TODORIĆEVOJ “PROJEKT GRADNJI” grad utvrđuje penale za kašnjenje radova na Studentskom centru

A da je neka druga tvrtka u pitanju, penali bi se zaračunali “odmah” , kao što se odmah obračunavaju kamate za neplačene račune za struju, vodu i slično putem omiljenih Bandićevih odvjetnika Pozadina 285 milijuna kuna vrijedne obnove dvaju najvećih studentskih domova u Zagrebu, koju je sredinom kolovoza prošle godine, izravnim pregovorima dobila građevinska tvrtka […]

A da je neka druga tvrtka u pitanju, penali bi se zaračunali “odmah” , kao što se odmah obračunavaju kamate za neplačene račune za struju, vodu i slično putem omiljenih Bandićevih odvjetnika

Pozadina 285 milijuna kuna vrijedne obnove dvaju najvećih studentskih domova u Zagrebu, koju je sredinom kolovoza prošle godine, izravnim pregovorima dobila građevinska tvrtka Ivice Todorića ‘Projektgradnja’ i dalje je, blago rečeno – suspektna. „Ostale ponude su bile 70 pa čak i 90 posto više od zadanih „gabarita”rekao je tada sanacijski upravitelj, smijenjen ove godine u travnju Pejo Pavlović, nadodavši kako “stoga natječaj nije propao, već su ponude bile nevažeće, jer su tvrtke „probile“ cijenom uvjete natječaja“. Ali, u travnju je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade Republike Hrvatske donijela odluku o smjeni sanacijskog upravitelja Studentskog centra u Zagrebu, Peje Pavlovića, a njegovu dužnost preuzeo je njegov pomoćnik za prehranu, Mirko Bošnjak.

SZZG je Peji Pavloviću zamjerao konstantne promjene stavova o tome da se Studentski zbor nema pravo miješati u formiranje cijena, o tome kako studentski predstavnici nisu kompetentni i kako nije potrebno sagledati potrebe i mogućnosti studenata. Studentski zbor je čestitao novom sanacijskom upravitelju koji je po stupanju na dužnost odmah kontaktirao ured Studentskog centra, zakazavši sastanak s njima.

Osim EU, obnovu sufinancira i Fond za zaštitu okoliša i Ministarstvo školstva, a država snosi troškove studenata koji su ostvarili pravo na dom do kraja prošle godine.

Tvrtka pred propašću pobijedila na natječaju

Iako su na internetskim stranicama javne nabave 26. kolovoza objavljeni svi ugovori kojima je Studentski centar milijunski posao dodijelio hrvatskom „grofu od špeceraja“, Ivici Todoriću, ostaje nejasno kako je tvrtka koja je prije samo dvije godine u bilanci imala stotine milijuna kuna nepodmirenih obveza, našavši se u predstečajnoj nagodbi, dobila posao u pregovaračkom postupku, „pomevši“ renomirane građevinske tvrtke poput Tehnike, Kamgrada, Strabaga, sveukupno šest prijavljenih na natječaj. Nakon brojnih medijskih sumnji u pogodovanje Todoriću kroz izravne pregovore, redakcija Objektiva razgovarala je sa tadašnjiim sanacijskim upraviteljom SC-a Pejom Pavlovićem, koji je tada tvrdio da je zbog kratkih rokova bio prisiljen na izravni pregovarački postupak, gdje je, slučajno ili ne, baš ‘Projektgradnja’ zadovoljila uvjete, mada niti ona nije prošla u prvom i ujedno i zadnjem krugu natječaja. Rekonstrukcija cijelog slučaja oko obnove domova ipak otkriva kako je sve išlo prema tome da se posao dodijeli upravo Projektgradnji.

Je li se natječajem pogodovalo Todorićevoj tvrtki?!

„Takav posao i cijene, nisu se mogle smanjiti, jer bi se išlo nauštrb kvalitete, stoga nije niti bilo moguće ići ispod cijene, ako se želi odraditi kvalitetno. „Opravdanje“ da Projektgradnja ide na količinu nabave pločica, sanitarnih uređaja, slavina, itd… – je prozirna. Sve građevinske tvrtke dobivaju rabat na ovakve narudžbe. Nije to Todorićev „izum“, kaže jedan od direktora tvrtke koja se prijavila na natječaj obnove. „To što pet ostalih nije željelo, niti moglo „frizirati“ cijene, a imaju svoju logistiku, dovoljno govori. Nemoguće je bilo, ozbiljnim tvrtkama sniziti cijene, stoga nismo niti mogli „pogodovati“.

