Connect with us

Upišite traženi pojam

Izvor: Davor Javorovic

Ostale vijesti

EKSKLUZIVNI INTERVJU DAMIR DEKANIĆ, HDZ-ov vukovarsko-srijemski župan

Suradnja sa novim-starim predsjednikom Mariom Banožićem je konstantno na vrlo visokoj razini i uz aktivnosti koje poduzimamo ne sumnjam u adekvatan rezultat.

Otkako ste preuzeli dužnost župana Vukovarsko-srijemske županije kroz proračun je uvedeno niz mjera kojima se pomaže obiteljima slabijeg imovnog stanja. O kojim je mjerama riječ te koje sve mjere još imate u planu provesti?

Od samog početka mandata, a napose u proračunu za 2022. godinu osigurali smo oko 10 milijuna kuna, što čini oko 10% izvornog proračuna, za pomoć obiteljima slabijeg imovnog stanja. Kroz niz mjera izravno ili posredno pomažemo najugroženijim skupinama u društvu. Mjere su usmjerene prema svim dobnim skupinama krenuvši od sufinanciranja prehrane u osnovnim školama, prijevoza srednjoškolaca i studenata, stipendija za školovanje, pomoć mladim obiteljima pri kupnji prve nekretnine, pomoć obiteljima s 4 i više djece i samo jednim zaposlenim roditeljem u visini 1000 kuna mjesečno. Mjera koja je usmjerena prema starijim dobnim skupinama je pomoć umirovljenicima sa najnižim primanjima u visini 200 kn mjesečno koje mogu utrošiti za nabavu prehrambenih proizvoda kod domaćih OPG-a. Smatram kako takve mjere imaju ne samo socijalni karakter nego su ključ demografske obnove ovog dijela Hrvatske. Stoga ih, ovisno o raspoloživim proračunskim sredstvima i ovlastima s kojima županija raspolaže, u budućnosti namjeravam i proširiti.

Redovno održavate sastanke s gradonačelnicima i načelnicima vaše županije kako bi im uz svu ostalu pomoć prenijeli iskustva i savjete kako uspješno povući sredstva iz EU fondova. Gdje se kriju najveći potencijali za isto?

Suradnju sa gradonačelnicima i načelnicima iz cijele županije mogu ocijeniti vrlo dobrom. Većina njih, a uvijek ima izuzetaka, shvaća da je gospodarski razvoj prioritet i preduvjet razvoja ovog područja i povratka mladih na kućna ognjišta. Županija smo koja obiluje prirodnim bogatstvima od nafte i plina, preko šuma, vode i zemlje, no od tih bogatstava do sada nismo imali dovoljno dodane vrijednosti jer su na tržište odlazili kao sirovina ili poluproizvod koji se prerađivao izvan granica županije pa i Hrvatske. To se podjednako odnosi na poljoprivredne proizvode, drvnu sirovinu, naftu itd. Kako bismo pokrenuli uspavani poduzetnički duh i naše sirovine prodavali kao gotove proizvode ključno je stvoriti dobru poduzetničku klimu koja uključuje pomoć poduzetnicima, obrtnicima, stočarima i poljoprivrednicima – kroz programe sufinanciranja, potpora i logističke podrške. Time ih možemo potaknuti da se okrenu prema novim, modernijim tehnologijama proizvodnje, kao i da im se otvori mogućnost povlačenja sredstava kroz fondove EU. Primjerice eksploataciju nafte i zemnog plina na ovom području su prepoznali Kanađani, a na nama je da učinimo sve da taj plin i nafta odavde ne odu kao sirovina već da investitor na ovom području uloži i u druge prerađivačke kapacitete, te da na taj način rudno bogatstvo dobije dodanu vrijednost, ne samo kroz plasman proizvoda nego i kroz otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje novih prilika za stanovnike ovog kraja. Ne smijemo zaboraviti ni naše vrlo cijenjene šume hrasta lužnjaka čije je drvo poznato daleko izvan granica Hrvatske. Decentralizacija Hrvatskih šuma ključna je promjena kojom će se u konačnici osigurati i ostanak većeg dijela sirovine u našoj županiji i time otvoriti dodatne mogućnosti razvoja drvoprerađivačkog sektora. Tu je i navodnjavanje koje će poljoprivrednicima omogućiti da se sa „preori-požanji“ tehnologije okrenu ka proizvodnji visoko isplativih povrtlarskih kultura, a daljom preradom njihova vrijednost bi se višestruko povećala.

