Jedno od najčešćih pitanja u Hrvatskoj za vrijeme trajanja karantene bilo je: “Kada se otvaraju kafići?”. Prema navedenom se odnosilo kao da je pitanje od najveće nacionalne važnosti jer ako nešto Hrvati vole to su kafići! Pa evo od ponedjeljka 11. 5. 2020. g. dozvoljen je rad kafićima, ali naravno pod određenim uvjetima.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo 7. svibnja je napokon objavio preporuke za sprječavanje infekcije u ugostiteljskim objektima.
Ono što je zanimljivo je da će se goste moći posluživati i u zatvorenom prostoru. Bilo je najavljivano da će biti dozvoljen samo rad ugostiteljskih objekata sa terasama, međutim, ovako će i oni objekti koji nemaju terasu biti u mogućnosti nastaviti s radom. Upotreba klima-uređaja unutar objekta je zabranjena za sad.
Radno vrijeme moguće je od 6 do 23 sata. Stolovi se drže prazni do sjedanja gostiju za stol, a umjesto klasičnih jelovnika na svakom stolu preporuča se jelovnik istaknuti na ulazu ili drugom gostima vidljivom mjestu.
Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak od 1,5 m među stolovima, odnosno među različitim skupinama gostiju. Na ulazu u objekt posjetiteljima treba biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 m između posjetitelja te između posjetitelja i osoblja.
Nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake neovisno o tome jesu li zaprljani.
Kompletnu listu preporuka možete pogledati ovdje:
https://objektivno.hr/wp-content/uploads/2020/05/Preporuke-za-rad-ugostiteljskih-objekata-1.pdf
Strašno smo znatiželjni kako će sve funkcionirati kad se kafići i restorani otvore, Koliko će se svi držati propisanih mjera, te je li će građani odmah masovno pohrliti u svoje omiljene kafiće na kavu ili će im trebati vremena da se odluče “vratiti među ljude”.