Connect with us

Upišite traženi pojam

Dragan Čović i Šime Erlić

Vijesti

Ministar Erlić prilikom otvorenja Posjetiteljskog centra u Ljubuškom najavio održavanje foruma na kojemu će prijenijeti naša iskustava i znanja s EU fondovima relevantnim institucijama s područja BIH

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić boravio je jučer u Bosni i Hercegovini gdje je održao sastanke u Mostaru te sudjelovao na svečanosti otvaranja Posjetiteljskog centra Gračine u Ljubuškom.

Ministar je posjet započeo sastancima s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BIH Draganom Čovićem, ministrom financija Federacije BIH Tonijem Kraljevićem, predsjednicom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marijom Buhač, te Predragom Čovićem, predsjednikom Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Iako je jedna od tema bio i osvrt na aktualnosti vezane za pretpristupne pregovore BIH s Europskom unijom, glavni fokus razgovora bile su mogućnosti financiranja projekata iz EU fondova.

„Osnaživanje kapaciteta institucija iznimno je važno za dobru pripremljenost i kasniju provedbu EU projekata. U veljači ili ožujku organizirat ćemo forum na kojem ćemo omogućiti prijenos naših iskustava i znanja relevantnim institucijama s područja BIH, a to je ujedno i važan segment europskog puta Bosne i Hercegovine koji snažno podupiremo“, kazao je ministar Erlić.

Predsjednik HNS-a BIH Dragan Čović zahvalio je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na svemu što čini za BIH vezano za pristupanje Europskoj uniji te pohvalio još jednom izvrsnu komunikaciju s predstavnicima hrvatske Vlade uz isticanje kako je „upravo Republika Hrvatska prava veza BIH s Europskom unijom“.

S obzirom na vrlo uspješnu suradnju Hrvatske i BIH na prekograničnim projektima, osobito onima financiranima iz EU fondova, ministar Erlić osvrnuo se i na brojne realizirane projekte kojima je značajno unaprjeđena kvaliteta nekih usluga u sektorima gospodarstva, zdravstva, socijalne skrbi ili turizma.

Upravo je jedan od tih projekata danas svečano otvoren – Posjetiteljski centar Gračine u Ljubuškom. Ovaj jedinstveni arheološki lokalitet, poznat i kao rimski vojni logor Bigeste, sada je restauriran, digitalno obogaćen za dodatna posjetiteljska iskustva te stavljen u funkciju kao vrijedna turistička ponuda Grada Ljubuškog.

„Nema boljeg simbola podupiranja vašeg europskog puta od svih brojnih projekata koje ste proveli uz pomoć EU sredstava. Na programu prekogranične suradnje u kojem sudjelujete, dosad je na raspolaganju bilo 57 milijuna eura, a sada za naše zajedničke ciljeve imamo duplo više – čak 117 milijuna eura. Dakle, ispred nas je zaista optimistična perspektiva, a posebne efekte očekujemo u radu malih poduzetnika koji su vitalni pokretač lokalne ekonomije i za koje je u novom programskom razdoblju osigurano gotovo 9 milijuna eura“, kazao je ministar Erlić u Ljubuškom.

Posjetiteljski i arheološki centar Gračine, čiji su izgradnja i opremanje financirani u okviru projekta „Heritage Revived“, ugovoren je na temelju prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.

Nositelj ovog 2 milijuna eura vrijednog projekta je Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke, a partneri Grad Ljubuški, Grad Solin i Županijska uprava za ceste Split iz Hrvatske, te Općina Ulcinj iz Crne Gore.

Povezane vijesti

Politika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je nakon prvog dana sastanka Europskog vijeća, u izjavi medijima izvijestio o temama sastanka. Prva je tema bio Višegodišnji...

Vijesti

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta povodom jučerašnje proslave Dana Grada Velike Gorice među brojnim uzvanicima prisustvovali su premijer Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora...

Politika

Na održanoj 59. sjednici Upravnog odbora Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara usvojene su odluke vezane za nove potpore poduzetnicima te prijedlog preraspodjele...

Politika

Jučer je Ministarstvo poljoprivrede organiziralo svečanu dodjelu ugovora iz Strateškog plana RH ukupne vrijednosti 102,9 milijuna eura za provedbu projekata 56 lokalnih akcijskih grupa. ...