Connect with us

Upišite traženi pojam

Top Tema

EKSKLUZIVNI INTERVJU ZDRAVKO IVANČAN (HSS), načelnik Općine Molve: ”Naša općina po pitanju mladih radi na vrlo širokom spektru davanja poticaja i mogućnosti ostanka”

Demografska slika Općine Molve postaje mnogo kvalitetnija u proteklih nekoliko godina, što za nas predstavlja nove ciljeve, a takav je npr. izgradnja i novog dječjeg vrtića. Intenzivno radimo na obnovama kao i izgradnji novih dječjih igrališta u svim naseljima Općine Molve, a usmjerenost naše Općine prema mladima nas također pokreće i na brigu o starijim mještanima.

Iz kojeg razloga je prema vašem mišljenju zabilježen pad proizvodnje prirodnog plina u Koprivničko-križevačkoj županiji s nekadašnjih 50 posto na svega 20-ak? Vjerujete li da će se situacija po tom pitanju promijeniti i s obzirom na rat u Ukrajini i bojazan od nestašice plina na europskom tržištu?

Pad proizvodnje plina u našoj županiji pao je ponajviše zbog preuzimanja INA-e od strane MOL-a još 2008. godine jer nakon toga nažalost nisu realizirana planirana ulaganja za naše područje. Zbog niske cijene plina MOL nije uspio ulagati u plinska postrojenja na našem području zbog čega je, naravno, došlo do smanjenja i proizvodnje pa i pada rudne rente. Općina Molve je tako od 2010. godine izgubila čak oko 70 milijuna kuna na rudnoj renti zbog takvog smanjenja. No, s obzirom da MOL otvara nova polja, odnosno eksploatacijske bušotine i s obzirom na trenutnu situaciju s ratom u Ukrajini, vjerujem da će MOL krenuti prema dostatnim ciljevima za nacionalnu proizvodnju i distribuciju.

Također je poznato kako je zbog cjelokupne situacije s COVID-19 i  mjera ograničavanja kretanja ljudi s ciljem usporavanja širenja virusa Covid-19, tijekom 2020. godine su se zaustavile gospodarske aktivnosti na određeno vrijeme što je uzrokovalo veliku nestabilnost na tržištu energenata. Nadalje, prirodni plin je tada naglo preplavio sva tržišta te samim time uzrokovao veliki pad cijene plina zbog čega su proizvođači – izvoznici smanjili proizvodnju. U 2021. godini cijena plina je nekontrolirano rasla što se reflektiralo na najavljeno drastično poskupljenje plina od 130% ovo proljeće.    Proširenjem kapaciteta na LNG terminalu Krk, hrvatski potrošači su zasigurno dobili sigurnu alternativnu dobave plina, unatoč ratu u Ukrajini.

Postoje li naznake da bi se mogla povećati rudna renta na proizvedene količine plina te hoće li se prihodi od navedenog u većoj mjeri početi slijevati u proračun općine u odnosu na dosadašnji omjer preraspodjele tog novca koji je više išao državi i županiji?

Zahvaljujući Vladi RH i saborskim zastupnicima HSS-a u Hrvatskom saboru, došlo je do povećanja rudne rente 2020. godine sa 30% na 50%, pa smo od 2021. godine vidjeli povećanje rente od čega 50% ubire država, 30% lokalna jedinica – općina i 20% županijski je priljev. S obzirom na trenutni rat u Ukrajini, pretpostavljam da on neće potrajati zbog svjetske politike i nadam se da MOL uviđa da su i lokalne sredine ključne te da trebamo povećanje vlastite proizvodnje. Očekujemo rast prihoda od rudne rente, no s druge strane troškovi planiranih  i započetih investicija porasli su preko 50%, ponajviše zbog trenutnih cijena materijala na tržištu.

INA je od siječnja započela gradnju sunčane elektrane u Molvama. Zašto vjerujete da su baš vašu općinu za isto odabrali te kakve su projekcije kolike se količine električne energije planiraju proizvoditi na godišnjoj razini?

            Na području naše Općine poznata je CPS plinska stanica Molve koja nudi ogromni potencijal za prerađevine i distribuciju plina zbog čega sam, naravno, ponosan što se ovako veliki projekt INA-e ostvaruje na našem području. Razvoj i briga oko zaštite okoliša i održivog razvoja trend je današnjice i INA namjerava graditi dvije moderne solarne elektrane, koje će biti najveće u Hrvatskoj. Elektrane će zajedno proizvoditi 16.000 MWh električne energije godišnje. Radovi na izgradnji započinju uskoro, a već sredinom sljedeće godine će elektrana biti puštena u rad.

Drago mi je vidjeti potencijale u ekološkom aspektu današnjeg načina života, a Općina Molve vodi brigu na zaštiti čovjekova okoliša i zaštiti prirode. Tako je u 2020. godini Općina Molve otvorila vrata svojeg novog reciklažnog dvorišta, a koje je bilo prvo reciklažno dvorište u općinama Koprivničko-križevačke županije. Recikliramo otpad te nastojimo poticati naše mještane, ali i sve druge ljude na osviještenost prema recikliranju otpada i promociji zdravog načina života.

Na području održivog razvoja, Općina Molve uskoro kreće i sa kompletnom obnovom javne rasvjete na području cijele općine. Uvođenjem ESCO modela led rasvjete omogućit ćemo veliku uštedu u rashodima koji odlaze na električnu energiju, a time ćemo zamijeniti i živine lampe koje još postoje na nekim mjestima, a koje danas nisu adekvatne po pitanju zašite okoliša i energetske učinkovitosti.

 

Koje ste sve zadane ciljeve unutar Plana razvojnih programa Općine Molve za razdoblje 2021.-2023. sve ostvarili, a koji su vam još preostali? Vjerujete li da ćete ih uspjeti izvršiti u predviđenom periodu?

            Izgradili smo i opremili općinsko-školsku knjižnicu te smo u Osnovnoj školi Molve opremili školsku kuhinju. Ostvarili smo planove na radovima na uređenju društvenih domova u Repašu i Molve Gredama, a uskoro nam kreće i energetska obnova društvenog doma u Gornjoj Šumi.

Uspjeli smo i još uvijek radimo na uređenju centra u Molvama, opremili smo i otvorili Etno zbirku Molve sa prikupljenim antikvitetima i baštinom prepoznatljivom za naše područje. Prostor Galerije u Molvama je također potpuno renoviran i obnovljen.

Realizirali smo i projekt energetske obnove Dječjeg vrtića „Pčelica“ Molve, obnovili smo i Kino salu u kojoj je postavljena potpuno moderna mulitmedijska oprema za kino projekcije. Rekonstruirali smo oko 6 km nerazvrstanih cesta u Općini Molve, a također smo ponovo stavili u funkciju pročistač u Molvama za otpadne vode.

Sudjelujemo sa još nekoliko općina i u projektu „Zaželi – Brižne žene Podravske čija je druga faza u tijeku, pomažemo našem stanovništvu starije dobi i onima kojima je potrebna pomoć u obavljanju svakodnevnih stvari. Uz to imamo i svoj program Gerontodomaćica kojeg vodi naše Selsko komunalno društvo Molve d.o.o. u sklopu čega brinemo i skrbimo za potrebite mještane te planiramo i dalje nastaviti u tom smjeru.

Nadalje radimo na planovima za uređenje jezera Čingi-Lingi kraj Molvi kao i na još jednom velikom projektu za Općinu, izgradnja mini klaonice. Njome ćemo izraditi pogon za preradu mesa i pridonijeti veliko razvitku gospodarstva naše Općine, ali i šire. To će pospješiti rast kvalitete poljoprivrednih gospodarstava, a za investiciju vrijednu oko 15 milijuna kuna trenutno se radi projektna dokumentacija.

Trenutno radimo na jednom od najvećih projekata u povijesti Općine Molve, na izgradnji Pastoralnog centra  „Oaza Bezgrešne“ i hostela u Molvama. Kao partner u projektu zajedno sa Koprivničko-križevačkom županijom i nositeljem projekta Samostalnom Uznesenja BDM Franjevaca Konventualaca Molve, Molve postaje novi brand i sve poznatija destinacija za vjerski turizam na našem području. Pastoralni centar je projekt vrijedan čak 16 milijuna kuna, u sklopu čega smo ostvarili uspješnu prekograničnu suradnju i sa Republikom Mađarskom za stvaranje interpretacijskog centra i unutarnjeg uređenja budućeg Pastoralnog centra.

Kakvu suradnju imate s Vladom RH i ministarstvima s obzirom na činjenicu da ne dolazite sa istog političkog spektra? Koče li napredak općine u bilo kojem smislu?

Neovisno o političkom spektru, Općina Molve ima odličnu suradnju sa nadležnim i resornim tijelima RH.

Po pitanju poljoprivredne djelatnosti koja još uvijek prevladava na našem području, dobili smo suglasnost od Ministarstva poljoprivrede na Program potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju Općine Molve za razdoblje od 2021. – 2024. godine, a u sklopu kojeg realiziramo potpore našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i poduzetnicima koji se bave primarnom proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda.

Uz to, već dvije godine surađujemo sa Središnjim uredom za demografiju i mlade te uspješno sudjelujemo u potpori za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti. Ove smo godine uspješnom prijavom na natječaj ostvarili financijsku potporu u maksimalnom iznosu 220.000,00 kuna za naš Dječji vrtić „Pčelica“ Molve. Ono će nam omogućiti daljnji uspješan rad vrtića kao demografske politike unaprjeđenja roditeljstva i podrške mladim obiteljima.

