Vlasnici doma u Zagorju u kojem je izgorjelo šestero ljudi, uhićeni su

Uhićeni su vlasnici Doma za starije i nemoćne osobe Zelena oaza u Andraševcu, u kojem je 11. siječnja ove godine u požaru poginulo šestero štićenika, potvrdio je to glasnogovornik Policijske uprave krapinsko-zagorske Zoran Lončar, koji je kazao da je riječ o dvije osobe u dobi od 48 i 51 godine. “Te su dvije osobe uhićene […]

Uhićeni su vlasnici Doma za starije i nemoćne osobe Zelena oaza u Andraševcu, u kojem je 11. siječnja ove godine u požaru poginulo šestero štićenika, potvrdio je to glasnogovornik Policijske uprave krapinsko-zagorske Zoran Lončar, koji je kazao da je riječ o dvije osobe u dobi od 48 i 51 godine.

“Te su dvije osobe uhićene zbog sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, a u svezi s kaznenim djelom dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom”, izjavio je Lončar.

Neslužbeno se moglo doznati, da je uzrok požara u kvaru električne grijalice.

Nedavnim inspekcijskim nadzorom obiteljskog doma za starije i nemoćne u Andraševcu, u kojem je prije mjesec dana u požaru tragično poginulo šestero štićenika, utvrđene su brojne nepravilnosti, zbog čega su protiv poslodavca podneseni kaznena prijava Državnom odvjetništvu i optužni prijedlog prekršajnom sudu.

Inspekcijskim nadzorom u području zaštite na radu utvrđeno je da poslodavac nije postupao u skladu s propisima zaštite na radu ni tehničkim propisima pa je kazneno prijavljen zbog sumnje da je doveo u opasnost živote i imovinu općeopasnom radnjom i sredstvom.

Nadzorom inspektora rada u području radnih odnosa utvrđeni su brojni prekršaji, zbog čega je protiv poslodavca prekršajnom sudu podnesen optužni prijedlog.
Riječ je o sklapanju uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom bez objektivnog razloga i neprijavljivanju radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada.
Utvrđeno je da ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku prije početka rada nije izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru.
Poslodavac nije ni prijavljivao radnike na obvezno zdravstveno osiguranje.
Poslodavca prekršajno terete i da nije u roku 24 sata od prestanka rada odjavljivao radnike i u propisanom roku prijavljivao ni odjavljivao radnike s obveznog zdravstvenog osiguranja.

Građevinska inspekcija utvrdila je na lokaciji Andraševec, Dolinska 22, da su u katastru i zemljišnim knjigama evidentirane dvije građevine – stambena kuća i gospodarska građevina. Za stambenu kuću učinjena je povreda propisa gradnje te je u tijeku podnošenje prekršajnog prijedloga za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine. Za gospodarsku građevinu, koja je korištena do dana požara, utvrđeno je da se koristila protivno namjeni jer je bila evidentirana kao gospodarska građevina, a ne stambena. Građevinska inspekcija navodi da je u proceduri podnošenja optužnog prijedloga nadležnom sudu.

POPULARNE KATEGORIJE