Connect with us

Upišite traženi pojam

Izvor: HINA

Politika

Vidović Krišto: Zakon o nacionalnim manjinama unosi razdor i nemir u hrvatsko društvo

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto za Narod.hr komentirala je uhićenje ministra Darka Horvata, te istragu nad potpredsjednikom Vlade RH Borisom Miloševićem i još četiri osumnjičenih, kao i transkripte u kojima se spominju Dragana Jeckov i Milorad Pupovac, sve u vezi malverzacija kod provedbe programa pod nazivom “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina za 2018. godinu”.

“DORH nitko nije ovlastio da provodi tiraniju”

Karolina Vidović Krišto je rekla:

“Ako u pravno-demokratskom kontekstu netko odlučuje da je petero krivih, a privodi se jednog, onda je to u pravnom smislu tiranija. Ako uhite ministra Darka Horvata, a ne uhite Borisa Miloševića, onda je to u demokratskom smislu selektivna pravda koja se naziva tiranijom.

DORH nitko nije ovlastio da provodi tiraniju u Hrvatskoj, već je dužan provoditi zakone. A oni toliko otvoreno rade protivno zakonima da je to postalo nepodnošljivo” – rekla je Karolina Vidović Krišto.

O bivšem ministru Horvatu

Dodala je kako za Darka Horvata, uostalom, postoji ozbiljna optužba od interne revizorice iz državne agencije CERP (bivši Fond za privatizaciju) koja dokazuje da je on štitio kriminal u kojem je Hrvatska oštećena za 104 milijuna kuna.

“Darko Horvat bio je ministar u dva ministarstva, i vidimo metode rada ove vlade – a one su takve da vladajući moćnici koriste državni proračun, to jest, porezna sredstva, kao da je to njihov bankomat.

I svakome mora biti jasno da su zbog te korupcije u Hrvatskoj plaće niske, porezi visoki, a Hrvati moraju ići trbuhom za kruhom” – podsjetila je ova zastupnica.

“Potpuno je jasno da su koristili političku moć”

Po njoj, potpuno je jasno da su i Boris Milošević, i Milorad Pupovac, i Dragana Jeckov koristili političku moć kako bi sebi bliskim osobama omogućili poticaje. To što oni nisu uhićeni jest dokaz blokade institucija, te činjenice da su pojedinci u Hrvatskoj iznad zakona, što je protuustavno, protueuropski i protucivilizacijski.

“Znači li to da je na primjer Darko Horvat Srbin, da ne bi bio uhićen? Je li Pupovac iznad zakona? Na ta pitanja DORH mora odgovoriti, a takve pojavnosti Sabor mora spriječiti. Korupcija nema ni naciju, ni politički predznak, a zakoni moraju vrijediti za sve jednako” – istaknula je.

“Protucivilizacijski zakon”

Na upit o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, tj. je li on polazna točka za poticanje korupcije, nepotizma i klijentelizma, zastupnica Vidović Krišto je odgovorila:

“Taj zakon je protucivilizacijski i protivan demokratskim uzusima, i ne postoji u nijednoj drugoj članici EU, a mislim da ne postoji u nijednoj drugoj državi u Europi. Taj zakon unosi razdor i nemir u hrvatsko društvo i uopće ne pomaže pripadnicima nacionalnih manjina, već pojedincima, i duh tog zakon jest koruptan, nepravedan i diskriminatoran.

Taj zakon će, nadam se, vrlo brzo biti ukinut, jer će politička svijest u Hrvatskoj biti takva da moramo graditi društvo jednakih, te da nitko ne smije biti diskriminiran – ni manjine, ni većinski narod” – zaključila je Vidović Krišto.

Izvor: Narod.hr

Povezane vijesti

Politika

Povjesničar Ivo Goldstein bio je gost Dnevnika HRT-a, a govorio je o Rezoluciji UN-a kojoj se Hrvatska protivi te o stanju u Izraelu. Koja...

Politika

U utorak, 24. listopada u Mlinovima se održala proširena sjednica Izvršnog odbora Temeljnog ogranka Hrvatske demokratske zajednice Mlinovi. Sjednicu je otvorio i vodio Marko...

Intervju

Uglednog profesora suvremene političke povijesti pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu te savjetnika predsjednika HDZ-a upitali smo za komentar dosad neviđenog ponašanja oporbenih saborskih zastupnika, o...