Ostvarujemo kontinuiranu suradnju sa Hrvatskim vodama sa kojima, uz njihovo sufinanciranje od 80%, realiziramo projekte na području Aglomeracije Molve. Imajući poticaj ka povećanju kvalitete životnog standarda svih naših mještana, nedavno smo potpisali izmjenu trase – za izgradnju i izmjenu glavnog kolektora – prepumpna stanica sa čijom realizacijom ćemo povezati glavni kolektor sa ulicama u Molvama koje do sad nisu imale kanalizaciju u funkciji, a vrijednost ove investicije je oko 5 milijuna kuna.

Općina Molve surađuje i na međudržavnoj razini, kako sam napomenuo prethodno, u sklopu projekta Pastoralnog centra „Oaza Bezgrešne“, surađujemo sa mađarskom Općinom Murakeresztúr. Zajednički nam je cilj, zajedno sa Koprivničko-križevačkom županijom i nositeljem projekta Samostanom Uznesenja BDM Molve kompletno urediti interijer Pastoralnog centra te uspostaviti interpretacijski centra u objektu.

Odlaze li mladi iz općine i kao stojite po pitanju demografije prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva? Koje mjere planirate poduzeti kako bi privukli što veći broj stanovnika?

Mogu reći da sam izuzetno ponosan na svoje mještane, a pogotovo na mlade obitelji za koje je vidljivo da ostaju u svom rodnom kraju, u našoj općini. Naravno da ima određenih skupina koji odlaze u inozemstvo, što je jedan nacionalni problem, ne samo lokalni.

Općina Molve po pitanju mladih radi na vrlo širokom spektru davanja poticaja i mogućnosti ostanka u Općini Molve. Dajemo različite subvencije i sufinanciranja već od novorođenčadi za čije rođenje roditelji dobivaju novčanu pomoć kao subvenciju. Unatoč cjelokupnom padu broja stanovnika u Hrvatskoj nakon novog Popisa stanovništva iz 2021. godine, u Općini Molve vidimo rast broja novorođene djece tijekom posljednjih 5 godina.

Nakon što dijete krene u osnovnu školu, naša Općina Molve pomaže u sufinanciranju radnih bilježnica ili udžbenika koji su djetetu u školi neophodni, a znamo da nisu jeftini.

Srednjoškolcima i studentima također dajemo nepovratne subvencije za pomoć u školovanju, kako za redovne učenike tako i za izvanredne studente, što je već postala jedna tradicija pomoći našim mladima tijekom školovanja.

Ono što našu Općinu ističe jest Program za mlade kojeg donosimo svake godine i u sklopu kojeg omogućujemo mladima do 45 godine života da lakše ostvare svoje ciljeve u rješavanju stambenog pitanja. Prema tome, omogućujemo sufinanciranje kamata na gotovinski, stambeni ili namjenski kredit podignut radi stjecanja nekretnine ili proširenja već postojeće gospodarske djelatnosti na području naše općine do 6%, kao i povrat poreza na nekretnine (3%) uplaćenog Općini pri stjecanju nekretnine za stanovanje ili kod pokretanja/proširenja gospodarske djelatnosti na području Općine Molve. Osim ovih dvaju mjera, u Programu za mlade osigurana je potpora za plaćanje financijskih sredstava na priključak na vodu/struju/plin te povrat sredstava uloženog u adaptaciju stečene nekretnine (npr. za građevni materijal).

U planu nam je stvoriti poticaje na području gospodarskih djelatnosti i omogućiti našim mještanima što lakše otvaranje vlastitih obrta i poduzeća.

Demografska slika Općine Molve postaje mnogo kvalitetnija u proteklih nekoliko godina, što za nas predstavlja nove ciljeve, a takav je npr. izgradnja i novog dječjeg vrtića. Intenzivno radimo na obnovama kao i izgradnji novih dječjih igrališta u svim naseljima Općine Molve, a usmjerenost naše Općine prema mladima nas također pokreće i na brigu o starijim mještanima. U sklopu toga, radimo na projektu Punina života – Socijalni centar. Punina života projekt je financiran u 100% iznosu od europskih fondova i izgradnja objekta za starije započinje tijekom svibnja ove godine, a objekt će biti dnevni boravak za mještane treće dobi kojima će se omogućiti skrb i briga te decentralizacija i prijelaz sa institucionalne skrbi na skrb u zajednici. Korisnici dnevnog boravka moći se uživati u raznolikom sadržaju i aktivnostima koje će im omogućiti da budu potpuno društveno aktivni.

Povezane vijesti

Top Tema

Sa diplomiranom ekonomisticom i istaknutom članicom HDZ-a koja osim predsjedavanja Odborom za financije i državni proračun, sudjeluje u radu i ostalih značajnih saborskih odbora,...

Politika

UOČI sutrašnje rasprave o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije Europske unije EUMAM, oporba se u utorak i dalje protivi vladinom prijedlogu,...

Politika

Ministar Filipović je trenutno uz Butkovića najmoćniji HDZ-ov ministar pa je teško vjerovati, a kako piše portal Zagrebi.HR da bi sebe blamirao i poslao...

Politika

VLADA je danas Hrvatskom saboru uputila prijedlog o sudjelovanju hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM) pri čemu je premijer Andrej Plenković naveo tri načina...