Connect with us

Upišite traženi pojam

izvor: Facebook stranica Šime Erlića

Top Tema

Dok drugima brani dolazak u Pulu, Zoričić ministra Erlića uvijek dočeka širom otvorenih vrata

U sklopu jučerašnjeg boravka u Istri, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i gradonačelnik Filip Zoričić sa suradnicima u pulskoj su Komunalnoj palači održali radni sastanak na kojemu se razgovaralo o dosadašnjim projektima kroz ITU mehanizam, o novoj financijskoj perspektivi te o Valelungi kao novom gradskom centru.

„Mi smo kao Vlada ispregovarali kod Europske komisije novu povećanu omotnicu sredstava i ona sada za Pulu iznosi 33 milijuna eura. Potrebno je odraditi cijeli jedan niz koraka u suradnji i partnerstvu s gradovima kako bi se mogla početi trošiti ta sredstva. Moram kazati da je Pula dosta dobro pristupila tom poslu, da su među prvima usvojili Strategiju razvoja urbanog područja što je i jedan preduvjet da bi se ta sredstva koristila. Ove projekte, koje sada realizirate i koji su nama bitni da se završe do kraja godine jer završava ova financijska perspektiva, realizirate jako dobro.

izvor: Facebook stranica Šime Erlića

Kako sada stvari stoje, dinamički planovi pokazuju da će se projekti realizirati. U sljedećem razdoblju iz novog mehanizma vrijednog 33 milijuna eura opet nas očekuju brojna ulaganja. U listopadu očekujemo da ćemo procese završiti u prvoj fazi i da ćemo moći potpisati sporazum o dodjeli sredstava nakon čega će biti zadovoljeni svi formalni preduvjeti da se ta sredstva mogu početi koristiti“, rekao je ministar Erlić, zaključivši da nas očekuju pozitivne priče iz EU fondova u Gradu Puli.

izjava za medije

Gradonačelnik Filip Zoričić dodao je da su pred njima vrlo važni projekti u idućem razdoblju posebno naglasivši kupalište Stoja, biciklističke staze, ulaganja u Karlo Rojc, razvojni projekt Valelunga-Pulski inovacijski centar te kako su to su projekti koji će biti u Sporazumu koji će se uskoro potpisati s Ministarstvom.

„Zaista jedna pozitivna priča svega onoga što smo radili u proteklom razdoblju od samo dvije godine. Dosta je posla napravljeno, nastavljeni su stari projekti koji su itekako kvalitetni.

Osobno sam ponosan što smo izvojevali netom nakon što sam postao gradonačelnik, da smo sačuvali projekt Mornaričke bolnice, tada obustavili prostor polivalentnog centra i uspjeli uz pomoć Ministarstva dobiti sredstva za Mornaričku bolnicu koja će biti novi zamašnjak u razvoju Sveučilišta u Puli. Zahvalan sam ministru i ministarstvu na suradnji i cijelom timu na čelu s pročelnicom Ademi, kolegicom Barić i ostalima koji su radili i koji vrijedno rade da uspijemo realizirati projekte iz protekle dvije godine“, kazao je gradonačelnik Zoričić.

izvor: Facebook stranica Šime Erlića

Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Anja Ademi tom je prigodom održala prezentaciju o Valelungi kao novom gradskom centru, a sve u svrhu upoznavanja s lokacijom Pulskog inovacijskog centra kao strateškim projektom Grada Pule u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. godine.

„Valelunga kao brownfield lokacija od iznimnog je potencijala sa 37 postojećih građevina koje su trenutno izložene propadanju. Modelom obnove, sanacije, rekonstrukcije i revitalizacije stvarat će se novi multifunkcionalan prostor. Pulski inovacijski centar bit će početak faznog razvoja zone u kojem će se razvijati inovacije u zelenim i plavim tehnologijama“, naglasila je pročelnica Ademi.

Iz financijske perspektive 2014.-2022. urbano područje Pula, kroz ITU mehanizam, ugovorilo 17,2 milijuna eura bespovratnih sredstava od čega je trenutno realizirano 64 posto te se očekuje potpuna realizacija do kraja 2023. godine.

