THE OCEAN CLEANUP: Sustav za čišćenje oceana Nizozemca hrvatskih korjena počeo s radom

Sustav za čišćenje svjetskih oceana od plastike počeo je hvatati smeće s velike nakupine otpada, koja pluta po sredini Tihog oceana i prostire se na gotovo milijun četvornih kilometara, nakon godine testiranja i velikog problema u djelovanju. “Danas sam jako ponosan što mogu podijeliti s vama da sad hvatamo plastiku”, rekao je Boyan Slat, osnivač projekta The Ocean Cleanup, […]

Sustav za čišćenje svjetskih oceana od plastike počeo je hvatati smeće s velike nakupine otpada, koja pluta po sredini Tihog oceana i prostire se na gotovo milijun četvornih kilometara, nakon godine testiranja i velikog problema u djelovanju.

“Danas sam jako ponosan što mogu podijeliti s vama da sad hvatamo plastiku”, rekao je Boyan Slat, osnivač projekta The Ocean Cleanup, na tiskovnoj konferenciji u Rotterdamu.

Slat, kojemu je majka Nizozemka, a otac Hrvat, izjavio je da sustav čišćenja može hvatati plastiku “svih veličina”, uključujući i mikroplastiku. Prvi uređaj je postavljen kod najvećeg “otoka smeća” u Tihom oceanu, oko 2000 kilometara od obale Kalifornije.

Svrha projekta pokrenutog 2013. je instalirati plutajuće uređaje za čišćenje, koji hvataju plastične ostatke, na pet “mrlja” smeća koje su nastale zbog struja u oceanu.

Sustav funkcionira tako da brod za sobom vuče goleme plutajuće cijevi ispunjene zrakom i duge oko 600 metara. Zmijolika barijera se formira u obliku potkove i slobodno pluta nošena morskim strujama i vjetrovima. Na cijevi se u dubinu nastavlja pregrada duga oko tri metra pa se otpad zadržava unutar potkove, a ribe i ostale morske životinje mogu nesmetano plivati oceanom.

The Ocean Cleanup je sustav u zaljevu San Francisca pokrenuo u rujnu 2018. godine, ali su primijećeni problemi, jer je plastika povremeno izlazila iz sustava.

Slat je rekao da su ti tehnički izazovi riješeni te da traje proces dizajniranja drugog sustava koji može djelovati bez ljudske pomoći.

POPULARNE KATEGORIJE