Connect with us

Upišite traženi pojam

Foto: Vojko Basic / CROPIX

Top Tema

Zastupnik Prkačin (DP): Da je Hrvatska kako Bog zapovijeda, govorilo bi se o 10.4.1941.

U nedjelju su ispred spomenika poginulim pripadnicima HOS-a položeni vijenci i zapaljene svijeće povodom 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a “Rafael Vitez Boban”, a prije samog tog čina sa zvučnika su odzvanjali stihovi pjesama “Ustani bane” i “Golubovi bijeli”. Među onima koji su odali počast bio je i Zlatko Hasanbegović, a nakon polaganja vijenaca okupljenima se obratio umirovljeni pukovnik Marko Skejo, zapovjednik IX. bojne HOS-a “Rafael Vitez Boban”.

‘Neka se stide kukavice’

“Hrvatice i Hrvati, obitelji poginulih, dragovoljci, suborci čestitam vam 31. rođendan! Ova je bojna rođene u ratu nametnutog od velikosrpskog agresora, ona je bila noćna mora za četnike i zlotvore koji su bježali glavom bez obzira pred tom postrojbom. Najbolji su položili svoje živote za slobodu. Stojimo ovdje pred ranjenim spomenikom ponosni na njih i njihovu hrabrost. Neka se stide kukavice, dezerteri, ljubitelji crvene zvijezde koji pljuju po HOS-u.

Ne može se pobijediti vojska koja brani ognjišta svojih pradjedova. Danas dio političara participira u vlasti države protiv koje su se borili, pri vlasti su oni koji su sudjelovali u “oslobađanju Vukovara”, a državni dužnosnici javno se svađaju nesvjesni žrtve branitelja. Nećemo generalizirati, ali većina političara je sama sebi svrha. U Domovinskom ratu za dom spremni su bili svi branitelji. Taj pozdrav nije izraz mržnje, već izraz ljubavi prema domu i hrvatskom narodu.

Neprijateljima hrvatske smeta spomenik HOS-u, a kočopere se spomenici četnicima. Može li niže? Dok se diljem svijeta kliče Slava Ukrajini, zamislite da netko zabrani taj poklik? U Hrvatskoj se to događa. Jedinstven smo primjer u progonu vlastitih zaslužnika jer su bili za dom spremni. Hrvatice i Hrvati, ne budite kukavice, Hrvatskoj je prijekopotrebna lustracija kao u Poljskoj. Na nama je dalje se boriti. I na kraju pozdravit ću vas starim hrvatskim pozdravom: Za Dom!”, rekao je Skejo.

Nakon čega su okupljeni odgovorili tri puta: Spremni!

‘Srce veliko’

Na pozornicu se nakon njega popeo general Ante Prkačin: “U Splitu je svečarska atmosfera, lako je govoriti o IX. bojni. Ali imamo mi još jedan jubilej – prije 81 godinu stvorena je NDH. Pa jesmo li mi u takvoj situaciji da o tome ne smijemo govoriti? Međutim, razmislio sam dobro što ću reći, da ne bi reka rič previše, da bude prihvatljivo svim Hrvatima. Kad smo bili jedinstveni? Kad smo slavili uspjeh nogometne reprezentacije. Znate li što Hrvate povezuje? Ratništvo. Da se mene pita ja bih rekao kako je najvrjednija postrojba ustaška crna legija. Ja jesam nacionalist jer isto odajem počast 2. Dalmatinskoj brigadi, srce mi je veliko i zbog tog događaja mada se s njihovom idejom nisam slagao jer su rušili državu koju smo mi stvorili. Mi s nestrpljenjem čekamo da znanost kaže što se događalo od 1941. do 1945. Još jednom vas pozdravljam, budite za dom spremni i spremni za sve što Hrvatsku čeka u ovim danima što slijede”, rekao je.

Brigadir izaslanik ministra Medveda Matko Raos na kraju je kratko rekao kako ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941. godine.

Foto: Vojko Basic / CROPIX

Povezane vijesti

Politika

RTL u suradnji s Promocijom plus ekskluzivno donosi CRO Demoskop za studeni. Rezultate istraživanja donosi Damira Gregoret. Kakav je rejting stranaka i političara u...

Politika

U Saboru traje aktualno prijepodne na kojem premijer Andrej Plenković i članovi vlade odgovaraju na pitanja zastupnika. Došlo je do verbalnog obračuna Stipe Mlinarića...

Politika

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić oštro je odgovorio na prozivke istaknutih HDZ-ovaca zbog Kolone sjećanja koju Penenava organizira u čast HOS-ovcima! HDZ-ovcima je...

Politika

Brat poginulog HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera oglasio se na svom Facebook profilu i potvrdio da dolazi u Vukovar u Kolonu sjećanja! Također je jasno poručio...