Connect with us

Upišite traženi pojam

Screenshot: RTL

Top Tema

U hrvatskoj bolnici davali pacijentima anesteziju iz iste šprice? Ministarstvo šuti

Iz jedne šprice anestezija se davala različitim pacijentima, u salama nije radio odvod plinova, isti je liječnik izvodio anestezije na više pacijenata istovremeno. To je samo manji dio teških optužbi koje je doktor anesteziolog Josip Jelić iznio na račun vlastite bolnice – Opće županijske bolnice Vinkovci.

Upozorio je na to institucije, a kad je zaprijetio da će se obratiti medijima, stigla je inspekcija. Nabrojali su čak 18 mjera koje treba poduzeti kako bi bolnica funkcionirala po pravilima struke, donosi RTL-ova Potraga. No koje su nepravilnosti utvrdili, nisu htjeli otkriti ni novinarima ni liječniku. Istodobno ravnatelj koji je stao pred kameru ili nije shvatio što je inspekcija zaključila ili laže. A župana su pitanja novinarke prilično uzrujala.

“Ja se odmazde ne bojim, stojim iza ovog svega što sam izrekao. Ako bude trebalo, otići ću van raditi, svoju struku imam, supruga svoju struku ima. Ovo će mi samo dobro doći da odlučim da odem i da napustim ovu državu jer mislim da ovdje budućnosti nema”, rekao je Jelić za Potragu.

“Koriste stare lijekove”

A nije želio da bude tako. No, nakon što sad, i ovako javno, upozori na nepravilnosti u bolnici u kojoj radi, nije siguran da će ondje moći ostati.

“Ja iza svega izrečenoga stojim i imam dokaze za sve tvrdnje koje ovdje iznosim. Svjestan sam da su ovo teške optužbe i da moram imati dobre dokaze ako s ovim izlazim u javnost”, kaže.

Već godinu dana u svoj fascikl stavlja dokaze brojnih nepravilnosti. Uglavnom sa svog odjela.

“Ta je slika dana inspekciji, znači lijek je otvoren 15.12. a slikano je 16.1., znači taj vam lijek stoji mjesec dana u šarži, čeka pacijenta koji će ga primiti. Ne mora biti da je izgubio svojstva, ali nakon mjesec dana taj lijek mikrobiološki nije čist sigurno. Još je korišten na pacijentima ranije”, otkriva nam.

Ovaj dio s lijekovima zvuči najstrašnije. Naime, doktor Jelić tvrdi da kolege s njegova odjela iz iste šprice anesteziju daju različitim pacijentima.

“Iste šprice za više pacijenata”

“To znači da imate jedan lijek zapakiran u ampuli recimo od 10 ml, a imate pet pacijenata na operacijskom programu tog dana. I, recimo, za jednog pacijenta vam trebaju dva ml. I znači, umjesto da imate pet šprica i navučete pet puta po 2 ml, vi uzmete jednu špricu, navučete 10 ml, date jednom pacijentu, dođe drugi pacijent, iz iste te šprice dobije on, dođe treći, iz iste šprice dobije on, dođe četvrti, iz iste šprice dobije četvrti pacijent i peti pacijent dobije iz iste šprice”, tvrdi ovaj liječnik.

Od pojave HIV-a, kaže, takva praksa u medicini više ne postoji.

“Dolazi do rizika prijenosa zaraznih bolesti tipa HIV-a, hepatitisa, bolničkih bakterija. Zašto se to tako radi? Pa na ovom odjelu se to radi zbog štednje. Štednja u iznosu od 50 lipa, koliko košta šprica, i 10 do 20 kn, koliko koštaju naši anesteziološki lijekovi”, objašnjava Jelić.

Sličan vid takozvane štednje događa se, tvrdi, i s anesteziološkom opremom, poput endokranijalnih tubusa i laringealne maske.

“To je oprema koja je jednokratna, koja se mora nakon završene operacije baciti u smeće, a kod nas se ona sterilizira i koristi dok se ne raspadne. Doslovno dok se ne raspadne. Ova maska desno, to je jednokratna maska, takozvana e g l maska koja se stavlja pacijentu i ona se prema utjecaju topline pacijenta formira prema njegovoj usnoj šupljini i zbog toga se ne smije nikako sterilizirati. Kod nas se ona sterilizira i nakon toga dobijete jedan skvrčeni komad plastike, lateksa”, priča anesteziolog.

