Connect with us

Upišite traženi pojam

Politika

Karolina Vidović Krišto usporedila Sanadera i Plenkovića: Sličnosti su ogromne

Karolina Vidović krišto usporedila je vladavinu Ive Sanadera i Andreja Plenkovića.

“Sindikat hrvatskih željezničara ovih je dana uputio otvoreno pismo Vladi RH u kojemu iznosi teške optužbe te navodi konkretne činjenice koje su nevjerojatne, ali i šokantne. Nakon ovokovog pisma u funkcionirajućoj državi, ili cijela vlada treba dati ostavku i biti procesuirana, ili sindikaliste treba optužiti za klevetu i uznemiravanje javnosti.U Hrvatskoj se, nažalost, prelazi preko dramatičnih činjenica kao da one ne postoje.

Zašto je tomu tako i zašto prihvaćamo nenormalno kao normalno, a svjesni smo da pravni i društveni nered automatski znači razgradnju države, siromaštvo i korupciju.Treba pogledati uzročnike i metode koje drže Hrvatsku u destrukciji te nanose nepravdu velikoj većini hrvatskih građana. Treba napokon utvrditi tko su te osobe koje nameću hrvatskim građanima nepravdu kao prirodno stanje. Sljedeći slučajevi prikazuju uzročnike stanja u Hrvatskoj.Hrvatska je bila jedna od rijetkih država u Europi koja je uhitila svoga demokratski izabranog, bivšeg premijera Ivu Sanadera.

Ova činjenica jest u svojoj naravi neugodna za cijelu naciju i državu, jer u inozemstvu se pitaju, kakva je to država koja nekoga bira za čelnu osobu u državi, pa tu osobu onda uhićuje.Svaka funkcionalna država ima institucije nadzora koje onemogućuju nastanak situacije u kojoj prva osoba izvršne vlasti mora biti uhićena. Ustrojstvo modernih država je takovo da sustav na nepravilnosti reagira na način da kršenje zakona od strane premijera ili ministara brzo postane javno, te su u normalnoj situaciji primorani dati ostavke.U Hrvatskoj smo svjedočili javnom statusu kojega je imao Sanader.

Medijski tretman Sanadera bilo je degutantan i u potpunosti nedemokratski. Mediji su se natjecali u divljenju veličini lika i djela Ive Sanadera. Neki će se sjetiti afere „Verona“, u biti slučaj sumnjive prodaje dionica Pliva. Tada su pojedini mediji izvještavali o reakcijama Sanaderove vlade na optužbe zbog korupcije – bez da su uopće objavljivali same optužbe! Nestvarno novinarsko podaništvo. Motiv za to medijsko idolopoklonstvo bio je jednostavan, a on se zove lopovluk u kojemu su sami mediji sudjelovali.Onda je Sanader dao ostavku (i još uvijek ne znamo pravi razlog te ostavke). Tada isti mediji ti koji su ga kovali u zvijezde, počinju Sanadera „cipelariti“ te mu prišivati sve grijehe, kao da je on osobno bio i premijer, i ministar svih ministarstava. Kao da nije bilo ni Kalmete, ni Šukera, ni Marine Dropolić, ni Čobankovića, ili Pankretića.

Postavlja se pitanje, ako je Sanader bio korumpiran, a bio je, zašto nije optužen za stvarni kriminal kojega je činio, već je optužen za male slučajeve (male naspram onoga što je stvarno činio)? Što su radile institucije sustava? Što je radila policija, što je radila SOA, što je radio DORH ili Porezna uprava.Korupcija koju čine tijela države, znači proračunske institucije, i to u toliko visokoj mjeri kao u Hrvatskoj, ne može ostati nezamijećena. Krađa proračunskih sredstava ili prodaja državnih resursa ispod cijene automatski prolaze i kontrolu različitih tijela državnih institucija; to može biti skriveno samo ako i ta tijela sudjeluju u tom lopovluku.U funkcionalnim državama postoji i takozvana četvrta grana vlasti, a to su mediji.

