TKO JE KARAMARKU IZA LEĐA SPOJIO PREDSJEDNICU I PREMIJERA?

Mate Radeljić, savjetnik za unutarnju politiku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, od milja zvani Matan; osoba s golemim talentom za iskrivljavanje činjenica, montažu i konstrukcijuistih, ostati će u pamćenju – vjerojatno po zadnjem „spinu“ na svoju ruku – spajanjem premijera Oreškovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, bez znanja šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Propustio je Radeljić, sudeći […]

Mate Radeljić, savjetnik za unutarnju politiku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, od milja zvani Matan; osoba s golemim talentom za iskrivljavanje činjenica, montažu i konstrukcijuistih, ostati će u pamćenju – vjerojatno po zadnjem „spinu“ na svoju ruku – spajanjem premijera Oreškovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, bez znanja šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Propustio je Radeljić, sudeći po nedjeljnom „ribanju“ u hotelu Sheraton na prvom katu, priliku vratiti se na HRT, odakle je i započeo svoj put.

Šef HDZ-a koji mu je omogućio da se prije gotovo dvije godine iz Osijeka prebaci u Zagreb, našavši mu mjesto u Hrvatskoj gospodarskoj komori, a vrlo brzo potom i u PR timu Kolinde Grabar Kitarović, te s njenom pobjedom i na Pantovčaku, zamjerio mu je što nije znao što ovaj radi u predsjedničkim dvorima – dogovara sastanak predsjednice i premijera.

Predsjedničin savjetnik je zapravo iskra koja je takla i predsjednicu i premijera, a u HDZ-u požar. Tim je dogovorom, mimo čovjeka koji ga je dovukao u Zagreb, sebi zatvorio daljnje „napredovanje“ i slalom u politici, jer ga Karamarko više ne želi vidjeti u niti jednoj kombinaciji, za bilo što. To mu je jasno dao do znanja u hotelu Sheraton rekavši mu „kako ga ne želi više uopće vidjeti, niti u jednoj kombinaciji, nigdje…

Tko je Mate Radeljić?

Od reportera s teretnog vlaka, vrlo je brzo postao šef HRT-ovog dopisništva u Osijeku, bez ikakvih ideoloških barijera, za koga i što raditi. Do sada je, u 20 godina bivstvovanja, promijenio mnoge šefove, od kojih su dvojica nesretno završila u zatvoru, a od svega je „Matan“ ostao „čist“ uspjevši se uvijek izvući na vrijeme. Nakon Milanovićevog stožera, prebacio se u HDZ-ov, s ljudima s kojima do tada, nije imao ništa zajedničko. Osim neba kao granice.

Saznavši da je upravo Radeljić ugovorio sastanak premijera i predsjednice, bez znanja Karamarka, šef HDZ-a odlučio mu je uskratiti odlazak na HRT, spočitnuvši mu, ovoga puta s pravom – kako ga je upravo HDZ doveo iz Osijeka, u Hrvatsku gospodarsku komoru, a potom i dalje, u Kolindin stožer, pa na Pantovčak, ali ne da bi ovaj spajao premijera i predsjednicu, na svoju ruku, niti glumio „provodadžiku“ između njih dvoje.

Karamarku očito više ne pada na pamet za Radeljića nešto učiniti, niti ga igdje više postavljati.

Aspirant za mandatara Vlade

Predsjednica i Radeljić zbližili su se sredinom listopada 2014., kada je on preuzeo vođenje njene izborne kampanje, pronašavši otprilike tjedan dana nakon upoznavanja zajedničke interese i ciljeve. Navodno ga je Kolinda Grabar Kitarović, držala kao jednog od dva moguća aspiranta, kada bi ona sastavljala tehničku vladu, za mandatara. I nadala se kako Karamarko neće donijeti potpise na vrijeme. Ali, kako ju je Karamarko ipak preduhitrio u naumu, Kitarović je bila, blago rečeo ljuta, jer upravo je ona danima prije „dumala“, kako postaviti vladu i tehničkog mandatara njoj bliskog.

