Strani fondovi gaze Hrvate uz blagoslov vladajućih!

Norveški fond B2 kapital čudnim je i široj javnosti nepoznatim preuzimanjem potraživanja Privredne banke Zagreb vezanog za dubrovačku javnu garažu ‘’teškog’’ desetke milijuna kuna, nastavio svojevrsnu crnu seriju ‘diskontnog’ otkupa projekata, imovine, ali i hrvatskih tvrtki čiji su se pokretači ‘ozbiljno’ zaigrali ‘prekomjernim’ kreditiranjem i izvlačenjem novca poreznih obveznika Ujedno je to i epilog mnogih, […]

Norveški fond B2 kapital čudnim je i široj javnosti nepoznatim preuzimanjem potraživanja Privredne banke Zagreb vezanog za dubrovačku javnu garažu ‘’teškog’’ desetke milijuna kuna, nastavio svojevrsnu crnu seriju ‘diskontnog’ otkupa projekata, imovine, ali i hrvatskih tvrtki čiji su se pokretači ‘ozbiljno’ zaigrali ‘prekomjernim’ kreditiranjem i izvlačenjem novca poreznih obveznika

Ujedno je to i epilog mnogih, zloglasnih, uvjetno rečeno, javno-privatnih partnerstava ostvarenih u dogovoru ili na poticaj politike zbog čega su neki od donedavnih navodno uspješnih gospodarstvenika i političara već dobili neslavni status remetinečkih ili nekih drugih zatvorskih uznika.

No, s druge strane – potpuni krah dubioznih i najčešće potpuno iracionalnih projekata hrvatskih poduzetnika zamišljenih uz blagoslov ili na nagovor političara ujedno je i prilika brojnim specijaliziranim i, kako mnogi neuvijeno kažu, lešinarskim fondovima da za mali novac preuzmu vrijednu imovinu u Hrvatskoj, nerijetko upravo onu u kojoj se nemilice godinama trošio i značajni dio novca poreznih obveznika.

Raj za poslove i pakao za građane

Hrvatska je tako postala svojevrsni mali raj za mnoge strane investicijske fondove željne brze i lake zarade, a među njima se po agilnosti ističu investicijski fond APS Delta iz Češke, već spomenuti nekada norveški B2 kapital i češko-slovački J&T – ukratko, najjači su to igrači koji posljednjih nekoliko godina otkupljuju “dugove” odnosno teško naplative kredite što od banaka, a što od manjih igrača pa i fizičkih osoba.

Zanimljivo je, pokazale su bilance Hrvatske narodne banke sredinom prošle godine, da su dugovi banaka iznosili oko 39 milijardi kuna. Prema pisanju medija banke su se ove godine na taj način “riješile” najmanje sedam milijardi uglavnom nenaplativih dugova. Pomogla im
je i porezna reforma u režiji ministra financija Zdravka Marića i u izvedbi vladajuće većine u Saboru koja je bankama omogućila poreznu olakšicu za otpisani dio potraživanja pa će količina otpisanih dugova, što nikoga u Hrvatskog ne bi trebalo nimalo iznenađivati, vjerojatno i vrtoglavo rasti u skoroj budućnosti – tijekom iduće i narednih nekoliko godina.

Marićevo “trpanje” građanima

Iz Hrvatske narodne banke (HNB) se još krajem prošle godine moglo čuti daje knjigovodstvena vrijednost prodanih kredita u pravilu značajno veća od iznosa za koji su prodani pa se gubici kod naplate sumnjivih kredita kreću od najmanje 30 do 100 posto vrijednosti, ovisno o vrsti kredita, a guverner Boris Vujčić je za hrvatsko tržište loših kredita konstatirao da ima, što je prilično neslavno priznanje za domaće financijske velike igrače i državne planere, izloglasni status jednog od ‘’najdinamičnijih u regiji’’. Od 2012. do kraja prošle godine “novi vlasnici” preuzeli su oko 16 milijardi kuna loših kredita, a za ovakve investicijske fondove, odnosno agencije za naplatu potraživanja, povoljna je okolnost što, za razliku od banaka, ne podliježu strogoj regulativi Hrvatske narodne banke i imaju puno slobodnije ruke u unovčavanju jeftino kupljenih ‘’potraživanja’’.

Unatoč otkupu dugova od banaka, za blokirane građane to ne znači da dugovi nestaju nego se iza toga krije trgovina dugovima koje banke prodaju specijaliziranim institucijama za naplatu dugova, a ostalo je stvar pritisaka – sudskih postupaka i neumitnih ovrha.

Prodali svoje “štediše” tko da im vjeruje više?

Najagilnije u prodaji dugova su Erste banka, Zagrebačka banka i Addiko Banka, većini Hrvata poznata Hypo banka. PBZ je primjerice, nenaplativi kredit za gradnju najskuplje javne garaže u Hrvatskoj koji je iznosio 12,5 milijuna eura, onu na Ilijinoj glavici, prodao upravo B2 kapitalu, no niti PBZ niti B2 kapital okolnosti prodaje nisu htjeli komentirati nakon što im je redakcija Objektiva poslala upit.

