Connect with us

Upišite traženi pojam

Politika

Plenković proširuje naftni terminal u Omišlju! Jedna havarija tankera i gotovo je s našim turizmom

U bolesnoj želji da se svidi gazdama u Bruxellesu premijer ugrožava budućnost Hrvatske.

Želim da Hrvatska postane europsko energetsko regionalno čvorište i u perspektivi dostavlja plin i Bavarskoj, kazao je premijer Andrej Plenković u intervjuu za njemački časopis Focus. 

Hrvatska na otoku Krku ima naftni i LNG terminal koji već sad može opslužiti 50 brodova godišnje, a kani širiti njegove kapacitete, kazao je Plenković njemačkom listu. “Sada bismo rado napravili plinovod preko Ljubljane i Salzburga sve do Bavarske. Bavarska nam je do sada slala turiste, zašto mi uskoro ne bismo prema Bavarskoj slali plin?”, zapitao je hrvatski premijer.

No, u bolesnoj želji da se svidi briselskim gazdama, Plenković slučajno ili namjerno zaboravlja da širenje kapaciteta terminala u Omišlju nosi i povećani rizik od havarija u Jadranskom moru. To se ne odnosi toliko na tankere za ukapljeni plin koliko za one za naftu.

Jer samo jedna havarija mogli bi značiti kraj za hrvatski turizam, koji čini 20% BDP-a Hrvatske i od kojeg živi dobar dio Hrvata.

Jadran je naime malo zatvoreno more u kojem voda cirkulira uz granicu Albanije, sve do Slovenije i Trsta, te se uz talijansku obalu vraća u Sredozemlje. Znaju to najbolje stanovnici Dubrovnika kada im morske struje nanesu smeće iz Albanije.

E sad zamislite havariju velikog naftnog tankera negdje oko Dubrovnika!

Naftna mrlja krenula bi duž naše obale prema sjeveru, niz Korčulu, Hvar, Brač, pa sve do srednjeg i sjevernog Jadrana.

Čak i da se naftna mrlja ograniči na određeno područje, već i sama vijest o tom događaju mnoge bi turiste odgovorila od odlaska u Hrvatsku.

A među njima bi sigurno bili i mnogi Bavarci kojima Plenković namjerava slati energente putem proširenog terminala u Omišlju.

13-11-2022 FOTO-yt

Povezane vijesti

Politika

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić jučer je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade izvijestio o napretku Hrvatske u iskorištenju sredstava iz...

Politika

Premijer Andrej Plenković obratio se medijima nakon sjednice Vlade i pritom je imao mnogo za reći o aktualnim političkim i društvenim temama. Izrazio je u...

Vijesti

Nepunu godinu dana od ulaska u europodručje, samo 51 posto građana Hrvatske drži da je zajednička valuta dobra za zemlju, pokazuju rezultati Eurobarometra objavljeni...

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...