Connect with us

Upišite traženi pojam

Izvor: Nacional

Politika

Nacional: Šef HEP-a u vladi Filipoviću jasno poručio da laže?! Hoće li Grmoja nakon ovoga prestati braniti ministra Filipovića?!

Hoće li Mostavci i dalje braniti Plenkovićevog ministra Davora Filipovića kojeg se spominje u aferi HEP?!

TJEDNIK Nacional u današnjem izdanju piše kako novi dokazi koje je policijski nacionalni Uskok izuzeo iz HEP-a otkrivaju da je ministar gospodarstva Davor Filipović između travnja i lipnja bio pred svjedocima tri puta usmeno upozoren da hrvatskom tržištu prijeti pojava viškova plina na tržištu koji će se prodavati ispod tržišne cijene.

Član uprave HEP-a Petar Sprčić, kako navodi tjednik, kod javnog bilježnika je ovjerio izjavu u kojoj navodi da je izravno upozorio Filipovića na problem i to prvi put 29. ožujka u 9 sati u Ministarstvu gospodarstva na sjednici Kriznog tima, o čemu Filipović sada izbjegava sastaviti službeni zapisnik, te da mu je to ponovio još dvaput.

Sjednicu Kriznog tima ministar više nikad nije sazvao. Drugo upozorenje, prema navodima iz izjave Sprčića, Filipoviću su on i direktor HEP Trgovine Marko Blažević dali na sastanku u travnju, a zadnje usmeno upozorenje Filipović je od Sprčića primio na sjednici Skupštine HEP-a 9. lipnja kada su već započele skandalozne aukcijske prodaje plina ispod cijene. Uskok je od Sprčića zatražio dopunu izjave. 

Izvor Nacionala upozorava na još jednu diskutabilnu odluku vlade po kojoj je određeno da HEP Ini od 1. lipnja mora plaćati 47 eura po MWh, umjesto dosadašnjeg 41 eura. Tu su odluku, navodi se, premijer Andrej Plenković i ministar Davor Filipović donijeli kad su već bili upozoreni da će biti viškova plina na tržištu, a njome se izravno povećavaju razmjeri štete u situaciji kad je prosječna tržišna cijena iznosila 14 eura. 

Sastanak na kojem je šef HEP-a pred Plenkovićem Filipoviću rekao: Jebat ću ti mater, smeće jedno lažljivo

Zanimljiv je i sastanak u vladi nakon izbijanja plinske afere na kojem su bili Plenković, Filipović, predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić i njihovi bliski suradnici iz HEP-a i vlade. “Barbarić je napao Filipovića nazvavši ga lažljivim smećem. Potom ga je opsovao. Rekao mu je doslovno da će mu jebati mater”, rekao je Nacionalov izvor. 

Tjednik još navodi kako je Plenković tada započeo operaciju pokušaja zaustavljanja afere te se više puta odvojeno sastajao s Filipovićem i s Barbarićem te da očekuje da se Filipović i Barbarić pomire i da se prestanu napadati. Dva izvora tjednika bliska Plenkoviću kažu kako Filipovića doživljavaju “kao nevjerojatnu budalu”, no da još uvijek aktualni ministar živi u iluziji, da je potpuno nesvjestan svojih limita i da čak misli da je legitiman nasljednik Plenkovića.

Više donosi Nacional u današnjem izdanju.

Povezane vijesti

Vijesti

Nepunu godinu dana od ulaska u europodručje, samo 51 posto građana Hrvatske drži da je zajednička valuta dobra za zemlju, pokazuju rezultati Eurobarometra objavljeni...

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...

Politika

Kako prenosi najnoviji broj tjednika Dnevno europski istražitelji pokucat će i na vrata ministrice kulture kako bi je saslušali jer kako navode i osumnjičenici...

Vijesti

Europska komisija je u utorak potvrdila i pozitivno ocijenila izmijenjeni hrvatski plan za oporavak i otpornost, koji uključuje poglavlje o planu REPowerEU. Vrijednost izmijenjenog...