Uglavnom, većina tih ‘’dealova’’ komercijalnih banaka i investicijskih fondova koji jeftino preuzimaju njihova potraživanja provodi se u tajnosti, tako da je posljednje i jedno od najvrijednijih preuzimanja tijekom ove godine, ono u Dubrovniku, p rošlo kao i ona gotova svakodnevna – obavijena velom navodne poslovne tajne i šutnjom vodećih medija iako taj ceh mogu platiti ili su ga već platiti hrvatski građani.

“Start up” s novcem umirovljenika

Valja istaknuti da investicijski fondovi, uljučivši i onaj najagilniji, u Hrvatskoj djeluju kao podružnice. Naime, Trgovačko društvo B2 kapital d.o.o registrirano je pri Trgovačkom s udu u Zagrebu 2013. Kao osnivači toga društva u sudskom registru do studenoga 2015. bili su navedeni su B2 Holding AS Ltd., Norveška, sa sjedištem u Oslu, a kao direktor hrvatske podružnice bio je je Ilija Plavčić iz Austrije, Wiener Neudorf – poduzetnik koji se navodio kao odgovorna osoba u više europskih financijskih društva. Te 2013., kako se u medijima navodilo, B2 kapital startao je s 500.000 kuna temeljnog kapitala i to od matične tvrtke koja je raspolagala, kako su zlobnici primjećivali, novcem uglavnom stečenim od – norveških umirovljenika.

Iduće – 2014. fond je bio dokapitaliziran i temeljni kapital bio mu je povećan na gotovo 12,8 milijuna kuna u ‘’novcu i pravima’’. No, već iduće godine dolazi do rekordne dokapitalizacije – ukupno za gotovo nevjerojatnih 250 milijuna kuna i tada je temeljni kapital iznosio čak 262,8 milijuna kuna.

Koliko je veliki interes investicijskih fondova i očekivana zarada u otkupu loših kredita, svojevrsnom utjerivanju dugova i naplati na hrvatskom tržištu dokazuje i povećanje vrijednosti nekada u Hrvatskoj malog norveškog fonda – u samo dvije godine temeljni kapital tog fonda povećao se za više od 500 puta!

Upravo te 2015. rekordna dokapitalizacija događa se nakon promjene osnivača – norveški B2 Holding AS se povlači i taj fond preuzima Ultimo Netherlands B.V., a i vodeća garnitura u Hrvatskoj se mijenja – predsjednica uprave fonda postaje Tanja Miljanić Presečki, a Ilija Plavčić prelazi u Nadzorni odbor.

Novi “igrači”prljavih poslova

No, i B2 kapital je ove – 2017. dobio iznimno opasnog konkurenta – investicijski fond APS Delta, koji je dio grupacije APS Holding, na internet stranici predstavljaju se kao kompanija osnovana 2004. u Pragu, a koja danas posluje u deset europskih država, kao što su Bugarska, Cipar, Češka, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Grčka, Srbija, Slovačka dok u Hrvatskoj posluju u Hektorovićevoj ulici u Zagrebu.

Upravo je APS kao novi igrač u svibnju ove godine sklopio veliki ugovor s Zagrebačkom bankom o prodaji čak 3,3 milijarde kuna nenadoknadivih i djelomično nadoknadivih potraživanja iz portfelja Zabe, ali i sam ulazak na hrvatsko tržište bio je impresivan – APS je preuzeo teško naplativa potraživanja Hrvatske poštanske banke nominalne vrijednosti nešto veće od 100 milijuna eura!.

Kako se ističe, APS teži dolasku na poziciju najbrže rastućeg investitora i pružatelja usluga u naplati teško naplativih potraživanja, a ukupno upravlja sredstvima s ukupnom nominalnom vrijednošću većom od 5,1 milijarde eura i pruža ekskluzivno investicijsko savjetovanje četirima investicijskim fondovima.

No, upravo navedeni fond iz Češke u Hrvatsku je ušao stazom utabanom od, barem kako se navodi u registru, drugog fonda odnosno banke koja upravlja investicijskim fondovima iz formalnog sjedišta iz te države i s neskrivenim interesom u Hrvatskoj – J&T banka – odnosno njihovi fondovi.

Podsjetimo i kako je J&T preuzeo i Varaždinsku banku koja od prvog siječnja 2017. nosi ime te strane banke, ali J&T poznat je kao i banka– odnosno J&T Private Equity Group koji je kao investicijski fond preko JOJ Media Housa od Zagrebačke banke i uz blagoslov politike kupio i Novi list otkupom potraživanja – odnosno preuzimanjem loših kredita navedene banke procijenjenih na više desetaka milijuna kuna.

Kada će netko “otkupiti” Hrvatsku?

Ako strani i, kako ih mnogi zovu, grabežljivi ili predatorski fondovi preuzimaju banke, medije, tvrtke – uključivši čak i one koje upravljaju javnim garažama – pitanje je dana kada će jeftino otkupiti, upravljati i kasnije skuplje prodavati i preostalu imovinu stečenu u Hrvatskoj. Kako bi zlobni jezici naglasili, to ne treba nikoga čuditi. Naime, prirodno je da ostatke uvijek pokupe lešinari. No, zabrinjava da nitko ne kontrolira lešinare.

POPULARNE KATEGORIJE