Connect with us

Upišite traženi pojam

Na slici: Ivan Anušić, foto: MORH/ F. Klen

Vijesti

Anušić: Hodočašće u Lourdesu je vidljiv dokaz požrtvovnosti hrvatskog čovjeka i svakog hrvatskog branitelja koji se s krunicom oko vrata izborio za hrvatsku samostalnost i slobodu

Misno slavlje pred Spiljom ukazanja, pobožnost Križnog puta, paljenje zavjetne svijeće te pokorničko bogoslužje obilježili su četvrtak 23. svibnja 2024., prvi dan 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes kojem se kao hodočasnik pridružio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.

foto: MORH/ F. Klen

Na hodočašću sudjeluje oko tisuću pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, hrvatske policije, hrvatskih vojnih invalida i hrvatskih branitelja, vatrogasaca te predstavnika ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja. Hodočašću su se tradicionalno pridružili, kao i svih godina do sada, pripadnici hrvatske komponente OS Bosne i Hercegovine.

foto: MORH/ F. Klen

“Vojno hodočašće u Lourdesu vidljiv je i opipljiv dokaz požrtvovnosti hrvatskog čovjeka i svakog hrvatskog branitelja koji je s krunicom oko vrata izborio hrvatsku samostalnost i slobodu”, poručio je ministar Anušić s jubilarnog 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijanskom svetištu Lourdes.

Govoreći o neraskidivosti Katoličke crkve i vjere s hrvatskim narodom i Hrvatskom vojskom, ministar obrane prisjetio se Domovinskog rata.

foto: MORH/ F. Klen

“Ovo je prilika da cijeli svijet vidi kako se Hrvatska vojska razvijala kroz povijest, ovdje priča priču o svojim bitkama i pobjedama. Nastala u Domovinskom ratu, postala je pobjednička Hrvatska vojska koja je ranih devedesetih branila, a 1995. i obranila i oslobodila Hrvatsku. Malo vojski u svijetu ima povijest i priču poput naše. Nikada ne smijemo zaboraviti, Katolička crkva oduvijek je bila uz hrvatski narod i zahvaljujući Katoličkoj crkvi i kršćanskoj vjeri preživjeli smo sve do danas”, rekao je ministar Anušić.

Na slici: Ivan Anušić, foto: MORH/ F. Klen

Ministar obrane na hodočašću sudjeluje zajedno s više od 14 tisuća hodočasnika iz više od 40 država iz raznih strana svijeta.

Vojni biskup Jure Bogdan: Ovo je sveto mjesto, mjesto posebne utjehe

Na svetom mjestu, ispred Spilje ukazanja vojni biskup Jure Bogdan je podsjetio kako je ljudski život prečesto izložen mnogim izazovima i poteškoćama koje nas pritišću, te da život nije idila, već podsjeća na arenu gdje dobivamo udarce koji počesto prijete da nas do krajnosti poraze i onesposobe: “No, u toj borbi nismo sami. Nikad nismo napušteni. Gospodin je s nama! Štoviše, ne samo da je On s nama, nego je On u nama. On živi u našim životima, prisutan u nama snagom svoje milosti”, istaknuo je biskup Bogdan.

foto: MORH/ F. Klen

Nadbiskup Vukšić: Trebamo aktualizirati svoju vjeru

Nakon svete mise pred Spiljom ukazanja uslijedila je pobožnost Križnog puta koju su uz policijske i vojne kapelane, kadete, policijske polaznike te dužnosnike ministarstava obrane Republike Hrvatske i BiH, Ministarstva unutarnjih poslova RH te Ministarstva hrvatskih branitelja predvodili vojni biskup u RH Jure Bogdan i nadbiskup Vrhbosanski i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH msgr. Tomo Vukšić.

Nadbiskup Vukšić je na kraju Križnoga puta upozorio da ova pobožnost ne postane samo sjećanje. Bez obzira što je čitava naša vjera sjećanje, trebamo je aktualizirati, na temeljima sjećanja tražiti odgovore za naš život. “Svrha njegovog svjedočenja nije patnja, već vjernost, pa taman usprkos svemu!”.

Na kraju jutarnjeg programa uslijedilo je paljenje zavjetne svijeće 30. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdes koju je zapalio zapovjednik 30. hrvatskog vojnog hodočašća, brigadni general Željko Ljubas.

U kasnim popodnevnim satima u crkvi Sv. Bernardice održat će se pokorničko bogoslužje čime će završiti nacionalni dan 30. Hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja.

Današnja misna slavlja i pobožnosti animirali su Klapa HRM-a Sv. Juraj te policijska klapa Sv. Mihovil i Orkestar Hrvatske vojske.

izvor: morh.hr

Povezane vijesti

Politika

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak da pitanje imenovanja predsjednika jednog saborskog odbra neće izazvati krizu u vladajućoj koaliciji, dodavši da...

Vijesti

“Prije svega želio bih izraziti žaljenje zbog današnjeg nesretnog događaja u kojem su ozlijeđene četiri osobe, a jedna je nažalost smrtno stradala. Ovim putem...

Intervju

Da Hrvatska demokratska zajednica ozbiljno pretendira ostvariti povijesni rezultat i osvojiti dosad najveći broj mandata na izborima za Europski parmalnet, svjedoči i ponovno uvrštavanje...

Kultura

Dramaturginja i spisateljica Tena Štivičić nova je ravnateljica Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a dužnost će preuzeti 10. lipnja, izvijestili su iz HNK....