ZAJEDNIČKA BUDUĆNOST NIJE ŠTEDNJA: Ljevica na vlasti – gdje je Hrvatska?

Premoćna pobjeda Sirize na prijevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj donosi promjene koje su Europi neophodne, ali i neizbježne. Nada u politički obrat vidi se u cijeloj Europi. ”Nada dolazi, strah odlazi”, odazvao se na Sirizinu pobjedu vođa novog španjolskog, štednji nenaklonjenoga pokreta Podemos, Pablo Iglesias, koji još optimističnije gleda prema izborima u Španjolskoj krajem godine. […]

Premoćna pobjeda Sirize na prijevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj donosi promjene koje su Europi neophodne, ali i neizbježne. Nada u politički obrat vidi se u cijeloj Europi. ”Nada dolazi, strah odlazi”, odazvao se na Sirizinu pobjedu vođa novog španjolskog, štednji nenaklonjenoga pokreta Podemos, Pablo Iglesias, koji još optimističnije gleda prema izborima u Španjolskoj krajem godine. Europsko proljeće počin je u Grčkoj…

Siriza je bila pokret od 2000. kad je osnovana do 2005. godine, a njen vođa i sadašnji premijer Aleksis Cipras, gotovo bi se moglo reći mladi revolucionar. Najprije je bio vođa Ujedinjene ljevice – što Siriza i znači – a potom stranke koja je s produbljivanjem krize samo rasla i 2009. postala parlamentarnom strankom. Netipičan mlad političar, građevinski inženjer, svojedobno studentski vođa i radikalni ljevičar, vodit će Grčku kao najmlađi premijer od 1865. godine.

Podemos je ove godine iznenadio sve, kad se godinu dana stara stranka našla na vrhu anketa popularnosti, prešavši mainstream španjolske stranke socijalista i konzervativaca. Stranka je stvorena iz protestnog pokreta Indignados 1911. i svoju kampanju gradi na sve većem nezadovoljstvu ljudi dosadašnjom političkom elitom. Većina onih koji podupiru Podemos kažu, da im je dosta monolitnog dvostranačkog sistema, u kojem se na vlasti praktično samo izmijenjuju socijalisti i konzervativci.

”Predviđanje budućnosti mi je strano”, rekla je svojedobno Angela Merkel. Pobijedio je Hollande, pobijedio je Renzi, i sad je pobijedio Cipras. Politička se arhitektura oko njemačke kancelarke prilično promijenila. Kako u Francuskoj, tako u Italiji i sad u Grčkoj govore o tome, da mijenjaju Europu. Sljedeća je Španjolska vjerojatno. No, Europa se ne može mijenjati samo u Parizu, Rimu, Ateni ili Madridu, Njemačka ima svoju riječ u tome. Nije ni neočekivano, kad je francuskom predsjedniku Françoiseu Hollandeu ponestalo obećanja pomalo, počeo je pregovarati s njemačkom kancelarkom. Kad je talijanski premijer Matteo Renzi potvrdio da za polemike koristi saveznike, pomaci su se počeli događati. Nisu „ogromni“, nisu iznimni, ali ostaju. O elastičnosti u europskm pravilima se mnogo govori, sve manje o sjevernoeuropskom zidu.

Svakako je Njemačkoj do toga da Grčka vraća svoje dugove, dogodila se izborna pobjeda, ali ništa se još nije promijenilo, osim općeg raspoloženja što jest važno. Mnogo je onih koji misle da je promjena nešto lako. I dalje postoji vojska nezaposlenih, veliko osiromašenje društva i Grčka je i dalje zarobljenica sporazuma s europskom Trojkom. Fiskalni pakt, pravila igre, euro…

Stalno se plete jedno te isto pitanje: što ako Grčka istupi iz eurozone? Snovi fantazija. Budimo realni, zar itko misli ozbiljno da je moguće iz par exellance političkog projekta, tek tako izaći. Ne isplati se. Cipras je govorio o suradnji s Europom, nužnoj solidarnosti, najvaljujući da je kraj Trojke i prevladavajuće štednje, postavljajući pregovarački okvir. Bruxelles je odgovorio vrlo brzo, da pravila i ugovori postoje i treba ih poštovati, ali da se može pregovarati i da će se to i događati. Dug od 320 milijardi eura na to i vodi. Revolucionarne promjene? Ne, toga neće biti, jer ni ne može. A, i doba revolucija je prošlo.

U Europskoj uniji su tri ili ćetiri države koje su vodeće. Potom postoje države članice koje su na periferiji jedan – one koje su prije bile sasvim na periferiji – i one koje su na periferiji dva – to su nove države članice i južne države članice. Raskorak postoji, ne bi ga trebalo raditi većim i produbljivati.

Hrvatska najveće razočarenje EU

Hrvatska, najnovija članica EU, na njenom je repu i veliko razočaranje. Sedam godina u recesiji, bez vidljivog pomaka, bez ikakvih reformi. Tek početkom ove godine stidljive su najave izlaska iz krize, no dok će se to iskazati na društvu i životu, proći će i godine. Ima li Hrvatska u političom životu snagu koja bi mogla ono što se u Europi već događa? Posve vjerojatno, nema.

ORaH je imao potencijal za promjenu dvostranačkog monolitnog sustava, navijestio je mogućnost političkih promjena koje bi mogle utjecati bitno na društvo. No, stranka i njena predsjednica Mirela Holy, posve su promašili momentum i ispustili trenutak. Jednom kad ode, ne ponavlja se. Sve drugo je samo zabluda. Ne samo što je OraH-u pala popularnost, već, što je mnogo bitnije i djelotvornije, gotovo sve što su imali, izgubili su. Epilog predsjedničkih izbora, zadnji je korak u pravcu odlaska. Nerazumljive javne politike, nedostatak komunikacije, inzistiranje na stvarima koje nisu uopće važne u ovom trenutku. Alternativnost, koliko je je bilo u stvaranju stranke, potrošila se i nezanimljiva je.

Sudbina laburista-stranke rada je periferija, njihov potencijal je iščezao i sad se samo održavaju na sceni te im samo neka veća lijeva koalicija daje mogućnost opstanka.

Živi zid, kao ni svojedobno U ime obitelji, svatko na svojoj strani politike, nemaju ništa veće od političkih ambicija svojih vođa. Bez ikakvog programa ne mogu ništa, odnosno onoga što u Živom zidu zovu program, protivljenje je establišmentu i izabranoj vlasti. Neprestance trabunjati o bankama, bankarima i novcu, bez ikakvog raison de etre, samo je trenutačna atraktivnost i ništa više. Kao i kod OraH-a, veliki uzlet i euforija, rađaju brzi i strmoglavi pad i veliko ništa. A, od pričanja priča, nikad, nigdje, nije bilo ništa.

POPULARNE KATEGORIJE