„Projektgradnja” nije zadovoljila na natječaju?!

Dobro upućeni izvori u natječajnu dokumentaciju i pripremu projekta pojašnjavaju da je posao obnove krenuo u pogrešnom smjeru već kod izrade projektne dokumentacije koju je, također izravnim pregovorima dobila tvrtka Arcitec Ivšić. Izvori tvrde da je projekt po kojemu je trebao biti izabran najbolji ponuđač na javnom natječaju napravljen tako, da su ponude tvrtki premašivale realnu cijenu radova za gotovo stotinu milijuna kuna! Rokovi za otvaranje ponuda odgađali su se u nekoliko navrata, sve dok se SC kao naručitelj poslova nije našao u stisci s vrennom i krenuo u izravne pregovore s Projektgradnjom.

Po Pavloviću, tada iz SC-a, natječaj nije propao, već su ponude bile nevažeće, da bi se potom obnova domova izravno dogovorila s Todorićevom Projektgradnjom, koja također nije prošla na natječaju, ali u izravnim pregovorima se s njom uspjelo dogovoriti. „Razgovaralo se i sa Strabagom, no nismo našli zajednički jezik“, rekao je tada sanacijski upravitelj SC-a Pejo Pavlović, koji je u medijskim istupima istakao kako je novac za obnovu paviljona u domovima Cvjetno naselje i Stjepan Radić ionako najvećim dijelom osiguran iz fondova Europske unije, no znači li to da nije moglo povoljnije i transparentnije? Pogotovo ako se zna da poslovanje SC-a već godinama financiraju građani.

Od početka sanacije SC-a, iz proračuna mu je uplaćeno 130 milijuna kuna, a unatoč tome, cijene studentske prehrane i domskog smještaja upravo su u to vrijeme najviše rasle u posljednjih 25 godina. A zašto je domove nakon izravnih pregovora obnavljala baš Todorićeva tvrtka, Pavlović je pokušao objasniti upravo štednjom državnog novca. U službenoj dokumentaciji javne nabave, gdje je trebao opravdati izravne pregovore, tvrdio je da za to postoji više nego uvjerljiv razlog.

Naime, Država je osigurala subvencije studentima studentima u iznosu od 1,8 milijuna kuna mjesečno, koji su, zbog obnove morali potražiti privatni smještaj do kraja 2015., pa se i zbog toga, spas tražio u izravnim pregovorima s Todorićevom „Projektgradnjom“. „Mnogi su se studenti „snašli“, boraviti će kod rođaka, prijatelja, do useljenja“, a nadasve je kaže, „ugodno iznenađen što su se i Salezijanci ponudili i dali smještaj studentima“, rekao je tada Pavlović.

Inventar na cesti

U ugovorima, s Projektgradnjom postoje i penali ukoliko Todorićeva „Projektgradnja“ ne završi posao na vrijeme. No Todorić nije završio u roku I njegova tvrtka Projektgradnja trebala je u prvim danima ove godine platiti penale, naročito ako se uzme u obzir da je posao obnove dobila tvrtka s najmanja od svih prijavljenih na natječaju. Poznavatelji prilika u Todorićevom poslovnom carstvu navode da su značajan dio radova obavljali podizvođači i da je najvažnije bilo dobiti glavni dio kolača – unosni ugovor sa SC-om, a neprilike na terenu i utrku s rokovima po svemu sudeći, rješavale su se u hodu. Projektgradnja je stisla podizvođače s rokovima i penalima, jer ona, zasigurno, nije izgubila – niti lipe.

Obnova na posve novi način

Stanari Cvjetnog bili su zgroženi zapoetim radovima u rujnu prošle godine. Ulice su bile u “magli” od prašine, koja im je ulazila u stanove, a do sada nikad viđeno u obnovi – kreveti, ormari, radijatori, umivaonici, vodokotlići, madraci, jastuci i šuta – bacani su kroz prozore paviljona. „Projektgradnja” je angažirala i svoje zaštitare, koji su „štitili“ kramu izbačenu kroz prozore, jer i ono što je vrijedilo i moglo se donirati potrebitima, bačeno je – ravno na ulicu. Da nisu ogorčeni studenti, vidjevši što i kako se radi, uzeli stvar u svoje ruke, i organizirano donirali ono što se uspjelo spasiti, sve bi otišlo u propast.

