeno dijete dat ćemo 19.000 kuna

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će država od 1. siječnja za prvorođeno dijete uplaćivati 300.000 dinara, umjesto dosadašnjih 100.000, kako bi se dodatno potaklo rađanje i najavio je da će biti izmijenjen Zakon o porodici, piše N1.

300.000 dinara je nešto više od 19.000 kuna. Prosječna plaća u Srbiji je nešto viša od 4000 kuna.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će se raditi na dodatnom novcu za rađanje drugog djeteta, jer smatra da je drugo dijete “neka vrsta prekretnice”. Precizirao je da će te mjere biti objavljene detaljnije u narednih 15 dana.

“Imamo u vidu činjenicu da nestajemo kao nacija, da nas je sve manje, jer podaci govore da je stopa rodnosti tek nešto viša 1.5, a za običnu reprodukciju je potrebno da stopa bude 2.15. Mi smo sve stariji i ekonomski napredak zavisit će od toga kako ćemo osigurati napredak nacije ovim demografskim mjerama”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Istakao je da će pomoć od 300.000 dinara biti dodijeljena iz državnog proračuna, a da će Grad Beograd i mnogi drugi gradovi nastaviti davati i svoju pomoć porodiljama.

Vučić je dodao da danas majke rađaju prvo dijete u Srbiji s 30 godina i najavio je da će pokušati motivirati studente da ne bježe od rađanja djece.

“Ako dobiju dijete, mjera za studente će biti da za njih ne važe ispitni rokovi, ali da fakultete moraju završiti do 26. godine, a Medicinski fakultet do 28. godine, kako bi uvijek mogli polagati”, objasnio je Vučić.

Povezane vijesti

Politika

Tehnički dijalog Srbije i Kosova nastavljen je u Bruxellesu na razini glavnih pregovarača sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, ali je poslije odvojenih razgovora...

Politika

Damir Markuš, član predsjedništva DP-a, devedesetih je bio mladi navijač i uzeo pušku u ruke, ostavio mladu obitelj u Kutini i s drugim HOS-ovcima...

Politika

Povjesničar Ivo Goldstein bio je gost Dnevnika HRT-a, a govorio je o Rezoluciji UN-a kojoj se Hrvatska protivi te o stanju u Izraelu. Koja...