Connect with us

Upišite traženi pojam

Zagreb, 03.11.2015. - GOOD inicijativa organizirala je predstavljanje izbornih programa o obrazovanju i suèeljavanje relevantnih predstavnika stranaka, koalicija i lista. GOOD inicijativa okuplja organizacije civilnog društva koje se bave neformalnim obrazovanjem i ljudskim pravima te se zalažu za sustavno i kvalitetno uvoðenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko graðanstvo u odgojno-obrazovni sustav. Na fotografiji (L-D) Dušan Cvetanoviæ (Živi zid), Gordana Rusak (MOST), Jelena Pavièiæ Vukièeviæ (Koalicija rada i solidarnosti). foto HINA/ Zvonimir KUHTIÆ/ lsd

Politika

Gordana Rusak: Radnici Čistoće su prvi digli glas protiv nesposobnosti i gradske uprave

Autor:  Ivana Vranješ

Zastupnica stranke Bandić Milan 365-Stranka rada i solidarnosti Gordana Rusak dala je intervju za Objektivno.hr u kojem je komentirala najavljeno poskupljenje vode u gradu Zagrebu,izgradnju spalionice zaraznog medicinskog otpada u sklopu kompeksa Rebro,sankcioniranje radnika Čistoće  zbog bacanja odvojenog otpada u isti kamion,rješavanje problema otpada u gradu Zagrebu,te sporu obnovu Zagreba naknon potresa.

   Gradonačelnik Tomašević najavio je da će od ožujka voda u gradu Zagrebu poskupjeti za 15 posto,a kao razlog naveo je nužnost ulaganja u dotrajalu vodnu infrastrukturu.Može li to biti razlog poskupljenju vode ?

 Poskupljenje vode odraz je nesposobnosti ove gradske vlasti.Grad Zagreb može povući 240 milijuna eura(oko nekadašnjih 1,8 milijardi kuna) europskih sredstava za rekonstrukciju vodoovodne i kanalizacijske mreže,ali za to je potrebna sposobna vlast.Naime,za povlačenje sredstava potrebno je riješiti imovinsko-pravne odnose na zemljištu oko pročistača i potrebno je pročistač dići na treću razinu pročišćavanja vode.Od bivše vlasti naslijedili su građevinsku dozvolu za radove na pročistaču i oko 80 posto riješenih imovinsko pravnih sporova vezano uz zemljište.Naslijedili su i građevinske dozvole za radove u sklopu rekonstrukcijske vodovodne i kanalizacijske mreže u vrijednosti oko 53 milijuna eura (oko nekadašnjih 400 milijardi kuna).Nakon gotovo dvije godine vlasti oni se nisu  pomakli dalje od onog naslijeđenog i umjesto da prionu poslu kako bi privukli europska sredstva zavlače ruku u džep građana.Od plana investiranja u vodovod i odvodnju u 2022 realizirali su tek mizernih 20 posto što znači da nije problem novac koji je bio predviđen u proračunu za 2022.godinu nego nesposobnost koju bi mi sad trebali platiti.

Kako se može riješiti problem dotrajale voodopskrbne mreže,a da građani ne osjete teret troška?

 Kao što sam spomenula,rješenje je u povlačenju europskih sredstava,a ne u zavlačenju ruke u džep građana.Sposobna i kompetentna vlast radila bi u tom smjeru,nesposobna i nekompetentna radi ono što jedino zna,podiže cijene usluga.

  Da li će po vašem mišljenju poskupjeti i gradske usluge?

Mi puzajuća poskupljenja imamo kroz cijelo ovo vrijeme nove gradske uprave.Odvoz otpada poskupio je u najvećem dijelu kućanstava i to onim najranjivijim skupinama,ljudima koji žive u malim stanovima.Ako se uzme u obzir da je broj odvoza smeća reduciran,a cijena povećana tad je to poskupljenje još drastičnije.Poskupjelo je i parkiranje u gradu Zagrebu u podzemnim garažama, drastično je poskupio i mjesečni najam mjesta u tim garažama,a uvođenjem eura zbog nepovoljnog zaokruživanja cijena poskupjelo je i parkiranje van garaža.Javni gradski prijevoz nominalno nije poskupio,ali relativno i te kako jeste.Broj tramvajskih i autobusnih linija je reduciran,a u proračunu za ovu godinu najavljena je i daljnja redukcija linija javnog  gradskog prijevoza što u konačnici znači da je i javni gradski prijevoz poskupio,za isti novac dobivamo manje.Dakle,poskupljenje vode je nastavak tog niza poskupljenja,a na žalost,taj niz tu neće stati.

  Kako komentirate plan KBC-a Zagreb da se u sklopu kompleksa Rebro izgradi spalionica zaraznog medicinskog otpada?