Ali se Mate Radeljić, uspeo se na nadmorsku visinu Pantovčaka, uz pomoć HDZ-a, a koji ga je, netom prije posla savjetovanja predsjednice „povukao“ iz Osijeka, zaposlivši ga u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Od uspinjanja na Pantovčak, do danas, Radeljić je prilično srezao listu poziva, na koje će odgovoriti kada mu zazvoni mobitel.

Sredinom listopada 2014., Radeljić je upoznao Kolindu Grabar Kitarović, premda tek kurtoaznim upoznavanjem, ali su već nakon tjedan dana po prvi put razgovarali u četiri oka, shvativši da imaju isti stav o strateškim pitanjima; zajedništvo hrvatskog naroda, koje je ona postavila kao os svoje predizborne predsjedničke kampanje, izbjegavanje „škakljivih“ tema koje bi mogle podijeliti Hrvatsku i beskrajni optimizam. Radeljić je sve navedeno pretvorio u komunikacijsku strategiju. To i nije bilo osobito teško je je Grabar Kitarović otvorena i sklona prihvaćanju ideja koje su na njenom popisu svjetonazorskih i političkih načela. I na tim osnovama otpočela je njihova suradnja.

Tek zaposleni savjetnik u Hrvatskoj gospodarskoj komori, od 1. kolovoza 2014., postaje ubrzo „capo di tutti capi“ Kolindinog PR tima – “novo lice” koje je za tu svrhu došlo iz Osijeka, specijalno po narudžbi.

Mate Radeljić dijete je iz obitelji skromnih prosvjetnih radnika porijeklom iz Vinjana Donjih, kraj Imotskog. Mladost provodi u Omišu, i aktivan je u mladeži HDZ-a, nakon upisa na Pravni fakultet u Splitu, te počinje „tezgariti“ kao novinar na HRT-u. Nedugo potom, uskače u vlak za Zagreb, gdje ga je u kratkom roku „snimila“ ekipa Ivića Pašalića.

Nacionalno zanesen s vlastitim interesima

No, još u doba mirne reintegracije, Radeljića kao osobu od punog političkog povjerenja, šalju u osječki studio HRT-a, gdje potpisuje financijski bolji ugovor od dugogodišnjeg voditelja Centra Osijek. Mladi novinar za specijalne zadatke, radi isključivo u koordinaciji sa šefovima iz Zagreba “osjetljive” priloge, a zbog privilegiranog statusa, vrlo brzo prema njemu raste antagonizam ostalih kolega. Ostao je „trag“ kako su ga kolege prijavile, nesklonim mu šefovima u Zagrebu, kako je u plasirane priloge s istoka Hrvatske upleo i vlastiti interes, posebice za vrijeme opremanja stana u širem centru grada, a koji je kupio odmah po dolasku.

Uoči promjene vlasti, svjestan predstojeće čistke HDZ-ovih kadrova, Radeljić pokušava spasiti svoju poziciju naglim zaokretom od svog političkog zaštitnika Pašalića, pa s Vesnom Škare Ožbolt osniva Demokratski centar. Procjenivši kako mu je Škare Ožbolt „preslaba“ zaštita, okreće se Branimiru Glavašu, svjestan da s reputacijom koju nosi – nema prolaz u SDP-u. Nakon prestanka rada na HRT-u, gdje su mu je čak i pismeno zabranjen ulaz, zapošljava se na lokalnoj Slavonskoj televiziji koju Glavaš godinama kontrolira. Na Slavonskoj televiziji„školski“ odrađuje političku zadaću, izbacujući strogo kontrolirane vijesti, koje tada nemaju veze s pravom osječkom zbiljom.

Sve što ima zahvaljuje Branimiru Glavašu

Nekako u to vrijeme i napušta novinarsku profesiju te se odlučuje za prelazak u političke vode u HDZ-u, a koji će nakon mandata preuzeti kormilo države s dr. Ivom Sanaderom. Sjedi u ministarstvu Berislava Rončevića, ali i sam priznaje, da sve što ima u životu, može zahvaliti Branimiru Glavašu“.