Opasni plinovi

Nabraja Jelić dalje. Zapazio je 24 nepravilnosti. Jedna, opasna za liječnike i osoblje, je i sustav za otpis anestezioloških plinova. Tvrdi da u sedam od devet operacijskih sala tog sustava ili nije bilo ili nije radio, pa su svi udisali i sevofluran i dušični oksidul.

“Veći je problem ovaj dušični oksidul. On može dovesti do oštećenja DNA. Kronična izloženost dovodi do povećane učestalosti abortusa među zaposlenima u operacijski salama, uzrokuje periferne bolesti živaca. U biti, ne smije se udisati, mora se odvesti van, inače operacijska sala ne smije raditi”, kazao je.

Na većinu tih nepravilnosti je, kaže, upozoravao ravnatelja Krunoslava Šporčića, koji je, uz to što je ravnatelj, ujedno i v.d. voditelja upravo Odjela za anesteziologiju. I baš on je, kaže Jelić, izvodio anestezije na više pacijenata istovremene, što se također ne bi smjelo.

“Jedan anesteziolog istovremeno na pet pacijenata”

“Šema je bila da on dođe, intubira pacijenta, ostavi ga tehničaru anesteziološkom u nadzor, izađe iz sale, ode, intubira drugog pacijenta, isto ostavi tog drugog pacijenta, ode na treći, četvrti kat, intubira trećeg i ostavi ih tako anesteziološkim tehničarima da vode anesteziju. Anesteziološki tehničar nije kvalificiran da vodi anesteziju i ne smije davati lijekove i reagirati u slučaju neželjenih događaja u anesteziji”, objašnjava Jelić.

O svemu tome Jelić je pisao redom svim nadležnim institucijama: Liječničkoj komori, Udruzi bolničkih liječnika, Ministarstvu, ministru osobno, inspekciji, županiji kao osnivaču bolnice. I tu sad kreće prilično nevjerojatan razvoj priče. Komora se proglasila nenadležnom, HUBOL nije ni odgovorio. Župan također. Na prvi dopis nije reagirao ni ministar Beroš.

“I onda, dvadesetak dana nakon što nije reagirao na dopis, poslao sam mail u kojem sam iznio da ću se obratiti medijima ako ne dođe inspekcija Ministarstva zdravstva. I onda je on na to, znači, poslao inspekciju 22. i 23. travnja u vinkovačku bolnicu”, tvrdi Jelić.

Mislio je Jelić, to je sad to, nepravilnosti će biti riješene. Nakon nekog vremena zatražio je od Ministarstva zapisnik provedenog inspekcijskog nadzora.

“Odgovor nije stigao. Onda sam se obratio povjereniku za informiranje. Onda je ona postupila prema Ministarstvu i ona je u tri navrata naložila Ministarstvu da dostavi taj zapisnik o provedenom inspekcijskom nadzoru, ali Ministarstvo to do današnjeg dana nije učinilo”, kaže.

Zapisnik ne daju, pa daju, pa opet ne daju

Na kraju ga je dobio, ali tek nakon što su novinari snimili Jelića i obavijestili Ministarstvo da rade ovu priču.

“Početkom prosinca ove godine dobio sam mail ministra koji me poziva na razgledavanje zapisnika u Ministarstvo zdravstva. Ja sam tražio termin. Odgovor nisam nikad dobio”, rekao je.

I sad najzanimljiviji dio. Prvo mu nisu poslali zapisnik, onda su ga zvali da ga dođe vidjeti i na kraju ovo.

“Jučer sam ponovo dobio od ministra Beroša četvrti dopis u kojem on navodi da će mi zapisnik dostaviti kad se provede test razmjernosti i javnog interesa”, kaže Jelić.

Iz Ministarstva ni novinarima Potrage nisu htjeli dati zapisnik, nego su im poslali odgovor identičan Jelićevu – odlučit će nakon testa razmjernosti i javnog interesa. Nakon ponovljenog upita nisu poslali zapisnik, ali su priznali da je propusta bilo. I to čak 18.