Pula, 29.08.2023. – Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i pulski gradonačelnik Filip Zoričić održali su radni sastanak u Komunalnoj palači. Na fotografiji Filip Zoričić, Šime Erlić. foto HINA/ Daniel Sponza

„U novoj perspektivi 2021.-2027. urbano područje Pula predložilo je ukupno 13 strateških projekata koji iznose 33 milijuna eura. Grad Pula sudjeluje sa svojim projektima 55 posto, a to su Pulski inovacijski centar, Kupalište Stoja, Društveni centar Rojc, Zelena zona Pragrande, Park&Ride sustav“, pojasnila je voditeljica Odsjeka za provedbu ITU mehanizma Samanta Barić.

Iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na današnjem sastanku u Puli sudjelovale su i državna tajnica Spomenka Đurić, glavna savjetnica Anđela Tadić i glasnogovornica Nataša Pavić.

ITU urbano područje Pula čine Grad Vodnjana i općine Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin, Svetvinčenat i Fažana.

Izaslanstvo ministarstva s predstavnicima Istarske županije

Ministar je potom istarsku turneju nastavio susretom s predstavnicima Istarske županije o prioritetnim projektima za tu županiju te nadolazećim pozivima za njihovo sufinanciranje iz EU fondova, poput opremanja ambulanti u domovima zdravlja.

Govoreći o zdravstvu, izdvojena je rekonstrukcija te opremanje ambulanti primarne zdravstvene zaštite istarskih domova zdravlja. Taj projekt planira se kandidirati na natječaje iz Programa Konkurentnost i kohezija. Naime, kako bi se pružila ujednačena i dostupna zdravstvena zaštita na cijelom području Istre, potrebna su ulaganja u opremu i manji infrastrukturni radovi u 40 ambulanti primarne zdravstvene zaštite.

Osim toga, dva su županijska projekta planirana za financiranje putem Fonda za pravednu tranziciju, a radi se o rekonstrukciji i opremanju istraživačkog centra METRIS pri Istarskome veleučilištu i uspostavi Centra izvrsnosti u elektrotehnici Srednje škole Mate Blažine Labin. Ovim potonjim projektom planira se rekonstrukcija zgrade radionice, opremanje jedanaest specijaliziranih učionica i tri prostora za opću namjenu.

Za područje kulture, kako je istaknuto, značajna je rekonstrukcija Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Projektom se planiraju rekonstrukcija i opremanje prvog i drugog kata te potkrovlja, odnosno ukupna površina od 3500 kvadrata. Na drugom katu planirani su depoi i postav stalne zbirke, a u potkrovlju multifunkcionalni prostori za različite vrste restauratorskih radionica.

izvor: Facebook stranica Šime Erlića

46 milijuna eura osiguranih iz ITU mehanizma

Od EU projekata koji su u tijeku, istaknuta je izgradnja budućeg Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula – KLIK Pula, koji je u visokoj fazi realizacije, a riječ je o trenutno najvećem županijskom projektu u obrazovanje. Isto tako, tu je i projekt „Sea for Heritage Energy transition“, kojeg provodi županijska Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno, odobren za financiranje u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a sufinanciran iz Norveškog financijskog mehanizma i Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora.

Ministar Erlić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Istarskom županijom te je pohvalio sve napore koji se ulažu kako u dovršetak EU projekata, tako i u pripremu novih za nadolazeću financijsku perspektivu. Naglasio je i kako uz 46 milijuna eura osiguranih iz ITU mehanizma, pred Istrom su i mogućnosti iz Fonda za pravednu tranziciju koji iznosi 73 milijuna eura, kao i iz ostalih dostupnih EU fondova.

Povezane vijesti

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...

Vijesti

Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, proveden ove godine u pet županija, pokazao je da više od dvije trećine pregledanih građana ima zdravstvene probleme te...

Vijesti

Ministar financija Marko Primorac najavio je u utorak u Saboru da će Vlada idućeg tjedna odobriti 55 milijuna eura za sanaciju dugova u zdravstvu....

Vijesti

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman pozdravio je danas dogovor o četverodnevnom prekidu vatre u Gazi te istaknuo kako je važno spriječiti prelijevanje sukoba...