Connect with us

Upišite traženi pojam

Top Tema

EKSKLUZIVNI INTERVJU prof. dr. sc. ZORAN ĐOGAŠ, kandidat HDZ za gradonačelnika Splita: Meni je Split prvi, i jedini. To je osnovna poruka koju želim da Splićani i Splićanke čuju od mene

Ne bojim se, jer je prljava kampanja protiv mene već počela. Moram priznati da mi nije ugodno, ali neću se spuštati na tu razinu.

Odgovara li vas itko od kandidature i ulaska u politiku ili imate svesrdnu podršku okoline?

Količina poruka i poziva koju sam primio stvarno me iznenadila. Mobitel mi ne prestaje zvoniti od svih prijatelja i kolega koji mi daju riječi potpore. Drago mi je bilo vidjeti sva ta lica u nedjelju na predstavljanju kandidature. Ali od svih prijatelja i kolega, najvažnija mi je potpora obitelji – supruge, djece i šire obitelji. Bez njih i njihovog zaleđa u ovu utakmicu ne bih ulazio.

Puno mojih kolega pitalo me što to meni treba da danas ulazim u politički ring, u kojem su udarci uglavnom ispod pojasa, a retorika puna svađa i podjela. Ulazim jer je meni Split prvi i jedini. Split je grad velikih ljudi. Vrijeme je da opet postane i grad velikih projekata i grad razvoja.

Bojite li se prljave kampanje te hoćete li biti skloni i sami pribjeći istome?

Ne bojim se, jer je prljava kampanja protiv mene već počela. Moram priznati da mi nije ugodno, ali neću se spuštati na tu razinu. Dok sam bio dekan Medicinskog fakulteta bio sam okružen ljudima različitih svjetonazora i stavova. Ali smo uvijek nadilazili razlike i rješavali probleme zajedno, jer smo imali zajednički cilj da naš fakultet bude još bolji. Danas u Splitu to nije tako, vladaju svađe i podmetanja, i nema tog zajedničkog cilja. Tako se ne pokazuje ljubav prema Splitu. Tako se pokazuje vlastiti ego i nacionalna politička ambicija. Ja na to ne pristajem.

Koje će biti glavne smjernice vaše kampanje?

Meni je Split prvi, i jedini. To je osnovna poruka koju želim da Splićani i Splićanke čuju od mene. To je ujedno i razvojni okvir koji predstavljamo u kampanji. Split se okreće velikim razvojnim projektima, a ne malim prizemnim stvarima.

Imate li već ideju tko će vam biti najbliži suradnici?

Dobio sam odriješene ruke za izbor suradnika, ali je važno odabrati i širi tim kompetentnih ljudi koji su spremni na velike razvojne iskorake i sposobni voditi velike projekte. Tim načelom vodit ću se i kod odabira zamjenika i svih drugih suradnika.

U medijskim istupima ističete da je jedan od većih gradskih problema promet. Vjerujete li da bi i iz razloga što ste kandidat vladajuće stranke mogli Splićanima lakše osigurati rješenje problema iz tog resora, odnosno u kojem god resoru će biti nužna pomoć i kvalitetna suradnja s Vladom RH?

Promet je jedna od tema koja se već dugi niz godina provlači od izbora do izbora i vrijeme je da se ponude rješenja. Sigurno je da bi konačni dovršetak izgradnje obilaznice Trogir – Omiš itekako utjecao na kvalitetu života građana Splita i okolnih mjesta. Naravno da gradonačelnik nema izravne ingerencije za gradnju državnih cesta, ali je suradnja i uključivost jako važna bez obzira tko je na vlasti u Zagrebu, odnosno državi.

Hoće li vam uređenje kupališta Žnjan biti jedno od prioriteta?

Nisam od velikih obećanja, ali mislim da je realno i izvedivo da Žnjan bude uređen do kraja ovog mandata. Dužni smo to našim građanima u istočnom dijelu grada. To mora ići što prije.

Odakle imate saznanja da Ivica Puljak ima namjeru ući u kandidaturu za predsjednika Republike te da mu je gradonačelnička pozicija samo odskočna daska?

To nisu moja saznanja. To svi kažu. Predsjednik je nacionalne stranke Centar. Pogledajte samo slijed njegovih dosadašnjih kandidatura, on se još 2016. godine kandidirao za Sabor i to u prvoj izbornoj jedinici (Zagreb), a pripremao se i za predsjedničke izbore 2019. godine. Radi li to političar kojemu je u srcu Split? Mislim da ne. S druge strane, meni je Split prvi i jedini izbor. Moj izbor je Split.

Povezane vijesti

Politika

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić jučer je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade izvijestio o napretku Hrvatske u iskorištenju sredstava iz...

Vijesti

Predstavljajući Zakon o inkluzivnom dodatku, premijer Plenković kazao je da će se njime izdvajati čak 89 posto više sredstava za osobe s invaliditetom, s...

Vijesti

Pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, proveden ove godine u pet županija, pokazao je da više od dvije trećine pregledanih građana ima zdravstvene probleme te...

Vijesti

Ministar financija Marko Primorac najavio je u utorak u Saboru da će Vlada idućeg tjedna odobriti 55 milijuna eura za sanaciju dugova u zdravstvu....