Po završetku nadzora imenovani stručnjaci donijeli su 14. svibnja 2021. godine svoje stručno mišljenje u kojemu su taksativno u 18 točaka, odnosno zaključaka, nabrojali mjere koje treba poduzeti kako bi Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Bolnice funkcionirao po pravilima struke.

“Ja sam nabrojao tamo 24 točke koje smatram da su nepravilne, ako mi sad kažete da je 18 pronađeno, to je onda samo potvrda ovih mojih tvrdnji”, rekao je Jelić.

Po završetku nadzora imenovani stručnjaci donijeli su 14. svibnja 2021. godine svoje stručno mišljenje u kojemu su taksativno u 18 točaka, odnosno zaključaka, nabrojali mjere koje treba poduzeti kako bi Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Bolnice funkcionirao po pravilima struke.

“Ja sam nabrojao tamo 24 točke koje smatram da su nepravilne, ako mi sad kažete da je 18 pronađeno, to je onda samo potvrda ovih mojih tvrdnji”, rekao je Jelić.

Ravnatelj bolnice: To nisu nepravilnosti

Novinari su, kao i Jelić, inzistirali na tome da im Ministarstvo potvrdi što je to inspekcija pronašla i što se poduzelo, ali ni nakon pet poslanih mailova i sedam dana od prvog upita na ta pitanja nisu dobili odgovor. Dobili su na kraju samo zapisnik koji se sastoji od ravnateljevih odgovora na Jelićeve prijave.

“Ne, to nisu nepravilnosti, to je bilo 18 nekakvih primjedbi od strane kolege koji je prijavio nepravilnosti. Međutim, mi smo odgovorili na svih 18 točaka i u principu jedino gdje se moglo eventualno naći nepravilnosti to je upravo ovaj problem koji smo mi riješili”, tvrdi pak ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci Krunoslav Šporčić.

Ravnatelj kaže da su otisne plinove riješili, dozimetre koji zaposlenicima mjere količinu zračenja kojoj su izloženi također.

“Moje razmišljanje je bilo da zaštitimo sve anesteziološke tehničare od nepotrebnih zračenja i nisu ulazili u zonu zračenja. Međutim, nakon što se to pokazalo kao problem, pod navodnicima, bolnica je poduzela sve, prijavila je sve anesteziološke tehničare, oni su prošli svoju edukaciju iz zaštite od zračenja, dobili su svi dozimetre i sada rade pod propisanim uvjetima”, rekao je Šporčić pred kamerama.

Za jednokratne maske tvrdi da se ne steriliziraju, a na Jelićeve tvrdnje da iz iste šprice pet pacijenata dobiva anesteziju kaže sljedeće.

Fotografije proturječe ravnatelju – on tvrdi da su stare

“Ne smije se tako nešto dogoditi, da bi se iz jedne šprice svima davalo. Ne, mjesec dana se sigurno ne čuva i ne koristi jer, gledajte, na svaki lijek se napiše točno datum kad je otvoren. Znači, on ako se ne potroši taj dan, ne koristi se”, nastavlja.

No, fotografije iz anestezioloških hladnjaka dokazuju suprotno. A kontradiktorna je i ova izjava ravnatelja s onim što je izjavio u zapisniku, gdje stoji da se to radi zbog uštede te da zbog braunila s nepovratnim ventilima nema mogućnosti zaraze.

“Fotografije su vjerojatno napravljene u periodu kada smo imali onaj lockdown, kada se ništa nije radilo”, rekao je, a na tvrdnje ekipe Potrage da ima i onih iz prosinca 2021. godine kaže kako garantira da ni jedan pacijent nije dobio špricu koju je netko drugi već koristio.

Tvrdi i da ga Jelić nikad nije tražio zapisnik inspekcije, ali da bi mu ga dao da jest. Na optužbe da je istovremeno radio na pet pacijenata koje je zatim ostavljao bez nadzora kaže:

“Nije nikad bez nadzora, uvijek je anesteziološki tehničar ili specijalizant unutra. Ali to više ne radim. Radio sam kad je bio manjak anesteziologa.”

Župan se uznemirio

Novinari Potrage su o svemu pitali i Damira Dekanića, župana Vukovarsko-srijemske županije, kojem je Jelić pisao, no odgovor nije dobio.

