Connect with us

Upišite traženi pojam

Politika

SANADER OSLOBOĐEN U AFERI HYPO! Iznos nije ugrozio državu, bilo je samo moralne štete

Objavljena je nova nepravomoćna presuda Ivi Sanaderu, radi se o trećem suđenju za aferu Hypo. Ranije je dva puta bio osuđen, a presude su srušili Ustavni i Vrhovni sud. Danas je nepravomoćno oslobođen.

U obrazloženju presude rečeno je da nije bilo štete za Republiku Hrvatsku jer iznos koji se spominje nije ugrozio državu. Bilo je samo moralne štete. Također slučaj je u zastari.

Presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui, nakon što su prošloga tjedna tužiteljstvo i obrana iznijeli svoje završne govore.

Sutkinje je ovako obrazložila presudu:

“Da bi se utvrdilo da je kriv, trebala bi se dokazati zloupotreba položaja i ovlasti i ostale okolnosti ratnog profiterstva.

U Zakonu o nezastarijevanju za ratno profiterstvo taksativno su navedena kaznena djela na koja se može primijeniti.

Kazneno djelo za koje se teretio Sanader nalazi se u katalogu tih dijela.

Nije sud sporio počinjenje u vrijeme Domovinskog rata, ali je potrebno i da počinjenjem kaznenog djela bude ostvarena nesrazmjerna imovinska korist.

Optužnicom se tereti da je postupio u svrhu pribavljanja imovinske koristi umjesto djelovanja u interesu države te da je povrijedio temeljne prihvaćene vrijednosti društva i pribavio imovinsku korist za sebe.

Zakon o nezastarijevanju ne precizira iznos kojim se definira nesrazmjerna korist, korist mora biti takva da ozbiljno ugrožava stabilnost države.

Iznos preko 3 milijuna ne predstavlja iznos koji je ugrožavao Hrvatsku u vrijeme rata, kako propisuje Zakon o nezastarijevanju.

Smisao Zakona o nezastarijevanju je ozbiljna ugroženost države.

Iznos je nedvojbeno isplaćen iz sredstava Hypo banke, ali nije trpjela štetu Republika Hrvatska.

Šteta za RH je prije svega moralnog karaktera.

To je prije svega nematerijalna šteta u vidu nepovjerenja u institucije, takvu štetu predstavlja svaki nezakoniti postupak nekog dužnosnika, ne samo u ratno vrijeme.

Nije pribavljena znatna nesrazmjerna imovinska korist, kako propisuje Zakon o nezastarijevanju kaznenog djela.

Nastupila je apsolutna zastara kaznenog djela”, zaključila je.

12-10-2022 FOTO-yt

Povezane vijesti

Vijesti

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica u Zagrebu je svečano uručila predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću odluku o isplati treće rate od 700 milijuna eura u...

Politika

Šest zemalja članica NATO-a i EU-a pozvale su u srijedu na inicijativu Hrvatske da se pristupni pregovori s Bosnom i Hercegovinom za članstvo u...

Politika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je na sjednici Povjerenstva za osobe s invaliditetom kako je Vlada povećala naknade i obuhvat osoba s invaliditetom koje...

Intervju

Diplomirani pravnik i trenutni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba ponovno je u utrci za predsjednika Mladeži Hrvatske demokratske zajednice. Što planira ostvariti u...