TURIZAM: Prvi kredit privatnom sektoru

Europska investicijska banka (EIB) potpisala je ugovor o kreditu u iznosu od 16 milijuna eura s najvećom turističkom kompanijom u Hrvatskoj, Valamar Rivierom, za razvoj turizma na Jadranu. Ovo je prva transakcija u kojoj EIB zaključuje transakciju s kompanijom iz privatnog sektora u Hrvatskoj, u kojem se koristi podrška proračunskog jamstva EU putem Europskog fonda […]

Europska investicijska banka (EIB) potpisala je ugovor o kreditu u iznosu od 16 milijuna eura s najvećom turističkom kompanijom u Hrvatskoj, Valamar Rivierom, za razvoj turizma na Jadranu. Ovo je prva transakcija u kojoj EIB zaključuje transakciju s kompanijom iz privatnog sektora u Hrvatskoj, u kojem se koristi podrška proračunskog jamstva EU putem Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), koji je financijska komponenta Plana ulaganja za Europu.

foto HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

EIB će ovim kreditom sufinancirati dovršetak Valamar Girandella Resorta, odnosno izgradnju prvog Kinderhotela 5* u portfelju Valamar Riviere, čijim se otvorenjem u travnju ove godine  zaokružuje repozicioniranje destinacije Rabac u vodeću odmorišnu destinaciju usmjerenu gostima više platežne moći. Ovaj kredit je dopuna posrednom zajmu u iznosu od 44 milijuna eura koji je Valamaru dodijelio HBOR u ožujku 2017.

U 15 milijuna eura za razvoj zelenog poduzetništva: Pored suradnje EFSU-a i Valamara, EIB objavljuje da je s HBOR-om potpisao i ugovor o kreditu u iznosu od 15 milijuna eura, čime će se podržati ulaganja u projekte očuvanja bio raznolikosti i prilagodbe klimatskim promjenama s posebnim naglaskom na zelenu infrastrukturu. Ovaj je projekt podržao je NCFF, odnosno Linija za financiranje prirodnog kapitala, financijskog instrumenta koji je razvijen zajedno s Europskom komisijom. Kredit će biti popraćen tehničkom podrškom, kako bi se HBOR podržao u identifikaciji i promoviranju adekvatnih investicijskih prilika u poslovnoj i javnoj sferi u ovom strateški važnom području s ciljem poticanja zelenog razvoja.

Hrvatsku odlikuju iznimna prirodna bogatstva i među tri je vodeće europske zemlje po biljnoj raznolikosti. Više od 34 posto zemlje je obuhvaćeno ekološkom mrežom Europske unije Natura 2000. Gospodarski sektori koji imaju koristi od navedenih prirodnih bogatstva i kojima je u interesu da se sačuvaju su turizam, održiva poljoprivreda i šumarstvo. U urbanom kontekstu, investicije u prirodna rješenja za intenzivne toplinske udare ili poplave (kao što su permeabilno popločavanje i projekti vezani uz zelene krovove), mogu pomoći da gradovi postanu otporniji na klimatske šokove te da osiguraju veće zadovoljstvo životom u njima.

POPULARNE KATEGORIJE