Connect with us

Upišite traženi pojam

Politika

Je li ‘’ogrlica’’ početak pada Pavla Vujnovca?

Službenom DORH-ovom potvrdom pokretanja kaznenog progona protiv Pavla Vujnovca – šefa Prvog plinarskog društva (PPD) zbog utaje poreza ili carine u aerodromskom švercanju  (damske !?) ogrlice vrijedne više od pola milijuna eura, krajem srpnja zatresla se dosad neprikosnovena pozicija jednog od najmoćnijih ljudi koji, uz sumnjivi blagoslov politike, iz sjene upravljaju Hrvatskom.

Nemojmo se zavaravati, slučaj ‘’ogrlica’’ nimalo nije bezazlen – to je više i nego simbolički prikaz moći i načina djelovanja ”hrvatskog kralja plina” Pavla Vujnovca i njegova PPD-a koji je, onako usput, u sjeni utaje ogrlice na zagrebačkom aerodromu,  proglašen drugom najmoćnijom hrvatskom kompanijom s više od 21 milijarde kuna prošlogodišnjih prihoda! Ispred PPD-a samo je Ina d.d. koja je ostvarila prihod veći od 22 milijarde kuna, no kako izvjesni ”režimski” dnevni list primjećuje, samo je pitanje trenutka kada će PPD, koji onako usput – posluje s ruskim Gazpromom, napokon postati i vodeća hrvatska kompanija.

”Ova bi ljestvica sigurno izgledala drugačije kada bi se na njoj prikazivali konsolidirani rezultati. Premda je i ovako blizu vodećoj Ini, drugoplasirano Prvo plinarsko društvo jako bi se približilo kada bi se zbrajali rezultati ostalih članica ENNA grupe”, navodi se u  tekstu objavljenom u Jutarnjem listu.

Objava tog afirmativnog teksta poklopila se s medijskim praćenjem ”ogrlica skandala” šefa PPD-a, ali i što je iznimno važno, nizom afera povezanih s Vujnovcem i PPD-om koje su u posljednjih mjesec i pol dana prošli ispod radara javnosti, a kojima ćemo se pozabaviti u planiranom mini feljtonu.

Primjerice, zanimljivo je kako su u vodećim medijima  ”nestali” već objavljeni tekstovi u kojima se preispituje povezanost Pavla Vujnovca i djelatnika SOA-e u nekretninskim poslovima na hrvatskoj obali, što je sa slučajem zajedničkog ulaganja u Baškoj Vodi,  kako i zašto je je PPD slao svoje demantije i zašto je Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo, te kako i zašto je PPD dobio ”posao desetljeća” s Gazpromom za uvoz ruskog plina u Hrvatsku.

No, zanimljivo je da su svi ti skandali čelnika PPD-a, osim ”deala” s Gazpromom, izbili u posljednjih mjesec ili mjesec i pol, a bez obzira na njihov ishod, u normalno uređenim društvima doveli bi do pada posrnulog ”zaigranog” menadžera. S druge strane, pak, u Hrvatskoj ”nestaju” već objavljeni tekstovi o spornim poslovima PPD-a  i raspravlja se, vjerovali ili ne, je li neprijavljivanje i neplaćanje milijunskog poreza na zatajenu ogrlicu ”samo” prekršaj ili kazneno djelo.

Ukratko, Vujnovac je tvrdio da je to bio samo prekršaj. No, Državno odvjetništvo ipak je pokrenulo kazneni progon čelnika Prvog plinarskog društva zbog utaje poreza – carine na ogrlicu vrijednu preko pola milijuna eura. 

”Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici priopćilo je da u petak 22. srpnja 2022., donijelo rješenje o provođenju istrage “protiv hrvatskog državljanina (1974.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo utaje poreza ili carine iz članka 256. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona”, izvijestio je Index 25 . srpnja.