“Mislim da vam je ravnatelj odgovorio gotovo na sva pitanja. Dr Jelić je poslao službeni dopis, međutim, obzirom da je iz dopisa bilo vidljivo kome se sve obratio, a da su to institucije zadužene da reagiraju, između ostalih inspekcija, smatrao sam da nije uopće potrebno uplitati se u stručnu problematiku ovdje u pitanju i pojašnjavati nešto što bih ja morao od nekoga dobiti informaciju”, rekao je župan.

Podsjećamo, županija je osnivač bolnice.

“Pa evo, upravo to što ste meni sad rekli – postoje institucije koje na tome rade, hvala Vam što ste me upozorili da možda postoje nepravilnosti.”
Zar nije to logično, vi ste ipak osnivač bolnice?
“Ne ja, županija je osnivač bolnice. U svakom slučaju, po nalazu inspekcije odgovorili bi mu, međutim, kako sam ja nalaz inspekcije vidio tek prije dan, dva, dobit će ga službeno”, kazao je Dekanić.

Župan je, eto, dobio nalaz inspekcije, prigodno, baš kad se počela raditi ova priča. Novinari Potrage ga nisu dobili. I nemaju dovoljno vremena da pojašnjavaju na koje sve načine Ministarstvo uporno izbjegava odgovoriti na jasna pitanja – koje su točno nepravilnosti utvrđene, što se poduzelo i je li netko sankcioniran.

“Ja sam siguran da se slučaj zataškava, uvjeren sam u to jer ovo su stvarno teške optužbe. I za ovo netko mora odgovarati, ali bojim se da se ovdje ide u zataškavanje slučaja”, smatra Jelić.

I ravnatelj i župan članovi HDZ-a

Doktor Jelić na to je posumnjao zbog činjenice da mu, iako je pod punim imenom i prezimenom prijavio nepravilnosti, nitko mjesecima nije htio reći što je inspekcija utvrdila. Iznosi i još jednu činjenicu koju ne može zanemariti – i ravnatelj i župan i ministar su članovi HDZ-a.

Ovako je dalje protekao razgovor novinarke RTL-ove Potrage Marijane Čikić i župana Dekanića:

“Jeste li vi HDZ?”
“Ne.”
“Niste.”
“Što bih trebala biti?”
“Pa ne, pitam.”
“Ja sam novinar, ja ne bih smjela biti.”
“Pa evo, kad vi nas prozivate.”
“Ja vas ne prozivam ja vas pitam.”
“Vi prozivate.”
“Ne, ja vas pitam.”
“Vi prozivate.”
“Vi mi niste odgovorili.”
“Da, ja jesam HDZ.”
“Nisam vas to pitala. Može li se govoriti o nekom zataškavanju?”
“Nemojte tako insinuirati, mislim da je to nepristojno. Gledajte, znači li to da je netko pokvaren zato što je HDZ?”
“Ja to nisam rekla.”
“Ali ste mislili.”

A ovako s ravnateljem bolnice Šporčićem:

“Što biste mi vi odgovorili na to?”
“Politika nema nikakve veze sa stručnim radom i vođenjem županijske bolnice. Apsolutno nikakve, hvala lijepo, kolegice.”
“Ali eto, ipak, igrom slučaja, ste i vi političar.”
“Hvala, kolegice. Ja nisam političar, gospođo, ja sam ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci. Ali član sam stranke, to jesam, član sam stranke, ali nisam član gradskog odbora, samo temeljnog ogranka.”

Izvor: RTL/Index

Povezane vijesti

Politika

Kako izvještava INDEX ministar Beroš je oštro krenuo od prvog dana Nove godine vodeći brigu o zdravlju pacijenata.Najavio je uvođenje sankcija neodgovornim liječnicima koji...

Politika

-“O reformi zdravstva i načinima na koje rješavati nagomilane probleme u našem zdravstvenom sustavu razgovaramo sa svim dionicima, od komora i strukovnih udruga liječnika...

Politika

Nakon sto je bivšeg državnog tajnika Plazonića koji je smatrao da je u feud dobio KBC Rijeka smijenio iz ministarstva sada će ga Beroš...

Politika

Benčić (Možemo) stala uz Most i proučila: Problem zdravstva neće se riješiti odlaskom Beroša. Što god napravimo, HDZ će tvrditi da je sve u...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori