Connect with us

Upišite traženi pojam

Izvor: hina

Politika

Najave portala Objektivno su se i obistinile: Smijenjen šef HEP-a!

Kako donosi Index Frane Barbarić odlazi s mjesta šefa HEP-a nakon što je protiv njega podignuta optužnica, objavio je premijer Andrej Plenković.

“Ovo su nove okolnosti, nakon pokretanja postupka, kada se sve sumira, mislim da nema preduvjeta da ostane na toj funkciji”, rekao je. “To ćemo riješiti prema proceduri. Pustili smo da se iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje. Nije ovo zbog utjecaja oporbe jer mi ne radimo stvari zbog oporbe”, dodao je. Nije htio govoriti o novim imenima, već je samo dodao da je HEP odigrao “sjajnu ulogu u energetskoj krizi”.

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a, zbog kaznenog djela protupravne gradnje. DORH je to objavio ne navodeći identitet Barbarića. Općinsko državno odvjetništvo istraživalo je šefa HEP-a zbog ilegalne gradnje u Zastražišću na otoku Hvaru. Paralelno je postupak vodio i Državni inspektorat, koji je Barbariću izdao kazne koje ovaj nije platio pa su pokrenuli ovrhu.

Uoči optužnice splitski Upravni sud nepravomoćnom je presudom odbio tužbeni zahtjev predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića, kojim je tražio poništenje rješenja Državnog inspektorata o rušenju bespravno izgrađene vile na Hvaru. Rušenje vile trebalo je započeti u roku od mjesec dana, no Barbarić se priopćenjem obratio medijima i poručio da će sam srušiti kuću. Rekao je i da su “neki mediji prekoračili granice i vršili pritisak na pravosuđe”.

Priopćenje o podizanju optužnice protiv Barbarića

Priopćenje Općinskog državnog odvjetništva u Splitu kojim obavještava o podizanju optužnice protiv šefa HEP-a prenosimo u cijelosti.

“Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 1. prosinca 2023. podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1966.) zbog počinjenja kaznenog djela protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona/11.

Okrivljenog 57-godišnjaka tereti se da je od ožujka 2022. do svibnja 2023. godine na otoku Hvaru, u Zastražišću (uvala Sinjava), kao investitor izvodio građevinske radove protivno odredbi članka 106. Zakona o gradnji, izvan građevinskog područja koje se sukladno Prostornom planu uređenja Općine Jelsa nalazi u zaštićenom obalnom području mora, koje je na temelju članka 45. stavka 1. i 3. Zakona o prostornom uređenju područje od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Tereti ga se da je bio svjestan da se radi o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kao i da prethodno nije ishodio pravomoćnu građevinsku dozvolu. 

Okrivljeniku se stavlja na teret da je tako izgradio: stambenu zgradu (prizemlje i prvi kat); građevinu (prizemlje s dvostrešnim krovom); preljevni bazen sa strojarnicom te cisternom za vodu; kameno betonski zid u nastavku kojeg je izgradio i stepenište; kameno betonski potporni zid (oko strojarnice na zapadu te uzduž strojarnice, bazena i cisterne sve do kraja čestice) na čijem kraju je izgradio stepenište s podestom”, priopćio je ODO Split. 

Izvor: Index

https://www.index.hr/vijesti/clanak/smijenjen-sef-hepa/2517728.aspx

Povezane vijesti

Politika

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković je za Dnevnik Nove TV komentirao novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića. Odgovorio je kako će Turudić vladati DORH-om. “To ćemo tek...

Sport

Luka Modrić rekao je da se da nada da će produžiti ugovor s Real Madridom i da se nada da će kad završi klupsku...

Politika

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak da pitanje imenovanja predsjednika jednog saborskog odbra neće izazvati krizu u vladajućoj koaliciji, dodavši da...

Vijesti

“Prije svega želio bih izraziti žaljenje zbog današnjeg nesretnog događaja u kojem su ozlijeđene četiri osobe, a jedna je nažalost smrtno stradala. Ovim putem...