Connect with us

Upišite traženi pojam

Romana Jerković i Andreja Marić

Vijesti

SDP o stanju u zdravstvu

Doktorice medicine i SDP-ove zastupnice, Romana Jerković u Europskom parlamentu i Andreja Marić u Saboru, uputile su u nedjelju otvoreno pismo ministru Viliju Berošu prozvavši ga da građanima nije omogućio dostupno i uređeno zdravstvo te ukazujući na najveće probleme sustava.

U cijelosti prenosimo sadržaj otvorenog pisma:

”Poštovani ministre Beroš,

Ulazimo u četvrtu godinu Vašeg mandata. Očekivanja da riješite barem jedan od velikih problema našeg zdravstvenog sustava očigledno su bila prevelika. Vaš je zadatak bio ponuditi kvalitetna i upotrebljiva rješenja za sustav koji već desetljećima grca u dugovima, a građanima postaje sve nedostupniji. Uz to je opterećen korupcijom i klijentelizmom, a iznad svega lošim upravljanjem, čime se novac poreznih obveznika baca u vjetar.

Ovo su trenutačno najveći problemi naše zdravstvene skrbi, za koje niste ponudili sustavna rješenja primjenjiva u praksi:

1. Liste čekanja

Liste čekanja za specijalističke preglede u javnom zdravstvu nepregledne su i duge, a u privatnim se klinikama mogu obaviti u svega nekoliko dana.

Na prvi pregled gastroenterologa u Zagrebu pacijenti čekaju najmanje 140 dana, u Zadru 189 dana, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji čak 228 dana. Pacijenti u Osijeku na MR abdomena čekaju 222 dana. U Belgiji se na ultrazvuk dojke čeka tjedan dana, u Zadru 253 dana, Zagrebu 71 dan, Rijeci 154, Osijeku 161, a Splitu 64 dana. U Klinici za dječje bolesti na alergotest na alimentarne alergene za djecu čeka se 190 dana. Na kontrolni pregled dječjeg i adolescentnog psihijatra u Zagrebu čeka se i do 169 dana (podaci preuzeti s https://liste.cezih.hr/). Mnogi onkološki bolesnici u Hrvatskoj čekaju na početak zračenja i po 90 dana.

Tek nedavno naložili ste ravnateljima bolnica da smanje liste čekanja ispod 270 dana. Što ste čekali do sada? Koliko dugo će izdržati pojačani rad djelatnika popodne i vikendima? Kao da zaboravljate da imamo ozbiljan manjak liječnika u javnom zdravstvu, kao da niste svjesni da će ih zbog loših uvjeta rada svakim danom biti sve manje i kao da ne znate da rade svakodnevno na granici izdržljivosti. No, to kao da nije Vaša odgovornost.

2. Previsoka smrtnost od karcinoma

Imamo katastrofalno loše ishode liječenja od karcinoma, drugi smo najgori u Europskoj uniji po smrtnosti. Nevjerojatno je da trošimo više od europskog prosjeka, a rezultati su nam gotovo pa najgori. Naš zdravstveni sustav ne prati svoje ishode, kasno dijagnosticiramo malignu bolest, odnosno s liječenjem se započinje u poodmakloj fazi bolesti, što je u direktnoj vezi s lošijom prognozom i povećanom smrtnošću. Karcinom se u 40% slučajeva može spriječiti, a jedan od najučinkovitijih načina za to je i ulaganje u zdravstvenu pismenost građana. Unatoč toj znanstvenoj činjenici mi nemamo dovoljan broj javno-zdravstvenih kampanja usmjerenih na zdrave stilove života. Jednako tako nemamo ni uspostavljene kvalitetne nacionalne probire u cijeloj Hrvatskoj na sijela poput raka grlića maternice, dok nam je odaziv na kolorektalni probir toliko nizak da program možemo nazvati neučinkovitim. Također, prema godišnjem izvješću o stanju zdravlja u Hrvatskoj (EK u suradnji s OECD) pojavnost karcinoma vrata maternice u Hrvatskoj je znatno veća među ženama lošijeg imovinskog stanja. Ovaj podatak samo ukazuje na činjenicu da ste uspjeli javni zdravstveni sustav, koji bi trebao biti dostupan svima, učiniti pogodnim samo za one boljeg imovinskog stanja. Poražavajuće je da je Sabor prije više od tri godine usvojio „Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030., kojeg su napisali naši najbolji onkološki stručnjaci, a da Vi niste bili u stanju učiniti ništa za njegovu implementaciju. Kao da niste ministar zdravstva Republike Hrvatske.

U sklopu provođenja Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.godine na raspolaganje smo od Europske unije dobili 85 milijuna eura za nabavu sofisticirane onkološke opreme. Na sjednici Vlade održanoj 28. prosinca 2023.godine donesena je odluka o nabavi spomenute opreme, međutim u iznosu od 55 milijuna eura, umjesto 85. Ako znamo da je rok za korištenje ovih sredstava bio kraj 2023.godine, ZNA SE i gdje je nestalo preostalih 30 milijuna eura.

Romana Jerković i Andreja Marić

3. Devastirana primarna zdravstvena zaštita (PZZ) i nedostatak liječnika i medicinskih sestara

U više navrata upozoravani ste od oporbe, strukovnih udruga te udruga pacijenata kako je primarna zdravstvena zaštita, koja bi trebala biti temelj zdravstva, kadrovski devastirana. Mnogi naši građani uopće ne mogu do svog obiteljskog liječnika, pedijatra ili ginekologa, i to ne samo u ruralnim sredinama i otocima, već i u većim gradovima.

U Hrvatskoj trenutno nedostaje gotovo 300 obiteljskih liječnika, 110 ginekologa i 90 pedijatara. Stanje će uskoro biti još gore jer mnogi kolege odlaze u mirovinu, a nema dovoljno mladih liječnika koji bi ih zamijenili. Mnogi liječnici pokrivaju po 2-3 ambulante, rade brojni umirovljenici. Tko će liječiti naše građane kada u narednih 5 godina preko 800 liječnika obiteljske medicine ode u mirovinu?

Navodite da ste osigurali do kraja ove financijske perspektive 922 specijalizacije ukupne vrijednosti od 130 milijuna eura. Sve to lijepo zvuči i daje nadu da će se kroz narednih 4-6 godina, koliko traju specijalizacije, smanjiti kadrovska devastacija sustava. No, prava je istina da se na specijalizacije javljaju kolege koji već rade u PZZ, a malo je novih. Mlade liječnike niste motivirali da se prijave na specijalizaciju iz Obiteljske medicine. Osim toga, što se tiče obiteljske medicine, ništa se značajnog nije promijenilo, niti jedan poslovni proces nije unaprijeđen, a administrativno opterećenje je čak i veće.

Objedinjeni hitni bolnički prijemi krcati su pacijentima, od kojih je preko 50% nehitnih, a Vi tek sada predlažete mjere koje neće zaživjeti bez dodatnih izmjena zakona i bez sveobuhvatne edukacije građana te osnaživanja PZZ.

U Hrvatskoj nedostaje gotovo 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara. U javnost puštate priče o visokim plaćama liječnika (koji se nalaze među prvih 5000 u COP-u), a namjerno propuštate navesti da se radi o ukupnim primanjima uslijed velikog broja odrađenih prekovremenih sati, dežurstava i pripravnosti.

4. Katastrofalno loše zdravlje nacije

Neovisne europske institucije ukazuju da nam je stopa pušenja za 19% viša od prosjeka EU, najdeblji smo u Europskoj uniji, a liječenje bolesti povezanih s debljinom košta nas godišnje 1.7 milijarde eura. Stopa konzumacije alkohola među adolescentima je među najvišima u Europi. U 2019. godini upravo su rizici povezani s načinom života bili zaslužni za 44% svih smrti u Hrvatskoj. Iako je prosječni životni vijek hrvatskih građana ispod prosjeka Europske unije, nakon pandemije očekivana životna dob dodatno se smanjila za tri godine. Sve ovo ukazuje na loše stanje zdravlja nacije koje će se u budućnosti samo dodatno pogoršati. Vaše ministarstvo u posljednje četiri godine nije uložilo dovoljno u kvalitetne politike prevencije i podizanje zdravstvene pismenosti građana. Ali, u međuvremenu odbijate svaki dobar prijedlog oporbe poput SDP-ova prijedloga izmjena Zakona o zabrani prodaje energetskih pića mlađima od 18 godina.

Ministre Beroš, vatrogasnim, nedovoljno razjašnjenim i poluprovedivim mjerama “krpate” naš zdravstveni sustav, bez jasne vizije kako riješiti pitanje financijske, kadrovske i organizacijske neodrživosti, rastućih dugova, nerealnih cijena usluga i limita, visoke smrtnosti od onkoloških bolesti, lista čekanja i birokracije. Naš zdravstveni sustav je u alarmantnoj krizi upravljanja. Primjerice, paradoksalno je da je HZZO samo jednoj privatnoj klinici posljednjih 15 godina platio gotovo 150 milijuna eura, a istovremeno jedan od najsofisticiranijih uređaja u medicini, PET/CT, košta od 1.5 do 2.5 milijuna eura. Uređaji za zračenje, CT-ovi koštaju i daleko manje.

Naši građani zaslužuju dostupno i uređeno zdravstvo, koje Vi niste omogućili. Stoga će to uskoro biti naša zadaća.”

Povezane vijesti

Vijesti

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske kontinuirano upozorava da rodno uvjetovano nasilje – nasilje prema ženama i nasilje u obitelji, zahtijeva punu društvenu osudu, oštro...

Politika

U cijelosti donosimo slobodni govor saborske zastupnice SDP-a i liječnice Andreje Marić tijekom saborske sjednice održane 14. prosinca: ”Naš zdravstveni sustav nije održiv organizacijski,...

Vijesti

Saborska zastupnica SDP-a, prim.dr.sc. Andreja Marić u slobodnom se govoru osvrnula na još jedan problematičan segment našeg zdravstvenog sustava. Što je sve Marić tom...

Vijesti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u Osijeku, gdje je prisustvovao svečanosti otvorenja nove zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijama, dnevnih bolnica i jednodnevnih...

Kolačići nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje kolačića. Vidi više


Kolačići (COOKIES)
Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne.
Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.
Kako onemogućiti kolačiće
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, ovisi o internetskom pregledniku kojeg koristite.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta.
Što su privremeni kolačići?
Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju.
Što su stalni kolačići?
Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama.
Što su kolačići od prve strane?
Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu.
Što su kolačići treće strane?
Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe.
Da li objektivno.hr koristi kolačiće?
Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo.
Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto
Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.
Da li na web-stranici ima kolačića treće strane?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out.
Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika.
Dodatne informacija oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/

Zatvori