Connect with us

Upišite traženi pojam

Foto HINA

Politika

NOVA AFERA BUTKOVIĆA ??PLENKOVIĆEVA POTPREDSJEDNIKA VLADE

Raspisuje li Butković natječaj u Luci Rijeka da uhljebi Stranačkog ‘kuma’ Ivana Jakšića?

Grozničavim raspisivanjem ‘korigiranog’ natječaja za člana Uprave Luke Rijeka, a u sjeni najave češkog preuzimanja te tvrtke, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković opet se našao u sjeni mogućeg skandala i to zbog stranačkog ”kuma” Ivana Jakšića i njegovog mogućeg uhljebljivanja u tvrtki s gotovo 300 milijuna kuna prihoda i oko 66 milijuna kuna lanjske dobiti.

Naime, Objektivno.hr u posjedu je nacrta, ali i kasnije ”prilagođenog” objavljenog natječaja za člana uprave Luka Rijeka koji, upućenim poznavateljima natječaja u resoru Olega Butkovića, ostavlja trag mogućeg prilagođenog “uhljebljivanja “i postavljanja još jednog izabranog, ”pogodnog” HDZ-ovog stranačkog ”vojnika” – u ovom slučaju Ivana Jakšića.

Konkretno, u sjeni najavljene vlasničke promjene i očekivanja ponude preuzimanja Luke Rijeka od češke tvrtke Port Acquisitions koja je dodatnom kupnjom dionica sredinom ožujka stekla još 33,7 posto udjela, aktualna vlast dosjetila se imenovati ”svojeg” člana uprave ne bi li zadržala kakvu, takvu kontrolu nad tom riječkom ”zlatnom kokom”.

I sve to se odvijalo grozničavo i, kako bi se zagrebačkim žargonom reklo, prilično šlampavo. Naime, češki većinski vlasnik Luke Rijeka sredinom ožujka je u objavi na Zagrebačkoj burzi najavio da je kupio još 4,55 milijuna redovnih dionica te da ima ukupno 34.42 posto temeljnog kapitala, a kako time prelazi zakonski prag od 25 posto dionica s pravom glasa, za njega je nastala obveza za preuzimanje.

Gotovo istovremeno, u Butkovićevoj ”kuhinji” pripremao se prijedlog natječaj za ”člana uprave za operativu (COO) u društvu Luka Rijeka” od 1. ožujka koji je, između ostaloga, (prema dokumentu u posjedu Objektivno.hr), sadržavao i uvjet od ”minimalno 10 godina radnog iskustva na rukovodnoj poziciji u području operativnih i komercijalnih poslova u sličnom sustavu”.

No, zanimljivo, u ”pravom” natječaju od 27. ožujka taj se uvjet iznenadno promijenio u ”minimalno pet godina radnog iskustva na rukovodnoj poziciji u području operativnih i komercijalnih poslova i barem tri godine na rukovodnoj poziciji u području operativnih i komercijalnih poslova u istoj djelatnosti”.

”Veselimo se vašoj prijavi”, zaključuje se u tom javnom pozivu koji potpisuje predsjednik Nadzornog odbora (NO) Luke Rijeka, a koji je, nakon korekcije, išao možebitno u korist Butkovićeva pulena Ivana Jakšića.(zanimljivo će biti utvrditi tko se uopće prijavio na natječaj ?!)

No, u iznimno šlampavoj izvedbi NO-a Luke Rijeka Jakšić ne bi zadovoljio uvjete prvo predloženog natječaja, no i nakon ”popravnog ispita” Nadzornog odbora i novog, ”popravljenog” natječaja, upitno je je li Jakšić i sada zadovoljava uvjete.

Konkretno, prema informacijama koje posjeduje redakcija ”gospodin Ivan Jakšić zaposlen je u Lučkoj upravi Rijeka od 1.06.2011., a od 1.08.2018. obavlja poslove pomoćnika ravnatelja za komercijalne i operativne poslove”.

Prema uvjetima ”pravog” natječaja, to nije ”minimalno pet godina radnog iskustva na rukovodnoj poziciji”, a osim toga – Jakšić nije bio rukovoditelj nego, u najboljem tumačenju, njegov pomoćnik.

A pomoćnik je, bio i ostao, i u stranačkim poslovima u ”bazi” svog šefa Butkovića. Kako se navodi u Jakšićevoj biografiji na stranicama Primorsko-goranske županije – ”obnašao je funkcije predsjednika mladeži HDZ-a, Primorsko-goranske županije, a danas je politički tajnik županijskog HDZ-a.

To je, prema svemu sudeći, puno važnije od njegove stručnosti ili školovanja. Naime, završivši srednju školu kao geodetski tehničar, diplomirao je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki, smjer Poslovna komunikacija – Odnosi s javnošću čime je stekao, pazite sad, ”stručni prvostupnik ekonomije”. Jakšić, rođen 1983., nakon stečene diplome završio je i specijalistički diplomski stručni studij Poduzetništvo na Poslovnom odjelu Veleučilišta u Rijeci!?

Toliko o stručnosti navedenoj u službenoj biografiji gdje se, ipak ne navodi, neslužbeno i njegova ponajveća kvalifikacija – već navedeno stranačko kumstvo s Butkovićem.
Sve u svemu, slaba preporuka i šlampava izvedba za postavljanje ”našeg” čovjeka uskoro u češkoj Luci Rijeka.
A tamo se sada vodi žestoka borba za vlasništvo.

Naime, češka tvrtka Port Acquisitions, iza koje stoji češki poduzetnik Jaroslav Strnad, sredinom ožujka objavila je da je nastala obveza za objavljivanje ponude za preuzimanje Luke Rijeka. Uslijedilo je to nakon što je od poljskog OT Logisticsa stekla 3,37 milijuna redovnih dionica Luke Rijeka, što čini 24,98 posto vlasničkog udjela te također od poljskog investicijskog fonda Fundusz Ekspansji Zagranicznej (Foreign Expansion Fond) još 1,18 milijuna redovnih dionica, što predstavlja 8,75 posto temeljnog kapitala, navodilo se u objavi na Zagrebačkoj burzi.

Port Acquisitions osnovan je u studenome 2022., a jedini osnivač je CE Industries, češki industrijski holding koji djeluje na europskim tržištima željezničkog prometa, recikliranja sirovine i energije. Tvrtka se obvezuje u zakonskom roku objaviti ponudu za preuzimanje svih preostalih dionica Luke Rijeka, a ponuda će biti neuvjetovana. No, kako je izvijestila Hina, putem Zagrebačke burze i švicarska tvrtka Zentralschweizerische Investment Holding AG (Central Swiss Investment Holding Ltd.), objavila je da namjerava objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje Luke Rijeka, a to se dobrovoljno preuzimanje uvjetuje i pragom uspješnosti, koji je 51 posto dionica Luke Rijeka.
Švicarska tvrtku u tom procesu zastupa odvjetnik Antun Šagovac iz Velike Gorice, a u objavi se kao član Upravnog odbora švicarske tvrtke navodi Norbert Sailer Khuepach.
Po podatcima iz objave, temeljni kapital Zentralschweizerische Investment Holding AG je sto tisuća švicarskih franaka, a riječ je o novoosnovanom trgovačkom društvu koje je registrirano početkom studenoga prošle godine.

Vjerujemo da Ivan Jakšić sve to zna. Ako ne, uvijek može zatražiti savjet od svoga uspješnog stranačkog mentora Butkovića kojemu se mora priznati da je jedini dovoljno hrabar da se usprotivi Plenkoviću jer kad ga je premijer htio poslati za župana ovaj je kako legenda priča poručio premijeru ako te zanima funkcija župana slobodno da je on uzme.

Zaključno, istaknimo i značaj Luke Rijeka za Hrvatsku.

Naime, kako navodi Hina, prema posljednjim podacima , hrvatska država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 25,02 posto dionica Luke Rijeka, AZ obvezni mirovinski fond 15,02 posto dionica, a među deset najvećih dioničara je još nekoliko obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Prema ranije objavljenom financijskom izvješću, Luka Rijeka d.d. ostvarila je u prošloj godini bruto dobit od gotovo 77 milijuna kuna, što je znatno bolji rezultat nego godinu prije kada je tvrtka imala gubitak od gotovo 28 milijuna kuna.

Po tim su podatcima, ukupni prihodi Luke Rijeka lani iznosili 291,2 milijuna kuna i povećani su u odnosu prema godini ranije za 74 posto, dok su ukupni rashodi rasli znatno sporije, za 10 posto, na 234,4 milijuna kuna.

Krajem veljače objavljeno je i konsolidirano izvješće za grupu Luka Rijeka, u kojoj su uz matičnu tvrtku i tri tvrtke u njenom stopostotnom vlasništvu, a Luka Rijeka je vlasnik i 49 posto udjela u tvrtki Jadranska vrata, koja upravlja kontejnerskim terminalom Brajdića.

Grupa Luka Rijeka je lani ostvarila ukupne prihode od 279,6 milijuna kuna, što je porast za 42 posto u odnosu na godinu prije, dok su rashodi rasli za devet posto, na 213,2 milijuna kuna. Grupa Luka Rijeka lani je ostvarila dobit od 66,4 milijuna kuna.

Povezane vijesti

Vijesti

Nepunu godinu dana od ulaska u europodručje, samo 51 posto građana Hrvatske drži da je zajednička valuta dobra za zemlju, pokazuju rezultati Eurobarometra objavljeni...

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...

Politika

Kako prenosi najnoviji broj tjednika Dnevno europski istražitelji pokucat će i na vrata ministrice kulture kako bi je saslušali jer kako navode i osumnjičenici...

Vijesti

Europska komisija je u utorak potvrdila i pozitivno ocijenila izmijenjeni hrvatski plan za oporavak i otpornost, koji uključuje poglavlje o planu REPowerEU. Vrijednost izmijenjenog...