Connect with us

Upišite traženi pojam

Politika

Lovrinović: ‘Plenković se bavi svim drugim kako bi skrenuo pažnju sa sve bržeg pada standarda građana

Premijeru nije problem ni Hrvatsku uvući u rat sve kako se ne bi pričalo o HDZ-ovoj pljački Ine, prepuštanja hrvatske nafte Mađarima i sve višoj inflaciji.

Od danas su cijene goriva znatno više. To je komentirao prof. ekonomije Ivan Lovrinović. 

– Nikada se državni proračun nije tako punio od prodaje goriva kao proteklih godinu dana. Rast cijena goriva povećavao je osnovicu za obračun PDV-a, a time i prihode proračuna. Vlada čitavo vrijeme nije pristala na dio žrtve, odnosno na smanjenje PDV-a na gorivo i čitavo je vrijeme žrtvovala distributere goriva, a u prvom redu uzimala od nas građana. Ne zaboravimo, od svake prodane litre goriva 60% se odnosi na poreze i trošarine koje idu državi. Konkretno, ako litra goriva košta 15 kuna, država uzme 9, a proizvođač i distributer 6′, upozorava prof. ekonomije Ivan Lovrinović.

– Čitavo vrijeme Vlada se pokušava prikazati kao branitelj građana od rasta cijena goriva, a u stvarnosti je uzimala sve više i više. Jučer  objaviše da neće više limitirati cijene običnog dizela i benzina i da cijene prepuštaju tržištu koje je odmah podiglo cijene “u nebo”.
Nisam pristalica državnog upravljanja cijenama, a još više sam protiv čerupanja nas građana od silnih nameta države u cijeni goriva. Država je ovaj puta mogla zaštititi ljude i smanjiti PDV da bi cijene ostale nepromijenjene ili još niže. Čitavo je vrijeme Vladina politika zaštite građana od rasta cijena goriva bila lažna, jer je država sve više zarađivala. Jedno vrijeme je žrtvovala i distributere koji su gubili. Sada je sve nas prepustila sudbini a njeni prihodi su već danas znatno povećani zbog snažnog rasta cijena goriva.

– S druge strane, morala je Vlada uvesti početkom rasta cijena krizni porez prema financijskim institucijama, telekom operaterima, trgovačkim lancima… i tim novcem kompenzirati povećane troškove goriva. U komentarima mi ponekad pojedinci poručuju da ne dajem konkretna rješenja. To nije istina, jer sam uvijek uz argumentirane kritike nudio rješenja kao i ovom prigodom.
Još jednom naglašavam; od svake litre goriva koja košta 15 kuna država uzme oko 9 kuna. Je li to pomoć građanima ili pljačka u ovim teškim vremenima?

U Hrvatskoj nas nitko ne štiti od inflacije; niti HNB kojemu je to glavni zadatak, niti Vlada koja se bavi svim drugim kako bi skrenula pažnju od onoga što najviše muči ljude, a to je sve brži pad standarda.
Već sam ranije govorio da će zbog toga biti sve više prosvjeda koji su sada parcijalni i svatko pokušava riješiti svoju situaciju: odgajatelji, liječnici specijalizanti, učitelji…
Pitanje je dana kada će konačno shvatiti da svi zajedno moramo izaći u ogromnom broju i riješiti ovu nepodnošljivu situaciju. Kruljenje želuca će konačno nadjačati strah u ljudima’, smatra Lovrinović.

Povezane vijesti

Politika

Damir Markuš, član predsjedništva DP-a, devedesetih je bio mladi navijač i uzeo pušku u ruke, ostavio mladu obitelj u Kutini i s drugim HOS-ovcima...

Politika

Kako je pisao portal Telegram ACI je uz pokroviteljstvo resornih ministara Butkovića i Brnjac krenuo u osnivanje avio tvrtke koja bi očito konkurirala skoro...

Politika

ISTRAŽIVANJE CRO Demoskop je provela agencija Promocija Plus za RTL od 1. do 4. kolovoza na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je...

Politika

Afera u HEP-u i štrajk sudskih službenika samo su neki od razloga zbog kojih oporba traži izvanrednu sjednicu Sabora umjesto dugog godišnjeg odmora za zastupnike. Gost Dnevnika N1...