Connect with us

Upišite traženi pojam

Foto: Hina

Politika

Poznati fratar protiv spomenika Miljenku Smoji: On je mrzio Torcidu, bio je protiv skidanja petokrake s Hajdukovog grba

Poznati fratar Mario Knezović kritizirao je splitske vlasti što su podigle spomenik Miljenku Smoji. Smatra da je Smoje bio projugoslavenski orijentiran i da je mrzio Torcidu.

“Kakvi se samo paradoksi događaju je za ne povjerovati. Najprije se medijski (propagandom laži) pripremio teren i onda odrađen spomenik MILJENKU SMOJI. Budući da se misli samo na SMOJU po djelu i filmu „Velo misto“ treba znati ipak pravu ISTINU o tom (ne)čovjeku!

TKO JE SMOJE? Evo njegovih izjava. One o njemu govore a ne ja. Tako povodom sukoba na utakmici Hajduk- Crvena Zvezda 26. 10 1985. Smoje piše:Kleronacionalisti, još bolje reći fašisti, spremaju se na akcije, ali nisu to Splićani, TI TORCIDAŠI SU OPAKI, opasni, zadojeni mržnjom a još i tuku pitomce…

Tim riječima brani Smoje crveni Split pred svojim beogradskim prijateljima i poziva «miliciju da dejstvuje».To je bio Smoje, trebaju to znati mladi, posebno pripadnici Torcide koje podsjećamo na još jedan biser orjunaša Smoje.

SMOJE KAŽE: „Neprijatelji su mu bili Isus Krist, njegova majka, kraljica Hrvata, i oni seljački momci preko brda koji pjevaju dištonantno“ – Hrvati iz Dalmatinske zagore koje Smoje i njegovi zovu vlajima.

ŠTO JE JOŠ SMOJE: Bio je najžešći protivnik skidanja crvene zvijezde sa Hajdukova grba, zakleo se da više nikada NEĆE NA UTAKMICU HAJDUKA dok je HRVATSKI GRB na prsima hajdukovaca, što je i održao, nije otišao na niti jednu utakmicu. U Beogradu 1994 godine je obećao da će se zvijezda vratiti na Hajdukov grb. To je bio Smoje orjunaš i izdajnik. Za Miloševića napisao da je naš čovik. Tražio uvođenje izvanrednog stanja na Kosovu itd. Neki će reći bio INTELEKTUALAC.

Ne INTELEKTUALAC ne može biti čovjek koji se klanja bilo kojem režimu i služi bilo kojoj ideologiji. To pravi intelektualci ne rade. To rade oni DOMIŠLJATI koji pokupe jeftine simpatije a u biti šire prijezir. SPLIT i iskreni navijači i Torcida trebaju Smoju ukloniti. Njemu je mjesto u tami jer je prezirao svjetlo”, ističe Mario Knezović.

Fra Mario Knezović

Podsjetimo, prije nekoliko dana je u Splitu otvoren spomenik novinaru i književniku Miljenku Smoji.

Riječ je o glavnom događaju obilježavanja Smojinih 100 godina, ,a nazvan je pod simboličnim imenom “Vratija se Šunje”, što označava Smojin nadimak.

Spomenik Smoji je autorsko djelo akademskih kipara Ante i Aleksandra Guberine, a otvoren je uz bogati program splitskih tradicijskih društava na sjevernoj strani Matejuške odakle će Smoje zauvijek gledati na Veli Varoš, Prokurative i Marjan.

Gradonačelnik Ivica Puljak rekao je kako bi ga Smoje, da je danas živ, vjerojatno kritizirao, što mu ne bi bilo veselo, ali bi bio ponosan da ga takav čovjek kritizira. Dodao je kako misli da bi Smoje ipak barem malo vidio kako je ovo što rade u Splitu, dobro i da su ‘ispravili dio nepravdi koje su mu nanesene posljednjih desetljeća’.

“Danas je jedan od onih dana kada smo posebno ponosni na ono što smo napravili”, zaključio je Puljak.

Na slici: Gradonačelnik Splita Ivica Puljak na otvaranju spomenika Miljenku Smoji

Povezane vijesti