Radeljić po drugi put dolazi u Zagreb, a kao djelatnik Službe za informiranje MORH-a ima vremena, pa ga koristi na učvršćivanje veza u vrhu HDZ-a. Postaje jednostavno najbolji izbor za glasnogovornika predsjedničke kampanje Jadranke Kosor. Nakon poraza smješta se u Ministarstvo branitelja. Veze s Glavašem nije prekidao, pa se tako, spletom okolnosti zatiče u Osijeku u trenutku Glavaševa razlaza s HDZ-om. Kosor ga zove da se vrati u Zagreb, no Radeljić ostaje u euforičnom društvu Glavaševih pristaša i posve slučajno, postaje jedan od utemeljitelja HDSSB-a. Dobiva brzopotezni otkaz u Ministarstvu i izbacuje ga se iz dužnosničkog stana u Zagrebu.

Radeljić se snalazi na novoj dužnosti, postaje direktor gradskog Zavoda za stanovanje koji mu Glavašpovjerava. Koristi spregu politike i banaka, pokreće program obnove pročelja zgrada, uz povoljne kredite i minimalnom kamatom i promovira se u obnovitelja Osijeka, u kojem je rat i dalje vidljiv. No ipak, Glavaševi ga ne prihvaćaju, jer suptilno stvara štit oko vođe, što i dovodi početkom Glavaševih sudskih procesa do sukoba. Radeljićnapušta Glavaša, a novi mu zaštitnik postaje – Željko Biloš. Ubrzo se raspada slabašna koalicija HDSSB i HSP, pada vlast u Osijeku, a Radeljić se vraća novinarstvu i postaje direktor Osječke televizije.

Rušenje Branimira Glavaša

Partnerstvo s Bilošom pokazalo se iznimno dobrim ulaganjem s visokim kamatama, premda je sam Biloš upozoravao Glavaša na to da Radeljiću ne treba previše vjerovati, on se i sam, vrlo brzo, potpuno oslonio na njegove političke prosudbe, a koje će pridonijeti da se njegovo oronulo carstvo uzdigne. Glavni alat u tom naumu bila je Osječka televizija.

Radeljiću je samo nebo granica. Osječka televizija ima samo jedan cilj – rušenje Glavaša s vlasti u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Osvajanjem Osijeka, Radeljić -zadovoljan rušenjem Glavaša na vlastitom terenu, loše procjenjuje da mu je to posve dovoljno da Karamarkovog prijatelja Vrkića inaugurira kao predsjedničkog kandidata. Karamarko čak i razmišlja o toj opciji, ali ipak uvažava mišljenje suradnika i odustaje od Vrkića, te se hvata Kolinde Grabar Kitarović, a Radeljić shvaća da je vrijeme za – promjenu.

Samo mjena vječna jest

Tom promjenom je Radeljić od 1. kolovoza 2014., prekinuo veze s Osijekom i uz pomoć HDZ-a našao privremeno sklonište u Hrvatskoj gospodarskoj komori, mirišući u zraku slijedeću stanicu – Pantovčak. Tamo je zrak puno čistiji, no prije njega primit će se „Kolinde“ i izborne kampanje, zbog sebe. Na Pantovčaku će zaboraviti ljude koji su ga „pogurali“, kada je bila potrebna „sila“. On ide dalje, jer HGK je samo i dalje, odskočna daska za višu nadmorsku visinu, a ne bude li išlo kako je zacrtano, ostaje mu povratak u matičnu kuću HRT-a, gdje drži poziciju u NO-u, ili pak ostanak u HGK, na račun poreznih obveznika. Uspijeva se dovoljno dobro odraziti i skače na Pantovčak.

Sigurno je da na Pantovčaku Radeljić ne miruje, već plete mrežu za budućnost. Jer, ne dobije li Grabar Kitarović još jedan mandat…, ovoga puta malo se preračunavši, jer baš mu je HDZ omogućio prelazak iz Osijeka u Zagreb, pa skok na Pantovčak. No sada se zamjerio šefu, spajajući predsjednicu i premijera, bez njegovog znanja, zalupivši si tako sam vrata HRT-a i mogućih, budućih kombinacija s HDZ-om. To mu je jasno i rekao u Sheratonu.

POPULARNE KATEGORIJE

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li objektivno.hr koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close