UBOJSTVO NOVINARA: Saudijska Arabija potvrdila smrt Khashoggija u konzulatu

Saudijska Arabija je priznala kako je novinar Washington Posta, Jamal Khashoggi, ubijen u njenom konzulatu u Istanbulu, navode državni mediji ovog kraljevstva. Državna novinska agencija SPA objavila je u subotu kako preliminarni rezultati istrage pokazuju da je novinar preminuo nakon što je izbila tuča u zgradi konzulata. Još nije jasno gdje je tijelo Khashoggija nakon njegove smrti […]

Saudijska Arabija je priznala kako je novinar Washington Posta, Jamal Khashoggi, ubijen u njenom konzulatu u Istanbulu, navode državni mediji ovog kraljevstva. Državna novinska agencija SPA objavila je u subotu kako preliminarni rezultati istrage pokazuju da je novinar preminuo nakon što je izbila tuča u zgradi konzulata. Još nije jasno gdje je tijelo Khashoggija nakon njegove smrti

„Došlo je do svađe između njega [Khashoggija] i drugih, s kojima se susreo u saudijskom konzulatu u Istanbulu, što je dovelo do fizičkog obračuna u kojem je on preminuo“, objavila je SPA.

Agencija navodi kako „kraljevstvo izražava duboko žaljenje“ zbog ubojstva novinara Khashoggija.

„Istrage su još u toku i 18 saudijskih državljana je uhapšeno“, navodi se u saopćenju saudijskog državnog tužitelja i dodaje se kako su kraljevski sudski savjetnik Saud al-Qahtani i zamjenik šefa obavještajaca Ahmet Asiri otpušteni sa pozicija.

EPA/ALI HAIDER

Khashoggi, kritičar saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, nestao je 2. listopada, nakon ulaska u konzulat u Istanbulu, kako bi dobio dokumente potrebne za vjenčanje sa zaručnicom Turkinjom. Od tada mu se gubi svaki trag. Ali, turske sigurnosne i obavještajne službe vrlo su brzo otkrile da se u konzulatu dogodilo okrutno ubojstvo novinara, ističući da je egzekutorski tim došao iz Ryada.

Saudijci su dugo negirali da je pisac i kritičar režima ubijen u diplomatskom predstavništvu, tvrdeći kako je on napustio zgradu u Istanbulu i onda nestao.

Turski mediji su danima navodili kako je Khashoggija ubio 15-člani „tim za ubojstva“ koji je doputovao na dva charter aviona u Istanbul. kako bi ispitali ovog kolumnista Washington Posta, mučili ga i na kraju ubili.

U dva prethodna tjedna, turski obavještajci su objavljivali brojne podatke medijima, navodeći kako imaju audiosnimku koja dokazuje da je Khashoggi ubijen u zgradi saudijskog konzulata.

U srijedu je, pak, turski lider Yeni Safak, blizak turskoj vladi, objavio detalje navodnog snimka ubistva novinara i napisao kako je 15-člani tim odmah uhvatio Khashoggija po ulasku, odsjekli mu prste i kasnije i glavu.

U međuvremenu, saudijski kralj Salman naredio je restrukturiranje glavne obavještajne agencije pod nadzorom Mohammeda bin Salmana, navodi saudijska državna agencija SPA. Prema tim navodima, naredba uključuje promjeru regulacija, ovlasti agencije i provjeru njenih metoda i procedura. Dodaje se, kako je kralj naredio formiranje ministarskog savjeta, na čelu sa prijestolonasljednikom, da nadgleda navedeni proces, a članovi će biti ministri vanjskih i unutrašnjih poslova, čelnik obavještajne agencije i šef domovinske sigurnosti.

Američki državni tajnik Mike Pompeo upozorio, prije objave saudijske vlade, na „široki spektar“ odgovora ukoliko Washington – glavni saveznik Ryda – odluči da službeni Ryad stoji iza nestanka i očito je, smrti novinara Jamala Khashoggija.

POPULARNE KATEGORIJE