Connect with us

Upišite traženi pojam

Na slici: Koren, Devčić, Erlić

Top Tema

Župan Koren: Nijednog projekta ne bi bilo bez potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i samog ministra Erlića

Župan Darko Koren ugostio je u petak ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šimu Erlića kojeg je upoznao s realiziranim projektima na području županije, ali i sa svime što im je namjera provesti u djelo. Na konferenciji za novinare koja je održana ispred Opće bolnice Koprivnica, Koren je kazao da se nalazimo pred bolnicom u sklopu koje su uspješno realizirana dva velika projekta: ”Ovdje u bolnici, usudim se reći, svjedočimo nelogičnoj transformaciji s obzirom na vječnu temu o dubiozama u zdravstvu i problemu njegova financiranja.”

Kazao je da koprivnička bolnica zdravi primjer kako se može doći do drugih izvora financiranja projekata u zdravstvu poglavito iz EU fondova.

foto HINA/ ik

Istaknuo je, među ostalim, kako je u ovim projektima veliki obol dala PORA Razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, ali nijednog projekta ne bi bilo bez potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i samog ministra Erlića. Pred nama je još mnogo planova koje želimo provesti u djelo, tu će nam i dalje biti potrebna kvalitetna suradnja s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, istaknuo je Koren.

– Imamo još puno planova predviđenih kroz naš razvojni sporazum Sjever, koji služi kao temelj daljnjeg napretka Koprivničko-križevačke županije, ali i cijele sjeverozapadne regije. Razvojni sporazum obuhvaća kapitalne projekte vrijedne preko 413 milijuna eura – revitalizacija dvorca Inkey u Rasinji, izgradnja nove zgrade Srednje škole Koprivnica, izgradnja Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, termalne toplice u Kloštru Podravskom, terminal za kombinirani/intermodalni transport Križevci i nacionalni projekt izgradnje brze ceste od Kloštra Vojakovačkog do Koprivnice – kazao je župan i dodao kako su potpisani i ugovori vrijedni 750.000 eura za projektno-tehničku dokumentaciju za projekte izgradnje županijskog Centra zaštite i spašavanja, Regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli i Srednje škole Koprivnica.

U zdravstvu se zbog manjka novca svaki cent mora nekoliko puta okrenuti, a ovdje se uspjelo realizirati 13 milijuna eura investicija, kazao je Erlić.

– Drago mi je da sam ovdje jer već neko vrijeme planiramo doći vezano uz otvorena pitanja javnih projekata kojih ovdje ne manjka. Realiziran je čitav niz projekata čime se pokazuje kapacitet županijskih institucija, župana i Županijske uprave koja se bavi europskim fondovima i projektima. Moramo spomenuti i Regionalnu razvojnu agenciju Koprivničko-križevačke županije PORA putem koje su realizirani projekti vrijedni 470 milijuna eura kroz prethodnih šest godina – istaknuo je ministar Šime Erlić napomenuvši da jedan županijski proračun iznosi otprilike 100 milijuna eura.

Najviše sredstava je povučeno za projekte obnove, energetske obnove, izgradnje prometne infrastrukture i obrazovanja.

Šime Erlić

– Moguće je sve to vidjeti i u Centru kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji i u bolnici. A danas smo na radnom sastanku s ravnateljem bolnice dr. Matom Devčićem prošli ključne projekte koji se planiraju realizirati iz nove financijske perspektive – rekao je Erlić.

Dodao je i kako će u narednom vremenu biti puno dostupnih sredstava za povlačenje te da je važno identificirati izvore financiranja.

– Komuniciramo često da imamo nikad više dostupnih sredstava, riječ je o više od 25 milijardi eura. No, važno je da se projekti pripremaju kako bi se mogli usmjeriti prema natječajima kojih će kroz iduću godinu biti sve više. Sa županom Darkom Korenom i njegovim timom smo već i prošli neke projekte, a bitno nam je da se oni pripremaju jer bez partnerstva s lokalnim jedinicama samouprave ne možemo biti uspješni u povlačenju sredstava. Puno će sredstava biti i dalje za javne ustanove i mogućnosti ulaganja u proenergetsku učinkovitost u razdoblju koje je pred nama. Vjerujem da će fondovi nastaviti pričati pozitivne i lijepe priče te da će se standard još više podizati. Tu smo da zajedničkim snagama pripremamo projekte koji su od interesa za sve stanovnike Koprivničko-križevačke županije – zaključio je.

Povezane vijesti

Vijesti

Iako novi ministar obrane Ivan Anušić pokušava uvjeriti javnost kako je predstavniku ZTC-a obećao da neće dopustiti da protupožarna sezona bude dovedena u pitanje,...

Vijesti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, da Vlada RH izmjenama niza zakona osnažuje položaj žrtve nasilja,...

Politika

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić jučer je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade izvijestio o napretku Hrvatske u iskorištenju sredstava iz...

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...