Znači, ako mediji počnu rasvjetljavati i objavljivati pojedini kriminal, tada se taj kriminal zaustavlja. Tada institucije, kao što su policija i pravosuđe, reagiraju te se činjenično i do kraja rasvijetli počinjena nepravilnost. Krivci se kazne, a ukradeno se vrati građanima koji su tim lopovlukom pokradeni.Koji je razlog da Hrvatska ponavlja iste greške?Trenutačno u Hrvatskoj imamo identičnu situaciju kao i u slučaju Sanader: mediji, policija, SOA i pravosuđe prave se slijepi te ne reagiraju na otvorenu pljačku, bezakonje, ali i veleizdaju koju čini Plenkovićeva struktura.Prošlo je više od 5 godina od otvaranja slučaja Agrokor, a nije održano ni jedno ročište.Prošlo je više od 4 godine od slučaja Uljanik, i ništa se procesualno nije dogodilo.Prošlo je skoro dva mjeseca od slučaja INA, a istraga se vodi tako da se cijeli slučaj zataška.

Prošlo je mjesec dana od željezničke nesreće kod Novske u kojoj su 3 osobe izgubile život, a o razlozima nesreće se ništa ne zna. U Bavarskoj je bila željeznička nesreća prije nekoliko mjeseci i razlozi nesreće su se znali u roku od 3 dana.Prošlo je dvije i pol godine od potresa u Zagrebu, te skoro dvije godine od potresa na Banovini, a obnova Zagreba i Banovine može se smatrati sramotom, nesposobnošču ili namjernim raseljavanjem Hrvatske.

Imati novce za obnovu na računu i dvije godine ih ne trošiti – to je do sada neviđena i neobjašnjiva situacija. Hrvatska je nakon Oluje, bez ičije pomoći te isključivo vlastitim sredstvima u dvije godine obnovila veći dio objekata koje je srpski agresor porušio.Ovi slučajevi dokazuju da institucije koje plaćaju hrvatski građani jednostavno ne rade što moraju raditi, a posljedice osjećaju opet oni koji plaćaju te institucije, hrvatski građani.

Ovdje treba posebno naglasiti ulogu i angažman medija u zadržavanju sadašnjeg stanja korupcije i nepravde. Djelovanje medija najbolje opisuje engleska poslovica koja kaže „ogovaranje i laganje idu zajedno“.U posljednje vrijeme osobno sam izložena blaćenju s dokazivo lažnim konstrukcijama. Prije nekoliko dana klevetao me je Indexov novinar Duhaček. Kaže se da mržnja zasljepljuje, što u slučaju Indexa jest slučaj. Ali u ovom navedenom, te u slučaju drugih klevetnika, od kojih se neki nazivaju domoljubima, primjetna je i uputa nalogodavaca da me blate kako bi me onemogućili u borbi protiv korupcije i nepravde.Ovdje valja napomenuti da Index i ostali plaćenici imaju financijsku povezanost s vladinim ili paravladinim moćnicima.

Jer, ne treba zaboraviti od koga sve, primjerice, Indeks prima novce ili reklame. Index, primjerice, sustavno prešućuje moje argumente o korupciji Plenkovićeve vlade, kao što i sustavno prešućuje moje argumente vezane uz PPD i Plenkovićevog tajkuna Vujnovca.Kao i u slučaju Sanadera, u današnjoj Hrvatskoj postoji savez protiv istine i transparentnosti. Pozivanje na zakon ili borba protiv nepravde nailaze na medijsku izolaciju ili otvoreno klevetanje od strane vlasti, te dobrog dijela oporbe – i od samozvane ljevice, i od samozvane desnice.Dovoljno je pogledati koje teme i koji političari dobivaju prostor na HRT-u. Djelovanje HRT-a može se nazvati organiziranom propagandom s ciljanom zaštitom lopovluka i nepravde. Zato kada nekome političaru HRT daje prostor budimo jako oprezni prema toj osobi, jer pouzdano znam da se informativnim programom upravlja izravno iz Plenkovićevog ureda.

