ŽELJKO SABO PRVI HRVATSKI OSUĐENIK ZA POLITIČKO TRGOVANJE: “Što god zamisliš”, nudio HDZ-ovoj vijećnici Mariji Budimir, pa dobio godinu i četiri mjeseca zatvora

Županijski sud u Osijeku presudio je u utorak u prvom stupnju da je bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo kriv za pokušaj podmićivanja HDZ-ovih vijećnika, Marije Budimir i Radivoja Đurića, kako bi stekao većinu u Gradskom vijeću. Optužnica USKOK-a tereti Saba da je u lipnju i srpnju 2013., nakon neuspjelog konstituiranja vukovarskog Gradskog vijeća, u nakani […]

Županijski sud u Osijeku presudio je u utorak u prvom stupnju da je bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo kriv za pokušaj podmićivanja HDZ-ovih vijećnika, Marije Budimir i Radivoja Đurića, kako bi stekao većinu u Gradskom vijeću.

Optužnica USKOK-a tereti Saba da je u lipnju i srpnju 2013., nakon neuspjelog konstituiranja vukovarskog Gradskog vijeća, u nakani da SDP-u osigura većinu, HDZ-ovoj vijećnici Mariji Budimir ponudio mjesto članice Nadzornog odbora u tvrtki Borovo, mjesto predsjednice gradske komisije za europske integracije, te mito od 10, 20, ili čak 50 tisuća kuna kako bi prešla na stranu SDP-a u Gradskom vijeću. Glavni dokaz na sudu bila je tajna snimka Marije Budimir, koju je snimila tijekom drugog od njihova tri sastanka.

Sud je ocijenio kako je dokaznim postupkom utvrđeno da je Sabo vijećnicima Budimir i Đuriću ponudio mito kako bi pristupili njegovoj političkoj opciji i glasali za donošenje gradskog proračuna, bez čega Sabo nije mogao opstati na položaju gradonačelnika.

Predsjednik sudskog vijeća, Željko Vrban, rekao je kako je zatvorska kazna od 16 mjeseci bezuvjetna “imajući u vidu da je optuženik u svom ponašanju iskazao izrazitu upornost i želju da uspije podmititi zastupnike, različitim oblicima pritiska tijekom duljega vremena”.

“Pokušajem izmjene biračke volje povrijedio je Ustavom zajamčena prava građana da na izborima sami izaberu svoje predstavnike i preko njih ostvare svoju političku volju”, ustvrdio je sudac Vrban.

Prema optužnici, Sabo je i HDZ-ovu vijećniku Đuriću ponudio da će njegovoj supruzi Ružici osigurati posao glavne sestre u vukovarskoj bolnici, a sinu posao direktora Hrvatskoga radija Vukovar i zaprijetio da će, ako Đurić odbije surađivati, njihov sin Siniša ostati bez posla na toj radijskoj postaji.

“Nikad neću priznati ono što nisam učinio i, vjerujte mi, razmišljao sam o Anti Gotovini”, izjavio je suznih očiju nakon izricanja presude Sabo.

Sabo je početkom travnja dao ostavku na mjesto člana Predsjedništva SDP-a, a nekoliko dana kasnije Vlada je, zbog nedonošenja proračuna u zakonskom roku, raspustila Gradsko vijeće i razriješila Saba s mjesta gradonačelnika.

Središnjica SDP-a na državnoj razini nije poduprla Saba na lipanjskim izborima za gradonačelnika, te je na izbore izašao kao nezavisni kandidat, uz tihu, ali otvorenu potporu lokalnog SDP-a. Pokazalo se da oko pola građana Vukovara još uvijek ima povjerenja u Željka Saba. Ušao je u drugi krug, no izgubio je novi gradonačelnički mandat za svega 191 glas! Ivan Penava, HDZ-ov kandidat dobio 7.137 glasova, odnosno 50,19 posto, a Željko Sabo 6.946 glasova, odnosno 48,85 posto.

Protiv Saba u tijeku i postupci zbog pronevjere i zloporabe položaja i ovlasti

Protiv Saba se na zahtjev Državnog odvjetništva vodi još i postupak zbog kaznenog djela pronevjere i kaznenog djela protiv službene dužnosti poticanjem na zlouporabu položaja i ovlasti.

