Connect with us

Upišite traženi pojam

Nekategorizirano

Banožić na vojnom sajmu u Parizu: Hrvatska vojna industrija je postala respektabilni igrač na tržištu.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je u ponedjeljak na sajmu naoružanja u Parizu da je hrvatska vojna industrija izrasla u „respektabilnog igrača na svjetskom tržištu“, priopćeno je iz MORH-a.

Banožić i izaslanstvo ministarstva posjetili su sajam naoružanja i vojne opreme „Eurosatory 2022“ u Parizu.

Osim svjetskih proizvođača vojne opreme i naoružanja, Banožić je obišao izložbene prostore i hrvatskih tvrtki obrambene industrije koje sudjeluju na ovogodišnjem, 27. po redu „Eurosatory“ sajmu, zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom, stoji u priopćenju ministarstva.

„Impresivno je vidjeti vodeće svjetske proizvođače vojne opreme i naoružanja među kojima su i hrvatske tvrtke. Još su jednom potvrdili kako je hrvatska obrambena industrija izrasla u respektabilnog igrača na svjetskom tržištu“, rekao je ministar obrane, dodavši kako suradnja između domaćih tvrtki i ministarstva obrane traje od Domovinskog rata.

Banožić je kazao kako je ta grana hrvatskog gospodarstva izrasla u ozbiljnog, konkurentnog igrača na svjetskom tržištu te kako su po njihovim proizvodima Hrvatska i hrvatski vojnici prepoznatljivi u svijetu.

„Nema puta na svjetsko tržište bez potvrde obrambenog sektora vlastite zemlje i korištenja proizvoda u nacionalnim oružanim snagama“, rekao je ministar.

Sajam „Eurosatory“ utemeljen je 1967. godine i vodeća je međunarodna izložba kopnene i zračne obrane i sigurnosti. Održava se svake parne godine u lipnju u izložbenom centru Paris Nord Villepinte, priopćeno je iz ministarstva.

Susret s Lecornuom

Sajam je otvorio francuski ministar za oružane snage Sebastien Lecornu s kojim je Banožić održao bilateralni sastanak.

Ministri su razgovarali o aktualnoj situaciji uzrokovanoj brutalnom agresijom Rusije na Ukrajinu i razmijenili stavove oko aktualnih inicijativa u okviru Europske unije i NATO-a, priopćeno je.

Potpisali su pismo namjere između dvaju ministarstva o suradnji u okviru Europskog fonda za obranu, pa izrazili zadovoljstvo jačanjem bilateralne obrambene suradnje koja je u „osjetnom porastu“ od prošlogodišnjeg potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu Hrvatske i Francuske, stoji u priopćenju. 

Banožić i Lecornu razmijenili su stavove o situaciji na jugoistoku Europe, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, pri čemu je hrvatski ministar istaknuo važnost donošenja izbornog zakona koji će omogućiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u vlasti i institucijama BiH.

Povezane vijesti