Također ste se susreli i s novim generalnim konzulom Republike Srbije u Vukovaru kako bi razgovarali o unapređenju postojeće suradnje, kao i po pitanju realizacije prekograničnih projekata. Možete li nam otkriti o čemu se konkretno radi?

Tako je, bio je to nastupni posjet te prilika za međusobno upoznavanje i razmjenu mišljenja, posebice kada je u pitanju mogućnost realizacije prekograničnih projekata. Najviše je riječi bilo o prekograničnom projektu „Dunav nas spaja“ koji za cilj ima povezati pripadnike nacionalnih manjina s područja Vukovarsko-srijemske županije i onih s područja AP Vojvodine. Treba naglasiti da naša županija teritorijalno graniči s Republikom Srbijom pa stanovništvo tih područja muče slični zajednički problemi koje je nužno rješavati kroz koordinaciju stručnih službi s obje strane. U posljednje vrijeme jedan od većih problema su nelegalni pokušaji prelazaka državne granice, a razgovarali smo i o zaštiti od elementarnih nepogoda te drugim otvorenim pitanjima koja su globalnog karaktera. Zajednička nam je želja unaprjeđenje položaja srpske nacionalne manjine na ovom području i položaja Hrvata koji žive na području Republike Srbije. Sve u svemu sastanak je otvorio prostor za mogućnost zajedničke suradnje i u drugim segmentima od gospodarstva, kulture i sporta, na što će se u sljedećem razdoblju usmjeriti posebna pažnja. Ono na što želim dati poseban naglasak jest rasvjetljavanje sudbine svih poginulih i nestalih tijekom domovinskog rata.

U proteklom periodu puno je govora bilo o uzrocima pada broja stanovništva, naročito u vašoj županiji. Što sve planirate poduzeti s ciljem sprečavanja daljnjeg odljeva? Ohrabruju li vas i dodatno motiviraju riječi mladih poljoprivrednika koji su prilikom nedavnog uručivanja potvrda o dodjeli potpora od strane županije izrekli da im je i ta pružena pomoć jedan od razloga ostanka u Hrvatskoj?

Osobno me motivira svaka odluka mladog čovjeka da ostane živjeti i raditi u svojoj zemlji, gradu, općini, na svom imanju, a posebice ukoliko sam svojim činjenjem i političkim angažmanom bar malo doprinjeo takvoj životnoj odluci u vrijeme kada se medijski stupci pune vijestima o „punim autobusima mladih“ koji trbuhom za kruhom odlaze u zapadnoeuropske zemlje.

Često se u medijskom prostoru situacija prikazuje značajno gorom nego što je, kao da se želi ohrabriti ljude da odu. Želim zaustaviti takvu lošu kampanju, preokrenuti trendove i dati nadu i povoda ljudima da ostanu. Demografski pad na ovom je području bio očekivan, no odlazak zbog posla samo je dio uzroka pada broja stanovnika na ovom području. Kako sam već i naglasio, samo županija je ove godine izdvojila oko 10 milijuna kuna kroz pomoći socijalno ugroženim stanovnicima, ali i mladim obiteljima kroz potpore za školovanje djece. Smatram kako dio problema leži i u činjenici da se mladi ljudi, što je trend u cijeloj Europi, kasno odlučuju za ulazak u brak, te se rijetko odlučuju imati više djece. Takvi trendovi uzrokuju starenje stanovništva i veći mortalitet u odnosu na natalitet. Činjenica je da Vukovarsko-srijemska županija ima dovoljno vrtića, škola, a odnedavno i dva nova fakulteta te brojne sportske i kulturno umjetničke udruge koje djeci pružaju mogućnost afirmacije u društvu pa to nikako ne može biti uzrok pada nataliteta. Također, ne samo županija, nego i gradovi i općine daju poticaje od onih za novorođeno dijete do stipendija za školovanje. Usto, svi zaboravljamo da je Vlada RH tijekom ove pandemije uložila ogromna sredstva kako bi očuvala gospodarstvo na ovom području i pitanje je u kakvoj bi se demografskoj katastrofi našli da to nije bio slučaj. Nažalost, činjenica je da se većina mladih nakon školovanja vidi u zanimanjima koja prate svjetske trendove razvoja visokih IT tehnologija, a manje je onih koji svoju budućnost vide kroz poljoprivredu, stočarstvo ili neka druga proizvodna zanimanja. Otvaranje fakulteta i općenito obrazovnih institucija je preduvjet dolaska, a onda i ostanka mladih na ovom području. Njihove ideje i energija u svakom su društvu pokretači napretka. Pri tome mislim zdušno podržavati razvoj IT tehnologija i svih drugih suvremenih tehnologija koje nude perspektivu u budućnosti.

Vjerujete li da ćete u suradnji s aktualnim ministrom obrane Mariom Banožićem, ujedno i ponovno izabranim predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, uspjeti u snaženju općinskih i gradskih organizacija i omogućiti da se HDZ u što kraćem roku vrati na vlast u sredinama u kojima se na posljednjim lokalnim izborima to nije uspjelo ostvariti?

Suradnja sa novim-starim predsjednikom Mariom Banožićem je konstantno na vrlo visokoj razini i uz aktivnosti koje poduzimamo ne sumnjam u adekvatan rezultat. Napomenut ću da  se osim gubitaka nekih općina i gradova u Vukovarsko-srijemskoj županiji u tri općine  dogodio povratak HDZ-a u poziciju. U većini mjesta gdje je HDZ izgubio na lokalnim izborima stranka se ubrzano konsolidira i može se očekivati brzi povratak na prijašnje pozicije sa novim vodstvom. Razlog gubitaka vrlo često je bila zasićenost strukturama i ljudima koji su predugo bili na čelnim funkcijama. Vraćanje HDZ -a na vlast u tim područjima uopće nije upitno. Veći dio birača koji su izborom drugih opcija tražili promjene, sada su prilično razočarani. Promjene su se uistinu i dogodile, ali na gore. Ljudima je dosta povlačenja uvijek istih političkih prepucavanja i života u prošlosti. Oni traže konkretna rješenja svojih životnih problema – danas. Ta su rješenja moguća jedino kroz gospodarske projekte i razvoj koji se može dogoditi samo sinergijom svih razina politike i društva , a ne stalnim konfrontacijama na štetu građana. Svatko realan mora priznati da je u ovakvim ekstremno izazovnim vremenima Hrvatska Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem zadržala stabilnost i osigurala rast u brojnim segmentima i da je to rezultat politike HDZ-a.

HDZ je uvijek bio dominantna opcija u našoj županiji i siguran sam da će tako i ostati uz vrlo čvrsto i glasno zastupanje naših interesa što do sada nije bilo dovoljno izraženo.

Povezane vijesti

Top Tema

Gostujući u emisiji ”Znanjem do spoznaja” iznimno slušanog i cijenjenog Radija Marija, u inspirativnom i iskrenom razgovoru ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman osvrnuo...

Vijesti

Nakon što je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Preko, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić nastavio...

Vijesti

U sali za sastanke Ličko-senjske županije okupili su se danas predstavnici poduzeća, Ustanova i ličkih jedinica lokalne samouprave kako bi potpisali Ugovore za investicije...

Politika

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u Splitu da je Crna Gora priznala da su pripadnici Jugoslavenske narodne armije iz Crne Gore...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori