WHO: Još uvijek nema pandemije zbog koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da epidemija virusne upale pluća u Kini izazvane koronavirusom još uvijek ne predstavlja “pandemiju”. “U ovom trenutku još ne postoji pandemija”, rekla je Sylvie Briand, direktorica WHO-ovog Odjela za globalnu pripremu za infekcije. “Sada smo u fazi epidemije s više žarišta”, dodala je. Trenutačno je koronavirusom zaraženo više od […]

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da epidemija virusne upale pluća u Kini izazvane koronavirusom još uvijek ne predstavlja “pandemiju”.
“U ovom trenutku još ne postoji pandemija”, rekla je Sylvie Briand, direktorica WHO-ovog Odjela za globalnu pripremu za infekcije.
“Sada smo u fazi epidemije s više žarišta”, dodala je.

Trenutačno je koronavirusom zaraženo više od 20.000 ljudi, a umrlo je 425 u kontinentalnoj Kini. Jedna osoba umrla je u Hong Kongu i jedna na Filipinima.

Direktorica WHO-a je podsjetila, da je kolijevka epidemije provincija Hubei, a kineske vlasti tamo su poduzele mjere kako bi ograničile širenje.
“Nadamo se da ćemo pomoću mjera poduzetih u Hubeiju, ali i na drugim mjestima gdje imamo slučajeve, moći zaustaviti prijenos i riješiti se virusa”, dodala je.

To je “izazov”, kazala je ona, zbog putovanja ljudi i lakog prijenosa virusa. “Ne kažemo će biti lako, ali mislimo da je moguće”.

POPULARNE KATEGORIJE