Connect with us

Upišite traženi pojam

Politika

IZ PRITVORA NA POSAO: Tko je bivšem ministru sredio posao u Končaru. Oporba na nogama

U veljači je Darko Horvat kao ministar uhićen, iza rešetka je smijenjen, a sada, kao USKOK-ov osumnjičenik, dobio je posao u Končaru. I to, kako tvrde, zbog odlaska u mirovinu inženjera iz društva Končar-Aparati i postrojenja.

“Raspisan je natječaj za inženjera elektrotehnike sa značajnim operativnim iskustvom u tom području. Na natječaju je g. Horvat odabran kao diplomirani inženjer elektrotehnike s velikim iskustvom u području distribucije električne energije, uključujući iskustvo iz područja gospodarstva na domaćoj i međunarodnoj razini.”

No kad je i gdje natječaj raspisan i objavljen, koliko se kandidata prijavilo, to iz Končara ne otkrivaju. Pozivaju se na pravne limite vezane uz komunikaciju. Što god to značilo. To što i država u Končaru ima mali udio, dok su Mirovinski fondovi većinski vlasnik bivšem Horvatovom šefu – očito ništa nije sporno:

“S tim nemam ništa, to je njegova, njegov životni izbor i njegova karijera. Čovjek ima svoj život sada, zaposlio se, vjerojatno traži novu karijeru, novu egzistenciju, on je koliko znam završio FER. Prema tome, nije se zaposlio u nečem drugom nego u struci. Ništa neobično”, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, javlja RTL.

Upravo suprotne poruke oporbe:

“To je čovjek kojeg je policija odvela za vrijeme dok je bio ministar u pritvor, da bi on danas bio zaposlen u tvrtki čiji su većinski vlasnici Mirovinski fondovi. Iz zatvora , smješten tamo, moj pokojni djed ga je tamo zaposlio, nije Andrej Plenković”, kaže predsjednik MOST-a Božo Petrov.

“Sukus svega se može svesti u jednoj riječi – sramota. A onda i pokazatelj načina na koji HDZ smatra da država treba funkcionirati”, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Jer i u Končaru je, podsjećaju, na čelu Uprave HDZ-ov Gordan Kolak.

“HDZ tvrtke u kojima država ima udio ali ne samo te nego i neke koje su potpuno privatne ali ovise o države, koristi za smještaj svojih otpisanih kadrova ili onih koji više ne mogu biti na funkciji jer su predmet kaznenog progona”, kazuje Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno lijevog bloka.

Horvat je u veljači, dok je bio u Remetincu, zatražio aktiviranje opcije 6 mjeseci pune i 6 mjeseci pola plaće što sada traje:

“Ne može se koristiti oboje. Dakle to bi bila onda nekakva zloporaba, ako bi se koristile oba dvije mogućnosti, dakle zakon je vrlo jasan: ili jedno ili drugo”, rekla je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.

Razdoblje takozvanog hlađenja, poručuje šefica Povjerenstva, i dalje traje i ne odnosi se samo na upravljačke funkcije:

“Ne možete se doista zaposliti ako je bilo poslovnih odnosa ili ako ste nadzirali to trgovačko društvo, s obzirom na navedeno trebalo bi se ispitati je li bilo nečeg od tog dvoje”, govori Novaković.

Bivši ministar Horvat pred kamere ne želi, dok se njegova odvjetnica poziva na pravo na rad.

Foto: Hina

Povezane vijesti

Politika

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić jučer je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade izvijestio o napretku Hrvatske u iskorištenju sredstava iz...

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...

Vijesti

Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, proveden ove godine u pet županija, pokazao je da više od dvije trećine pregledanih građana ima zdravstvene probleme te...

Vijesti

Ministar financija Marko Primorac najavio je u utorak u Saboru da će Vlada idućeg tjedna odobriti 55 milijuna eura za sanaciju dugova u zdravstvu....