 Ovdje se pokazuje sva licimjernost politike gradonačelnika Tomaševića.Da se spalionica medicinskog otpada na Rebru najavila u vrijeme vlasti gradonačelnika Bandića već bi sadašnji gradonačelnik,a tadašnji aktivista organizirao prosvjede.Rebro bi bilo u blokadi,ležali bi u blatu i lupali loncima.Sad gradonačelnik Tomašević kaže ako Ministarstvo odobri projekt,Grad će dati suglasnost i građevinsku dozvolu.Ne kaže čak niti da će razgovarati s mjerodavnim u Ministarstvu kako bi se našla druga lokacija,ne ona u krugu bolnice gdje leže i kreću se bolesni ljudi.To je minimum koji bi mogao učiniti,ali čak niti to od njega ne možemo očekivati.Licimjerno je i odraz nesposobnosti.

 Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović zalaže se za Centar za gospodarenje otpadom koji bi uključivao i energanu.Kakvo je vaše mišljenje o tom  prijedlogu?

 Mislim da od toga neće biti ništa,jer svako spominjanje termičke obrade otpada kod birača Možemo  stvara otpor.Centar za gospodarenje otpadom je projekt koji je sadašnja vlast naslijedila od bivše vlasti i stopirala ga baš zato što međunarodna agencija Jaspers u elaboratu predlaže energanu kao rješenje za Zagreb.Nova vlast nije predložila neka svoja nova rješenja,a ona koja su naslijedili i za koje smo povukli u vrijeme bivše vlasti sredstva iz EU fondova za dokumentaciju su zaustavili.Stoga nema nikakvog napretka u zbrinjavanju otpada.Dapače,Grad nije nikad bio prljaviji i zatrpaniji smećem,a prijeti nam i vraćanje novaca Europske unije koje smo izvukli.Što se energane tiče ima je Beč,dvije već  rade u Sloveniji i planira se izgradnja u Ljubljani.

 Gospodin Klisović pokrenuo je i međustranačke konzultacije u Skupštini  za rješavanje problema otpada u  gradu Zagrebu. Koji  su po tom pitanju prijedlozi Kluba gradskih zastupnika Bandić Milan 365- Stranka rada i solidarnosti?

 Naš Klub ne mora imati nikakve prijedloge,jer ono što gospodin Klisović sada predlaže jesu projekti bivšeg gradonačelnika Bandića,dakle prijedlozi našeg Kluba iz prošlog saziva Skupštine Kako će oni sad objasniti biračima nakon gotovo dvije godine kočenja svega i nedjelovanja da su Bandićevi projekti rješenje za zbrinjavanje otpada ako se ne želimo dalje gušiti i ugušiti se u smeću?Možemo ne može sad odjednom prihvatiti projekte protiv kojih su protestirali i valjali se u blatu pa sad SDP preuzima na sebe ulogu posrednika.No,vrijeme je izgubljeno u nepovrat,ova vlast se pokazala totalno nesposobnom,pa se pitam tko bi od oporbenih zastupnika sad s njima tikve sadio koje bi im se o glavu razbile.Račun za svoju nesposobnost nek plaćaju sami!

  Radnici  Čistoće su se suočili s otkazom jer su  bacali odvojeni otpad u isti  kamion Jesu li takve  sankcije prema radnicima koji rade svoj posao u teškim uvjetima neprihvatljive,neopravdane i nelegitimne?

 Radnici Čistoće dobili su otkaz da bi svoje fotelje sačuvali oni koji upravljaju sustavom koji je u raspadu.Oni bi trebali platiti nesposobnost ove Uprave,ali su radnici sasvim opravdano odgovorili štrajkom.Umjesto radnicima neka gospoda koja sustavom upravljaju daju otkaz sami sebi i maknu se što prije. Da sustav funkcionira radnici Čistoće ne bi rukama skupljali plastiku oko kontejnera i stavljali ih u one koji su prazni da bi ih mogli kasnije isprazniti i ne bi dobili otkaz.Da sustav funkcionira ne bi se grad Zagreb gušio u smeću Da sustav funkcionira imali bi dovoljan broj ispravnih kamiona i radnika koji bi  redovito odvozili smeće.Ali svega toga nema,a radnici za to nisu krivi. Radnici Čistoće su prvi digli glas protiv nesposobnosti i gradske uprave,ali vjerujem da nisu zadnji. Situacija u gradu Zagrebu je kaotična na svim razinama.

 Za  stanovnike gradske četvrti Podsljeme čini se da obnova oštećenih kuća u potresu stoji na mjestu.Kakvim se tempom po vašem mišljenju odvija obnova Zagreba?

Ovo me pitanje opet podsjetilo na gradonačelnika Tomaševića i njegovo licimjerje.Samo par tjedana nakon potresa prozivao je Bandića da za ljude pogođene potresom ne čini ništa i zašto ne pokreće obnovu.Podsjetit ću da je tadašnja vlast dodijelila novčanu pomoć stradalima,organizirala im smještaj hranu i učinila sve što je u tom trenutku bilo moguće.Evo,dvije godine poslije na tome je i ostalo.Što je Tomašević učinio u te dvije godine za te ljude? Propitkuje li sam sebe što je učinio? Ne,sad šuti i prebacuje svu odgovornost na Vladu.Kako sad to,Bandić je bio odgovoran,on nije? Vratimo se na obnovu. Ona ide nestvarno sporo.Očito postoji neka sustavna greška koja koči tu obnovu i to vladajući nisu obznanili,što je to što ovaj sustav koči? Kad se to detektira i jasno kaže onda treba reći i kako će se problem riješiti.Ako to ne učinite onda u javnosti stvarate osjećaj nemoći vladajućih i nezadovoljstvo kod ljudi.Upravo se to dogodilo.

 Novi ministar prostornog uređenja,graditeljstva i državne imovine Branko Bačić već je u Vladi  Jadranke Kosor bio ministar graditeljstva,prostornog uređenja i zaštite okoliša.Može li svojim iskustvom pridonijeti da se ubrza obnova?

Mislim da jedan čovjek sam ne može riješiti problem ako postoji,kao što rekoh,greška u sustavu.No, po prvi puta se sada zadire u organizaciju obnove pripajanjem Fonda za obnovu Ministarstvu.Je li to bilo ono što je trebalo učiniti ranije,je li to dovoljno ili će trebati još zadiranja u sustav koji ne funkcionira ostaje za vidjeti.Šteta za izgubljeno vrijeme,EU fond iz kojeg su za obnovu osigurana sredstva aktivan je do kraja lipnja ove godine nakon dobivenog produženja za godinu dana od strane EU. Dalje će trebati crpsti sredstva iz nekog drugog fonda EU i to je moguće,ali ipak ostaje štetaza svo ovo vrijeme i novac koji smo propustili.

  Što je po vašem mišljenju  gradonačelnik Tomašević dobro,a što loše učinio za grad Zagreb u gotovo dvije godine svog mandata?

 Voljela bih da mogu istaknuti nešto pozitivno,ali jednostavno to pozitivno ne vidim.Pričati o negativnom je toliko teško,a da se nešto bitno ne izostavi.O smeću je već izlišno pričati.O javnom gradskom prijevozu koji ne funkcionira kao prije zbog redukcija broja linija isto takoO prljavom gradu, lišću koje se ne skuplja,rupama na svakom koraku na cestama također.O nepovoljnim kreditima s promjenjivom kamatom koja će nas doći glave također je puno rečeno.O nezakonitim  otkazima koje ćemo platiti također se puno govorilo.O netransparentnim natječajima gdje se u natječaju na primjer navodi boja kamiona kako bi se pogodovalo točno određenoj tvrtki također se pisalo.O čudnim zapošljavanjima i smjenama također.Sjetite se prve Uprave Holdinga i tvrdnje onih koji su smijenjeni da pravu vlast u Holdingu ima netko iz sjene.O tome da sestra jedne gradske zastupnice sjedi u Upravnom vijeću jednog muzeja,a sredstva tom muzeju dodijeljuju njezina kćerka, odnosno nećakinja zastupnice također se pisalo.Danas zastupnici iz vladajuće većine sjede u brojnim  upravnim vijećima i povjerenstvima kako bi dobili dodatne prihode i kada smo to probali regulirati Pravilnikom u Skupštini da to ne bude moguće,odbili su.Ako tome dodamo da su ti isti i članovi brojnih udruga koje dobivaju sredstva od Grada njihovi su prihodi pozamašni.O udaru gradonačelnika na socijalno najugroženije,obitelji s više djece,puno je toga rečeno.Neću nikada zaboraviti da je prvi prvcati potez gradonačelnika kad je došao na vlast bio pokušaj smanjenja iznosa stipendija studentima s invaliditetom.Sve ovo što sam rekla samo je vrh sante leda.Zagrebala sam tek po površini.

Povezane vijesti

Politika

Zbog nekontrolirane migracije Švedska je danas odmah iza Meksika po broju eksplozija. Ono što se danas događa u Švedskoj nije zabilježeno u modernoj povijesti....

Politika

U otpisu glomaznog otpada prije desetak dana zatvorski službenici odlučili su baciti sef koji nitko neko vrijeme nije mogao otvoriti jer nisu imali ključ....

Politika

Dovoljan je bio jedan poziv da se usijane glave u SDP-u i pogotovo Možemo nađu skupa i započnu razgovore i dogovore o zajedničkom izlasku...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori