Connect with us

Upišite traženi pojam

Ostale vijesti

Lider objašnjava koje su države EU protiv sankcionisanja ruskog gasa

Austrijski kancelar kaže da se Mađarska, Njemačka i drugi protive energetskom embargu, jer bi to naštetilo njima više nego Moskvi.

Embargo na isporuku gasa iz Rusije naštetio bi nekim članicama Evropske unije mnogo više nego što bi naštetilo Moskvi, rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer u intervjuu poslije sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Iako je stao na stranu Ukrajine i želio dodatne sankcije Moskvi, Nehammer je rekao da nije sam u protivljenju zahtjevima Kijeva da zaustave uvoz ruskog gasa.

„Austrija nije sama u ovom argumentu protiv embarga na gas“, rekao je Nehammer za CNN u srijedu, rekavši da Njemačka, Mađarska „i druge zemlje članice EU“ takođe podržavaju njegov stav. Dok je Beč “čvrsto” uz druge članice EU kada je u pitanju sankcionisanje Moskve, “sankcije moraju više da naškode Rusiji nego EU”, dodao je on.

Američki mediji su ga napali zbog embarga na gas jer je to bio jedan od glavnih zahtjeva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, s kojim se Nehammer sastao prije nego što je odletio u Moskvu da se sastane sa Putinom – kao prvi lider EU koji je to učinio od 24. februara, kada je Rusija poslala trupe u Ukrajinu.

Pregovori nisu bili “prijateljska posjeta”, rekao je Nehammer novinarima nakon toga. Nije bilo zajedničke konferencije za štampu ili zajedničkog saopštenja, pa čak ni dostavljenih fotografija ili video materijala.

Pod pritiskom voditelja CNN da ponudi druge ruske stvari koje bi EU mogla da sankcioniše kao odgovor na zahtjeve Zelenskog, Nehammer je ponudio „male elektronske dijelove” za koje je rekao da su korišteni u ruskim tenkovima i bespilotnim letjelicama.

„Trebalo bi da sada razmišljamo o sankcijama na inteligentniji način, kako možemo da naudimo Ruskoj Federaciji, ali ne i nama“, rekao je on. Iako je EU donijela odluku da postane nezavisna od ruskog gasa, „to sada nije moguće, potrebno je vrijeme“, dodao je on.

Najveća austrijska energetska kompanija saopštila je početkom aprila da bi bilo „nemoguće“ da se prekine sa kupovinom ruskog gasa ove godine, jer Beč nema pristup alternativnim izvorima energije. EU uvozi 40-45 % svog prirodnog gasa iz Rusije, kako za grijanje, tako i za industrijske potrebe.

Ni SAD ni Katar ne proizvode ni približno dovoljno tečnog prirodnog gasa (LNG) da zamijene ruski uvoz, a čak i da proizvode, nema dovoljno brodova u svijetu i terminala u EU da prihvate isporuku.

Izvor, foto: Logično

Povezane vijesti

Politika

Povjesničar Ivo Goldstein bio je gost Dnevnika HRT-a, a govorio je o Rezoluciji UN-a kojoj se Hrvatska protivi te o stanju u Izraelu. Koja...

Politika

U utorak, 24. listopada u Mlinovima se održala proširena sjednica Izvršnog odbora Temeljnog ogranka Hrvatske demokratske zajednice Mlinovi. Sjednicu je otvorio i vodio Marko...

Intervju

Uglednog profesora suvremene političke povijesti pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu te savjetnika predsjednika HDZ-a upitali smo za komentar dosad neviđenog ponašanja oporbenih saborskih zastupnika, o...