„Deal” Bandić – Todorić?!

U sjeni ovog milijunskog transfera mnogi propitkuju i ulogu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog njegovih razgranatih poslovnih odnosa s Todorićem. Naime, obnova zagrebačkih studentskih domova morala se provesti i zbog Europskih sveučilišnih igara ove godine, za koje se upravo Bandić hvalio da ih je doveo u Hrvatsku. Igre je najavljivao kao novu Univerzijadu, iako je riječ o mnogo skromnijem natječaju, koje je osim Zagreba, organizirala i Rijeka i Varaždin – gradovi koji su uredno i na vrijeme raspisah javni natječaj za obnovu domova, te bez ikakvih skandala i sumnji u pogodovanje izabrali najpovoljnije izvođače. Kako im je to uspjelo, a Zagrebu nije? Bivši sanacijski upravitelj Pavlović iz SC-a rekao je kako se Grad pokazao kooperativnim u izdavanju „papira”, uza sve pohvale za suradnju i logistiku mada ne sudjeluje u materijalnim troškovima u obnovi.

Ali su se u međuvremenu stvari promijenila i fale “neki papiri”.

Todorić mijenjao s Gradom zgradu za zemljište

USKOK je sredinom srpnja prošle godine, proširio istragu oko zamjene zemljišta između Grada Zagreba i tvrtke ‘Grokomp’ iza koje, opet, stoji Todorić, uz osnovane sumnje da je Grad Grokompu ustupio aktraktivnu parcelu na križanju Heinzlove i Vukovarske ulice, a zauzvrat dobio derutnu, višestruko manje vrijednu zgradu na Peščenici. Osim ove istrage, odnos Todorićaa i Bandića bio je pod povećalom i zbog njegove kampanje za predsjedničke izbore 2010., kad je izborni stožer smjestio u Agrokorovoj poslovnoj zgradi Almeria. Svi Bandićevi darovi biračima, poput jabuka i sokova stizali su iz Agrokora, dok mu je kampanju vodila Todorićeva marketinška agencija Unex, poznata i po povlačenju oglasa iz svih medija koji se usuđuju pisati o poslovima „Grofa od špeceraja”. No, niti tu nije kraj vezama gradonačelnika i najimućnijeg hrvatskog poduzetnika.

Veliku uslugu Todoriću, Bandićeva gradska administracija napravila i kod legalizacije njegovog pompoznog imanja u Šestinama, Kuhmerovih dvora, koji se nalaze na zaštićenoj zelenoj površini podsljemenske zone, a izmjenama GUP-a, specijalno za „Grofa” – od hotela su pretvoreni u privatnu rezidenciju obitelji Todorić, koji njeguju staru tradiciju živeći u dvorima kao „ognjištari”.

Suradnja gradonačelnika i najmoćnijeg domaćeg poduzetnika, unatoč svemu, ide dalje. Gradonačelnik otvaranje Europskih sveučilišnih igara je dočekao nasmiješen, a poduzetniku Todoriću su polako otkucavali rokovi. Za cijenu, pravu sitnicu – 285 milijuna kuna. Uz dobre, stare izravne pregovore.

Kako je „Projektgradnja” „pala” na javnom natječaju, poput ostalih tvrtki koje su se javile na njega, pa ostala kao jedini izbor, tj. najpovoljnija, ostaje zapetljana priča. Iako su “stručnjaci” u SC-u bih uvjereni kako će obnova biti dovršena u roku – to se nije dogodilo. Radovi su se dobrano protegli, loše po državu koja je financirala smještaj van domova studenata, a Ivica Todorić nije platio penale za kašnjenje. Oni će se naime, tek utvrditi, jer radovi idu dalje, gotovo pola godine probijenog roka sanacije domova… Kako država dozvoljava da joj novac “curi” od pojedinaca koji imaju dovoljno za platiti svoje kašnjenje i “greške”, a na malima “trenira” zakone?

studentski centar

POPULARNE KATEGORIJE

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li objektivno.hr koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close