Policijskim žargonom isticalo se i da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 48-godišnjak 25. lipnja 2022., prilikom carinske kontrole u zračnoj luci, carinskom službeniku rekao da ne posjeduje robu koja podliježe carinskoj kontroli, svjestan da kod sebe ima kožni etui s ogrlicom od dragog kamenja i bijelog zlata vrijednom 507.436 eura, za koju carinska obveza iznosi 1.048,357 kuna”, priopćilo je tužiteljstvo.

Podsjetimo, Vujnovca je carina s ogrlicom vrijednom preko pola milijuna eura zatekla prilikom povratka iz Švicarske, no najprije je zbog neprijavljivanja vrijedne robe bio prekršajno prijavljen jer je nadležno tužiteljstvo zaključilo da tu nema kaznenog djela s objašnjenjem da se nije radilo o “zabranjenoj robi”. U međuvremenu se, kako cinici primjećuju,  nešto u tumačenju očito promijenilo pa je šef PPD-a ipak i kazneno prijavljen.  Pritom se mogu istaknuti i odredbe Kaznenog zakona – primjerice – članak 256. koji je prilično jasan . Naime, propisano je da utaju poreza ili carine predstavlja svako neprijavljivanje robe koje bi za posljedicu imalo izbjegavanje plaćanja porezne ili carinske obaveze veće od 20.000 kuna. No, kako je Index istaknuo, dotad je samo carina od Vujnovca tražila da plati nešto više od milijun kuna poreznog duga da bi mogao do komada nakita koji je pokušao ”mukte” unijeti u Hrvatsku. To ipak nema veze s kaznenim progonom koji je pokrenulo državno odvjetništvo.  S druge strane, vrijedno je istaknuti na odgovor PPD-a o ”Vujnovčevoj” ogrlici.

“Gospodin  Vujnovac žali zbog previda koji se dogodio iz neznanja. Sva davanja i porezi bit će plaćeni sukladno važećim pravnim propisima”, glasio je odgovor iz moćne, druge po važnosti hrvatske kompanije.

Upravo sva društva povezana  s Vujnovcem bave se nizom djelatnosti – od energetike, preko trgovine, do turizma. Pritom uspješno posluju s državom, a samo je PPD prošle godine, prema službenim podacima, iz državnog budžeta inkasirao malo više od 54 milijuna kuna, navode mediji,  Dodaju i kako je mreža tvrtki povezanih s Vujnovcem bliska hrvatskim tajnim službama, među njegovim partnerima je, primjerice, Josip Jurčević, bivši visokopozicionirani zaposlenik SOA-e.

”Prema službenoj biografiji Vujnovac se, nakon diplome na osječkom Ekonomskom fakultetu, 2006. godine na natječaju zaposlio u Prvom plinarskom društvu, a danas je jedan od najimućnijih i najmoćnijih ljudi, vjerojatno ne samo u Hrvatskoj. Ruski mediji su prije pet godina informirali da je PPD s Gazpromom potpisao ugovor o isporuci plina u Hrvatsku do 31. prosinca 2027. godine, kojim se Gazprom obvezuje na isporuku jedne milijarde prostornih metara plina godišnje”, istaknuo je Index. Veliki uspjeh tvrtke čiji čelnik šverca ogrlice i razvija projekte na obali o čemu ”nestaju” tekstovi. No, o svemu tome u sljedećim nastavcima. 

Povezane vijesti

Politika

Zbog manjka kvalificiranih radnika, prvenstveno vozača, ZET je odlučio zapošljavati i umirovljenike. Kako piše Dnevnik.hr, nakon što su u nekoliko navrata raspisali natječaj za vozače...

Politika

Kako prenosi 01portal, u nastavku sjednice Gradskog vijeća primljeno je na znanje polugodišnje izvješće o radu jednog od najuspješnijih i najpopularnijih gradonačelnika iz redova...

Politika

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković je za Dnevnik Nove TV komentirao novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića. Odgovorio je kako će Turudić vladati DORH-om. “To ćemo tek...

Sport

Luka Modrić rekao je da se da nada da će produžiti ugovor s Real Madridom i da se nada da će kad završi klupsku...