Connect with us

Upišite traženi pojam

Politika

Nobilo: Više nema povjerenja u Hrvoj Šipek, mislim da bi trebala odstupiti

ODVJETNIK Anto Nobilo u Novom danu N1 televizije komentirao je jučerašnje ispitivanje glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek pred saborskim Odborom za pravosuđe, a dotaknuo se i afere AP te curenja poruka između visokih državnih dužnosnika i osoba na pozicijama u državnoj tvrtki.

“Već se malo izvještila, bila je uzdrmana prije godinu dana”, rekao je Nobilo o Hrvoj Šipek i dodao: “Izvidi su tajna, ne mogu vam ništa reći, izvidi traju, nisam puno ni očekivao od saslušanja. Oporbi su možda bila važnija pitanja, a ona nije dala odgovor ni na jedno pitanje. Saborska saslušanja ne mogu riješiti problem.”

Nobilo: Imamo pravo stvarati opći pritisak

Hrvoj Šipek je među ostalim jučer rekla da raspravu smatra pritiskom opozicije, a ako se itko može požaliti, onda je to premijer Plenković.

“Mislim da je to krivo postavila”, rekao je Nobilo.

“Opozicija ne može vršiti pritisak na nju jer opozicija ne odlučuje o njenom radnom mjestu. Postavila ju je HDZ-ova većina, gdje je premijer ključna osoba. Jedini pravi pritisak na nju može napraviti premijer, to jest saborska većina. Oporba ima pravo propitivati, kao i mediji. Imamo pravo stvarati opći pritisak da pravosuđe bolje radi”, kazao je te dodao:

“Sve su to legitimna pitanja i ona mora raditi pod pritiskom, opis tog radnog mjesta je raditi pod pritiskom. Bitno je da oni koji mogu utjecati na njen rad, ne rade pritisak. Nisam vidio da se traži da se krene ili ne u neki postupak, nego su se tražili odgovori na načelna pitanja tako da primjedba nije bila primjerena.”

O aferi AP: “Mislim da su trebali napraviti izvide”

Na pitanje je li DORH nakon izbijanja afere AP i curenja poruka u javnost trebao pozvati premijera Plenkovića na razgovor, Nobilo je rekao: “Mislim da su trebali napraviti izvide. DORH se brani – imamo tri milijuna stranica, izvidi traju – ja ne bih to prihvatio kao točno. Nisu novinari tri milijuna stranica listali pa našli ovu komunikaciju. Ona je očito izdvojena, a izdvojila ju je policija kad je radila predmet još prije dvije godine.”

Nastavio je: “Prema kuloarima oni ništa više na tome ne rade. Imali su dvije godine provjeriti sve to, a učinka nema, u Hrvatskim šumama nitko nije bio. Ništa se po meni nije radilo, a prošlo je dvije godine. Kad su mediji to stavili u fokus, možda će se nešto napraviti. Zlata Hrvoj Šipek je djelomice u pravu, otišlo je u eter i svi su se dogovorili što su trebali, posložili dokumentaciju, ali to nisu krivi novinari, nego DORH koji to dvije godine nije istražio. U dvije godine su dobili vremena ukloniti dokumente koje su trebali. Problem je kad dvije godine ništa ne radiš, naravno da se onda tragovi hlade.”

Hrvoj Šipek je diskreditirana, smatra Nobilo

Nobilo je istaknuo da je ova afera važna jer se vidi kako država zapravo funkcionira.

“Za mene su ovi SMS-ovi puno značajniji za analizu funkcioniranja države nego za neke kaznene postupke. U njima vidimo sve, kako nam država funkcionira, da je to partijska država, da su privatni i stranački interesi u prvom planu. Javnost treba osvijestiti da je to osnovni problem, što imamo podobne, a ne sposobne”, rekao je. Dodao je da ne može tvrditi je li netko počinio kazneno djelo, ali je svakako trebalo odraditi izvide, kao i to da se visoki dužnosnik mogao i drugačije zanimati za prijatelja.

“U ovoj aferi vidimo da se prvi suradnik premijera interesirao za prijatelja u državnoj tvrtki, jasno je što to znači. Ako se htio interesirati, mogao je prijatelja pitati kako mu je na poslu.”

Na pitanje što očekuje od Hrvoj Šipek i ima li javnost povjerenja, Nobilo je rekao:

“Mislim da nema, da je diskreditirana. Najjasniji dokaz je kad stave predmet Žalac u ladicu pa predmet preuzme europsko tužiteljstvo. Mislim da je tad povjerenje sasvim puklo. Ako želi dobro instituciji gdje radi, mislim da bi trebala dati ostavku jer povjerenja nema. A povjerenja prvenstveno nema zbog nje. U DORH-u radi niz mladih dobrih ljudi, svakodnevno se donose dobre odluke, progoni se kriminal. Štekamo u segmentu gdje je spoj s politikom. Tu su svi predmeti koji su u fokusu javnosti. DORH pokazuje da može i da zna raditi, ali problem je u vrhu.”

Povezane vijesti

Politika

Čak 468 amandmana, 33 više nego prošle godine, podnijeli su saborski zastupnici na prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu. Samo pet amandmana podnijeli su...

Politika

Milenko Bilić, član Stožera za obranu hrvatskog sela, objavio je na Facebooku video koji prikazuje jednu od sudionica prosvjeda kako uništava HDZ-ovu člansku iskaznicu....

Vijesti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, da Vlada RH izmjenama niza zakona osnažuje položaj žrtve nasilja,...

Politika

Kako donosi Index snježna nevremena pogodila su danas istočni dio Balkana pa su se Srbija, Bugarska i Rumunjska suočile s problemima u prometu i...