Connect with us

Upišite traženi pojam

Politika

KBC RI-PREMIJER PROTIV KRTICA U HDZ-u

Plenković se rješava Plazonića
koji je s Ružićem pokušao
srušiti Butkovića i Beroša.

Premijer Andrej Plenković je u sjeni najnovijih skandala u Ministarstvu zdravstva napokon ‘’prelomio’’ – odlučio je smijeniti državnog tajnika Željka Plazonića koji je, kako tvrde naši izvori u HDZ-u , kao ‘’krtica’’ u njihovim redovima, u suradnji s ravnateljem KBC Rijeka Alenom Ružićem pokušao smijeniti ministra Vilija Beroša, ali i Olega Butkovića s mjesta šefa županijskog HDZ-a.

Kako dobro upućeni u HDZ-u tvrde, premijeru je napokon ‘’prekipjelo’’ nakon dugog čekanja hoće li se napokon smiriti stanje u kontaminiranom sektoru zdravstva po završetku posljednje rekonstrukcije Vlade u kojoj je ministar zdravstva Vili Beroš opstao jer je Plenkovic shvatio da jedino on ima snage reformirati zdravstvo.
No, važno je znati političko- pravosudni kontekst u kojem je Plenković ‘’prelomio’’.
Naime, USKOK je pokrenuo izvide vezane uz nabavu opreme i uređaja za potrebe KBC-a Sestre milosrdnice teške najmanje 11 milijuna kuna za koje se sumnja da su ‘’masno’’ preplaćeni.
I prije nego što je saznao za najnoviju aferu koju je u MIN zdravstva koju je kako se prica pokrenuo Plazonic , premijer Plenković je odmah nakon posljednje rekonstrukcije Vlade sve svoje ministre upozorio da ima nultu stopu tolerancije na korupciji , što je potvrdio ranije na primjerima Josipa Aladrovića i SDSS-ova Borisa Miloševića.
U Beroševu slučaju,pak, situacija je specifična i detalje tek treba utvrditi – Premiejr je shvatio da Beroš s nabavom skupocjenog uređaja nema ništa te da je to proces kojim se bavilo isključivo vodstvo Vinogradske bolnice, iz koje pak stižu oprečne informacije te se odgovornost nastoji prebaciti na Državne tajnike u min zdravstva gdje se spominju i Plazonic i Dulibic .
No, bez obzira tko je u pravu, a tko u krivu, teško je reći, međutim, u HDZ-u smatraju da je problematičan državni tajnik Željko Plazonić, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća KBC Rijeka.
Naime, u HDZ-u sumnjaju da je krtica u njihovim redovima pred USKOK-om upravo Plazonić pa je logično da će i ovu aferu nastojati stišati, a stranačke ‘’mangupe’’ odstraniti.
Tu nimalo u korist Plazoniću ne ide ni ,što je za HDZ neoprostivo, istup u medijima nakon što je svjedočio u USKOK-u.
‘’Pitali su me u USKOK-u zašto u Rijeci nismo uzeli taj aparat. Oni su znali već jako puno prije nego su me zvali. Ne znam zamjera li mi to ministar, ali to bi on trebao sam sebi zamjeriti’’, kazao je Plazonić u naoko ‘’nevino ispovjednom” prošlotjednom intervjuu Novom listu.
Odluka stranke, ali i neposrednog Plazonićeva šefa ubrzo je uslijedila. I to, opet, obznanjeno preko Novog lista.
”Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić na odlasku je s funkcije. Jasan signal da ga više ne želi za suradnika, ministar zdravstva Vili Beroš dao mu je na posljednjem sastanku s državnim tajnicima na Ksaveru, a iako se u javnosti kao povod za Plazonićevu smjenu spominje njegovo svjedočenje u aferi oko nabavke (pre)skupog uređaja za zračenje za KBC Sestara milosrdnica, činjenica je da su odnosi između ministra i državnog tajnika Plazonića već odavno narušeni”, napisao je Novi list u uvodu intervjua.
No, politički epitaf u Plazonićevu ”domaćem” riječkom Novom listu ograničio se samo na Beroševo nezadovoljstvo. Dublje, pak, pozadinske pričePlazonićeva angažmana u HDZ-ovim političkim previranjima, borbama i stranačkim križaljkama otkrivaju drugi mediji.
”Iako su se medijski napisi o napisi o aferi (Vinogradska i USKOK-op.a) stišali, Beroš je i nedavno dobio potvrdu da iza kaznene prijave podnesene vezane za ovaj slučaj, stajao njegov kolega državni tajnik Željko Plazonić. S nijme je Beroš prošloga tjedna ušao u novi sukob nakon što je doznao za navodne Plazonićeve akrobacije u natječaju teškom 18 milijuna kuna koji se odnosio na nabavu za kuhinju Nove bolnice Sušak” navodi 7dnevno. Dodaje se i kako je Beroš o svemu tome izvijestio i premijera Plenkovića koji mu je potom dao zeleno svjetlo da se riješi Plazonića koji je, onako usput se dodaje, uspostavio ”paralelni upravljački sustav” u lokalnom riječkom zdravstvu koje službeno predvodi ravnatelj riječkog KBC-a Alen Ružić.
S druge strane, to Plazonićevo partnerstvo s ravnateljem Ružićem ima i političku dimenziju, tvrde HDZ-ovi izvori. Naime, tvrde da je više nego očito da je Plazonić s Ružićem pokušao rušiti Beroša, ali i glavnog kvarnerskog HDZ-ovca – ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, no da je premijer Plenković prozreo njihov plan.
Ukratko, Plazonić je navodno pripremao Ružića da nakon Beroševe smjene postane ministar, a da ugledni HDZ-ovac Ružić smjeni Butkovića s čela županijskog HDZ-a.
Prilično smjeli plan, koji je osim poljuljanog Beroša, računao i na smjenu Butkovića, trenutačno najjačeg Plenkovićeva igrača kojeg je premijer nedavno unaprijedio i postavio za potpredsjednika Vlade jer je, između ostaloga, u roku završio megaprojekt njegove vladavine – Pelješki most.
No, na samom kraju – odluku o Plazonićevu odlasku donio je sam premijer, tvrde HDZ-ovci , a dosad ju je ”službeno’ najavio ‘Vili Beroš.
”Ministar zdravstva Vili Beroš nije htio komentirati razloge Plazonićeve smjene, već je umjesto odgovora poručio kako državne tajnike imenuje i razrješava Vlada”, navodi Novi list. Plazonić, pak, i pred smjenom napada Beroša.
”Nije ministar taj koji odlučuje o mojoj smjeni, uostalom, triput dulje sam državni tajnik nego što je on ministar. Državne tajnike postavlja Vlada na prijedlog premijera i smjenjuje ih ako nisu zadovoljili. Ali nemam nikakvu informaciju o tome”, rekao je Plazonić Novom listu ogorčen činjenicom da je Beroš odlučio zamijeniti ga novim kadrom. I to, kako se ističe, pozivajući se na Plazonićevu visoku životnu dob. Naime, navodna HDZ-ova ”krtica” ima 70 godina i prava je novinska tema, koja tek treba biti ispričana, kako je Plazonić uopće ”iz mirovine” zadržao mjesto državnog tajnika ali to je očito odgovaralo jedno vrijeme Plenkovicu
No, Plazoniću ni to nije upitno.
”Smatram da s obzirom na moje godište i moju psihofizičku i mentalnu sposobnost to nije baš lijepo rečeno, to spada u domenu generacijske diskriminacije. Da budem slikovit, američki predsjednik Biden je puno stariji od mene, a Putin i ja smo isto godište”, zaključio je Plazonić.
No, na Plazonićevo ogorčenje zbog spominjanja visoke životne dobi, Beroš je briljantno prokomentirao ”Nije prestar, ima 70 godina”. Ključno je, ipak, samo što Plenković kaže. Prema svemu sudeći, to su samo dvije riječi – ”Plazoniću, odlazi”.

Povezane vijesti

Politika

Kako prenosi 01portal, u nastavku sjednice Gradskog vijeća primljeno je na znanje polugodišnje izvješće o radu jednog od najuspješnijih i najpopularnijih gradonačelnika iz redova...

Politika

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak da pitanje imenovanja predsjednika jednog saborskog odbra neće izazvati krizu u vladajućoj koaliciji, dodavši da...

Vijesti

“Prije svega želio bih izraziti žaljenje zbog današnjeg nesretnog događaja u kojem su ozlijeđene četiri osobe, a jedna je nažalost smrtno stradala. Ovim putem...

Intervju

Da Hrvatska demokratska zajednica ozbiljno pretendira ostvariti povijesni rezultat i osvojiti dosad najveći broj mandata na izborima za Europski parmalnet, svjedoči i ponovno uvrštavanje...