U Hrvatskoj smo svjedoci apsurdnih političkih konstrukcija kako bi se odvratila pozornost s bitnih tema, a bitne teme su kako žive naši ljudi, kako podnose divljanje cijena i niske plaće.Svakako je bitna i tema odnos prema društvenim vrijednostima i ustavnim temeljima. Ovdje treba pogledati apsurdan odnos prema svakodnevnim vrijeđanjima Hrvatske od strane Srbije. Hrvatska kao da nije država, nema reakcije na optužnice protiv naših pilota, srbijanski ministri vrijeđaju, na primjer, europskog zastupnika Piculu zbog njegova rada u EU parlamentu. Zašto Hrvatska nije reagirala na to vrijeđanje?

Zašto Hrvatska dopušta provokacije od strane Patrijarha Porifirija, osobe koja s vjerom nema ništa zajedničkog, čije nacionalističko ponašanje osuđuje velik dio Europe – ali Hrvatska šuti. Patrijarh Porfirije je helikopterima, gumenim mecima i suzavcem ustoličio svoga Episkopa na Cetinju; taj čovjek vrijeđa i kleveće našega mučenika, blaženog Alojzija Stepinca. Uostalom, odlikovanje SPC-a ratnog zločinca Šešelja jest crta koja je morala izazvati reakciju Hrvatske, te tog Porfija proglasiti personom non grata u Hrvatskoj.Postavlja se pitanje – ima li izlaza iz ove društvene, tjeskobno-destruktivne situacije?IMA!On se zove primjena zakona na sve jednako. Znači, ako šef Porezne uprave nije primijetio da se krade milijarda iz INA-e, onda treba biti trenutačno smijenjen, ali se mora utvrditi i zašto nije djelovao, te ako je znao za lopovluk, treba ga zbog pogodovanje ili ne činjenja procesuirati.

Ako premijer ne dođe na saborsko povjerenstvo, onda je to nepoštivanje parlamenta ali i građana. Onda su sve političke opcije dužne stati na stranu građana i smijeniti tog premijera. Postoje standardi kojih se moraju držati svi politički akteri, a osnovni standard je poštivanje svoga naroda. Ako njemački Kancelar poštuje svoj parlament i dolazi na istražna povjerenstva, onda to mora i hrvatski premijer.

Hrvatski građani nisu manje vrijedni od njemačkih građana.Hrvatskoj treba veliko pospremanje i utvrđivanje odgovornosti svakog pojedinca za stanje u području za kojega je odgovoran, od Glavne državne odvjetnice do predsjednika Ustavnog suda, od predsjednika vlade do župana.Ako mediji sudjeluju u laži, i za to laganje ili manipuliranje primaju novce poreznih obveznika, onda kao i u Austriji trebaju biti uhićeni i procesuirani.Hrvatska treba efikasnu vlast koja zakone provodi bez iznimaka i sama poštuje zakone. Zato moramo stvoriti jaku političku opciju, koja ne poznaje strah i ne plaši se nikoga kada su u pitanju pravda, poštenje i nacionalni interes.Hrvatska to može, to smo pokazali u svojoj slavnoj povijesti, i to smo dužni prema svojoj djeci”, ističe Karolina Vidović Krišto.

Foto: Hina

Povezane vijesti

Vijesti

Iako novi ministar obrane Ivan Anušić pokušava uvjeriti javnost kako je predstavniku ZTC-a obećao da neće dopustiti da protupožarna sezona bude dovedena u pitanje,...

Vijesti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, da Vlada RH izmjenama niza zakona osnažuje položaj žrtve nasilja,...

Politika

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić jučer je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade izvijestio o napretku Hrvatske u iskorištenju sredstava iz...

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori