ZNATE LI ŠTO JE TIJELOVO I ŠTO SE SLAVI DANAS?

Tijelovo, ili punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan, koji je slavi u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. U Hrvatskoj je neradni dan (jednostavno računanje datuma: deveti četvrtak nakon Uskrsa). Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Tijelovo se prvi put pojavljuje u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno […]

Tijelovo, ili punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan, koji je slavi u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. U Hrvatskoj je neradni dan (jednostavno računanje datuma: deveti četvrtak nakon Uskrsa).

Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Tijelovo se prvi put pojavljuje u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se tokom 14. stoljeća. Augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

U Republici Hrvatskoj je neradni dan. U nekim hrvatskim krajevima ovaj se blagdan zove i Brašančevo. Riječ dolazi od riječi “brašno”, od čega se pravi kruh, a on u pretvorbi u sv. misi postaje Kristovo Tijelo.

Euharistijsko čudo

Na čašćenje Tijela i Krvi Kristove snažno je utjecao događaj povezan uz euharistijsko čudo iz 1263. u talijanskom mjestu Bolseni. Jedan je svećenik slaveći svetu misu posumnjao u pretvorbu kruha i vina u Isusovo Tijelo i Krv pa kad je lomio posvećenu hostiju, zapazio je kako iz nje kaplje krv koja se slijevala po oltaru.

Događaj sličan ovom talijanskom zbio se 1411., u Ludbregu. Za najvažnijega dijela mise, kad se na svećenikove riječi i djelovanje Duha Svetoga kruh pretvara u Tijelo, a vino u Krv Isusovu, no svećenik je posumnjao u ovo čudo.
Tada je ugledao da se u kaležu nalazi prava svježa krv. Zbunjen i prestrašen neočekivanim događajem, brzo je spremio kalež sa svetom Krvlju iza oltara i završio misu.

Ovaj događaj temeljito je ispitivao papa Julije II. (1503.-1513.). Nije dovršio istragu, ali je dopustio štovanje relikvije.

Svetkovina Tijelova prate i procesije, a prva je održana u njemačkom gradu Koelnu u 13. stoljeću, a nakon toga običaj se proširio po cijeloj Europi. U procesijama svećenik u pokaznici nosi posvećenu hostiju, a puk u njegovoj pratnji pjeva, moli i nosi cvijeće.

U hrvatskom tradiciji Tijelovskih proslava velike su procesije bile sastavni dio obilježavanja blagdana Tijelova sve do pred početak Drugoga svjetskog rata.

POPULARNE KATEGORIJE