Stariji u Švicarskoj smiju van na dva sata, sve će pratiti policija

Starije osobe u švicarskom kantonu Uri će smjeti izaći iz svojih domova samo na dva sata i to samo zbog šetnje po svježem zraku, a poštovanje odluke osigurat će policija, objavile su kantonalne vlasti. Ta je odluka donesena nakon što pripadnici najosjetljivije populacije nisu poštovali preporuke o ograničenju kretanja radi vlastite zaštite od epidemije koronavirusa. […]

Starije osobe u švicarskom kantonu Uri će smjeti izaći iz svojih domova samo na dva sata i to samo zbog šetnje po svježem zraku, a poštovanje odluke osigurat će policija, objavile su kantonalne vlasti.

Ta je odluka donesena nakon što pripadnici najosjetljivije populacije nisu poštovali preporuke o ograničenju kretanja radi vlastite zaštite od epidemije koronavirusa.

Za razliku od njih, većina stanovništva kantona Uri poštuje određene preventivne mjere i ostala u svojim domovima, ali poruku ozbiljno nisu shvatili najstariji stanovnici, koji su izloženi najvećem riziku razvoja teških simptoma Covida-19, kazao je kantonalni dužnosnik Ignaz Zopp za švicarsku novinsku agenciju Keystone-SDA.

Kako bi onemogućile takvo ponašanje, vlasti kantona odlučile su uvesti zabranu kretanja za sve starije od 65, a policija je zadužena da prati kršenje odluke. U Švicarskoj je, uz to, od četvrtka uvedena nova mjera – okupljanje je ograničeno na najviše pet osoba.

U zemlji je više od 3400 zaraženih koronavirusom, a 33 pacijenta su umrla.

POPULARNE KATEGORIJE