Saba se tereti da je od srpnja 2005. do rujna 2009. godine pronevjerio dio prikupljenih novaca za osiguranje boravka vukovarske djece na moru, a riječ je o najmanje 75 tisuća kuna. Skupina nezadovoljnih bivših SDP-ovaca još je 2012. godine protiv Saba podnijela kaznenu prijavu da je zajedno sa još nekim ljudima zarađivao na ljetovanju vukovarske djece naplaćujući im 120 kuna za osiguranje, iako je stvarna cijena bila 7,2 kune. U toj prijavi ga se tereti i za prodaju gradskog zemljišta čime je Grad Vukovar oštećen za 20-ak milijuna kuna.

Tereti ga se i da je poticao na zlouporabu položaja i ovlasti tako što je od direktora komunalne tvrtke u Vukovaru tražio da zaposli Srđana Šijakovića iako je znao da su sva radna mjesta popunjena.

“Pojavu treba osuditi, ali druga Saba treba spasiti”, bila je reakcija Zlatka Komadine, primorsko-goranskog župana i potpredsjednika SDP-a, na pitanje treba li Saba izbaciti iz SDP-a.

Nobilo: “Sabo je nudio volontiranje, a ne mito”

Anto Nobilo, odvjetnik Željka Saba, odmah nakon suđenja rekao je kako će, naravno, uložiti žalbu na presudu, u kojoj će Vrhovni sud upozoriti na “vrlo ozbiljne pravne probleme”.

U emisiji Studio 4 HTV-a Nobilo je argumentirao kako je povrijeđeno načelo legaliteta, jer se prema Kaznenom zakonu može potkupiti samo zastupnika predstavničkog tijela, a Nobilo smatra kako se taj status stječe tek konstituiranjem gradskog vijeća. Dakle, poziva se na formalnu okolnost. Također drži kako nema obilježja davanja mita, jer su funkcije koje je Sabo Nudio Mariji Budimir volonterske, a dnevnice i naknade za obavljanje tih dužnosti, prema Nobilu, nisu mito, odnosno nepripadajuća materijalna i nematerijalna korist.

“Ako nekom date da volontira, to ne pripada pod pojam koristi. Ako preuzmete komisiju i besplatno radite za opće dobro, kao što je ponuđeno Mariji Budimir, to ne ulazi pod zakonski opis mita”, tvrdi odvjetnik Nobilo. Drži kako je najteža utvrđenje u presudi to da se ne može mijenjati politička volja građana, što se u slučaju Saba dogodilo, priznaje Nobilo.

U istoj emisiji, politički analitičar profesor Žarko Puhovski rekao je kako je s pozicije političkog morala neprihvatljivo vrbovanje zastupnika i vijećnika druge stranke kako bi se postigao politički cilj, bez obzira je li to i kažnjivo. Naglasio je kako je Sabo dobio kaznu koja je u visini tek 15 posto maksimalne zatvorske kazne od 10 godina za takvo kazneno djelo. Puhovski smatra kako je kazna od 16 mjeseci neka vrsta kompromisa, znatno ispod zakonskog maksimuma, što pokazuje kako ni sud nije bio siguran u svoju presudu. To stvara nesigurnost je li Sabo kriv ili nije i smije li se tako vrbovati vijećnike ili ne.

Puhovski drži i kako je USKOK u pravu zbog nezadovoljstva premalom visinom kazne, ako je Sabo kriv, jer je godinu i četiri mjeseca zatvora za takva teška kaznena djela počinjena u svojstvu gradonačelnika premalo. Ako, pak, sud nije siguran da je politička trgovina dokazana, onda kazne nije trebalo biti. Imamo nejasnu situaciju, smatra Puhovski.

Puhovski: “U SDP-u se ponašaju kao da se to njih ne tiče”

“Mislim da svaka politička stranka iz moralnih razloga mora iz svojih redova isključiti svaku osobu koja je prvostupanjski osuđena. Za političare treba važiti presumpcija krivnje, a ne nevinosti, jer oni imaju toliku nadmoć nad nama da oni moraju dokazivati da su nevini, a ne”, kaže profesor Puhovski. “Gospodin Sabo je napravio puno dobrih stvari u Vukovaru, to treba reći, ali to ne može biti izgovor za nešto što je sada prvi put nakon 20 godina pluralizma uvedeno kao kazneno djelo”, kaže Puhovski, napomenuvši da se to stalno događa, ne samo u Hrvatskoj, da se politička korupcija ne može iskorijeniti, ali se treba ograničiti.

