TJEDNI ČUŠPAJZ: Greta Thundberg i kontroverzni sudac

Proteklog tjedna je Govor Grete Thunberg zasjenio sve događaje u svijetu i ozbiljno srozao sve beskorisne rasprave svih odavno prožvakanih, progutanih i prema potrebi ponovo ispljunutih tema na internetskim mrežama. Čak se i o Pupovcu govorilo znatno manje. I o nabavci borbenih aviona neophodnih za sigurnost našeg slobodnog, klimatskim promjenama zahvaćenog i napaćenog neba. I […]

Proteklog tjedna je Govor Grete Thunberg zasjenio sve događaje u svijetu i ozbiljno srozao sve beskorisne rasprave svih odavno prožvakanih, progutanih i prema potrebi ponovo ispljunutih tema na internetskim mrežama.
Čak se i o Pupovcu govorilo znatno manje. I o nabavci borbenih aviona neophodnih za sigurnost našeg slobodnog, klimatskim promjenama zahvaćenog i napaćenog neba. I o najavljenom prosvjedu u Vukovaru za kojeg nitko ne zna kada bi trebao biti, tko bi prosvjedovao, zašto, kome bi se prosvjednici obraćali i tko je organizator. I o „67 je previše“.

Nevjerojatno, ali manje se govorilo i o Drugom svjetskom ratu.

Rogušilo se, ismijavalo, poučavalo, prekidala su se krhka virtualna prijateljstva, blokiralo, prijavljivalo. Čak se i psovalo gotovo kao u onim starim, dobrim, zlatnim vremenima sveopćeg vrijeđanja na internetu.
Sve zbog, zamislite, klimatskih promjena.

Greta je zaslužna i za zapanjujuće otkriće; imamo više stručnjaka za klimatske promjene nego nogometnih selektora.

Neki su tvrdili da je sve izmišljotina, neki da je kataklizma pred vratima i da će za koju godinu predgrađe Jaske i Samobora biti prvi red do mora. Neki da u zraku ima 75% kisika, iako znanost kaže drugačije, neki klimatske promjene i globalno zagrijavanje povezuju sa cijepljenjem, neki, pak, tvrde da čitavim projektom upravljaju masoni, iluminati i njihova kamarila.

I opet su gotovo svi u pravu.
Jer se, opet, raspravlja o globalnom, jednom od najglobalnijih problema bez bilo kakva spomena – naročito u mainstream medijima – aktualnog svjetskog ekonomskog sustava i poretka. I najblaže rečeno – upitnosti svega toga.
A bez sagledavanja ovog bezumnog koncepta kroz kritičku prizmu, sve što se izgovara o utjecaju čovjeka na okoliš i klimatske promjene – samo je mlaćenje prazne slame.
Sve dok se kao sveta krava čuva ekonomski sustav u kojem se mrvice trećerazredne tune sakupljaju bagerima i pakiraju u konzerve pomiješane s trećerazrednim uljem da bi se potom transportirale brodovima i kamionima desetak tisuća kilometara i prodavale na akciji u nekom besmisleno velikom dućanu, do kojeg se svi kupci moraju voziti autima dva, tri, desetak ili više kilometara, ili dok svjetske automobilske industrije – uz pomoć država – lažu i obmanjuju o ispuštanju štetnih plinova (a menadžment za to dobiva bezumne bonuse (motori imaju sve više i više konjskih snaga ne bi li se postigao sveti i neupitni cilj i neprikosnoveni imperativ privrednog rasta, i sve dok čitava svjetska industrija i ekonomija počivaju na tim i takvim principima, svemu se, u nemoći malenih ispod zvijezda, možemo samo smijati.
Iako nije smiješno, već žalosno.
To je kao da se nastojimo otrijezniti sa još više pića ili zimi zagrijati prostoriju još više otvarajući prozore.
I zato je Greta, svjesno ili ne, učinila odličnu stvar; u negativnom kontekstu je spomenula Njegovo Vrhovno Veličanstvo i Božanstvo – novac.
Sve dok će ekologija, sigurnost, znanost, obrazovanje, medicina, farmakologija, prehrambena i svaka druga industrija biti samo u službi mlaćenja novaca i sustizanja besmisleno zacrtanih poslovnih planova ekonomskog rasta, nikakva promjena ovog trenda nije moguća.

A kao posljedicu takvih društvenih odnosa, manje-više sličnih u čitavom svijetu, imamo sve ono što se paralelno s Gretinim obraćanjem moglo vidjeti ili pročitati ovih dana kod nas.
Kao posljedicu imamo, recimo, našu „europarlamentarku“ koja naciji na uobičajeno bahat i posprdan način objašnjava kako je stekla imovinu koju realno nije mogla zaraditi za pet života.
A na to ju, ne bi li sebe prikazao svecem i izbaviteljem, pred tom istom nacijom poziva tip koji je pomoću slizanosti s devastirajućom političkom nomenklaturom stekao imovinu koju realno nije mogao zaraditi za pet života.
Sve to, recimo, nevješto kroz sarkazam pokušava komentirati tip koji je u vrijeme svog mandata na najvišim državnim dužnostima sirotinji uveo još poreza, a sijasetu klijentelističkih kriminalaca omogućio da steknu ono što nisu mogli zaraditi za pet…ili sto života.
Kao posljedicu imamo i prateći bahatluk već posve uobičajen u svim kotačićima savršenog, perpetuum mobile koruptivnog mehanizma.
Gdje se – o tome je, svjesno ili nesvjesno govorila Greta– u fondovima za zaštitu okoliša, našeg fonda i NAŠEG okoliša, prijeti odšarafljivanjem glava ako se neće raditi onako kako su lanirali On i njegovi.
Kao posljedicu imamo i aktualan slučaj, odnosno – impresivnu mini seriju slučajeva, uglednog suca (kakvi li su tek neugledni?!).
Da je Hrvatska, recimo, normalna država – znam da je teško zamisliti, ali pokušajte – ovo bi bila povijesna serija pravosudnih presedana; najprije na sudu, zbog prometnog prekršaja snimljenog hladnim okom kamere, bude oslobođen jer se, eto, nije mogao dosjetiti tko je vozio.
Što bi nam svima ubuduće, da je Hrvatska normalna država, trebalo omogućiti da u slučaju istog prometnog prekršaja tvrdimo isto. Treba samo navesti nekoliko ljudi koji su tada možda vozili uslikani auto.
Još se kamera nije ni ohladila i evo slučaja drugog, pa trećeg. Presretač, nezaustavljanje na znak policije (bježanje), neodazivanje na sudske pozive (poštar je kriv, tko bi drugi bio?!)…itd, itd.
Sve će, već je sasvim izvjesno, proći uz kaznu kakvu radnička sirotinja plati za nevezanje pojasa.
Eto, nismo svi isti. Zbog toga i nema „nas“.
I o tome je indirektno, svjesno ili nesvjesno, (pro)govorila Greta.

Sport: Hajduk je u žilavoj utrci za naslov prvaka osvojio važan bod na teškom gostovanju kod Istre!

Vremenska prognoza: Globalno zatopljenje trajat će sve do zime kada nas očekuje globalno zahladnjenje.

POPULARNE KATEGORIJE