“Sjetimo se slučaja Zagreb u zadnje dvije godine Tuđmanove vladavine, kad su vijećnici HSS-a dobivali visoka mjesta u bolnicama, gdje su bili profesionalno situirani, da bi prešli na stranu HDZ-a”, podsjeća Puhovski. “To se događa svugdje u svijetu, ali treba reći da to nije moralno. Ne možete zapošljavati svoju rodbinu”, jasan je profesor Puhovski.

U SDP-u se ponašaju kao da su imuni, kao da se to njih ne tiče. Nisu odmah pozvali sisačko-moslavačku županicu Marinu Lovrić Merzel da odstupi, a i Saba su podržali u Vukovaru na izborima za gradonačelnika, koje je zamalo dobio, kaže Žarko Puhovski.

Nakon izricanja presude, (neuspješno) vrbovana Marija Budimir, koja je nakon lipanjskih izbora postala zamjenica gradonačelnika Vukovara, izrazila je zadovoljstvo.

“Zatekli ste me na radnom mjestu. Presuda još nije pravomoćna, ali mogu izraziti zadovoljstvo”, rekla je u utorak. “Mislim da je ovo jedna dobra poruka u borbi protiv korupcije”.

Transkript: “Nisam zlatna ribica, ali ti si pametna žena”

Bez obzira na suzne oči bivšeg vukovarskog gradonačelnika, iz transkripta snimke može se vidjeti kako Sabo doista ne preza od bilo kakvih obećanja, kako bi pridobio naklonost Marije Budimir i postigao većinu u Gradskom vijeću. Iako, na Vrhovnom sudu bi se moglo protumačiti i kako je Budimir pomalo i navlačila Saba na podmićivanje. Zašto HDZ-ova vijećnica nije odmah rekla kako ne dolazi u obzir bilo kakvo trgovanje i ljutito izjurila iz kancelarije?

Marija Budimir: Šta ja dobivam, osim što ću reći da sam… šta? Za proračun? Za šta?

Željko Sabo: Sve dobivaš, što god hoćeš.

Marija Budimir: Što ja to hoću? Što ja to hoću?

Željko Sabo: Pa sve.

Marija Budimir: Pa šta?

Željko Sabo: Pa ja znam šta ti mogu dat.

Marija Budimir: Pa šta?

Željko Sabo: Pa šta god zamisliš, šta god zamisliš. Nisam zlatna ribica, ali ti si pametna žena. Što god zamisliš štogod.

Na koncu, Sabo otvoreno govori o konkretnim iznosima za podmićivanje:

“Marija, da ti kažem nešto… Gledaj ovako. Znači ovako, osim ovog što se ovo dogovara, ja imam sponzore koji su mi rekli: “Reci gradonačelniče, kako ti možemo pomoći, a želimo ti pomoći”. Znači, to su gospodarstvenici koji su došli kod mene i koji su rekli. Sad ti to kažem, valjda me ne snimaš. Znači, a ovaj, koji su rekli: “Reci, gradonačelniče, koliko novaca? Šta možemo da učinimo u toj situaciji? Jel to 50 tisuća, jel’ to 10 tisuća, 20 tisuća kuna, reci gradonačelniče. Dat ćemo 50 tisuća kuna za vijećnički mandat”. Dolaze ljudi, a znaš zašto dolaze? Zato što znaju da kad sam ja gradonačelnik, da će taj grad ići naprijed, da će se razvijat’. Zato što sam primjer! Samo pogledaj, obnovili smo od Ministarstva kulture objekte”, pohvalio se Sabo.

Nakon preslušavanja snimke razgovora koji je tajno snimila Marija Budimir, Sabo je uložio prigovor da snimka nije valjan dokaz jer nije cjelovita, tvrdeći kako nedostaje dio razgovora nakon dijela u kojem se spominju iznosi novca.

“Gradonačelniče, Vi imate proračun, a što ću ja s 50 tisuća kuna, to je meni za džeparac”, rekla je, prema Sabovom svjedočenju, Marija Budimir.

Malo tanka obrana, čak i ako je i Marija Budimir nemoralna. Ali, za utjehu, ni kazna za Željka Saba nije debela.

 

POPULARNE KATEGORIJE

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li objektivno.hr koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close