ROMANO BOLKOVIĆ Rat crvenih i crnih ili kako je lako vladati Hrvatskom

Hrvatskom je lako vladati u smjeni light-partija: HDZ-a koji je kao biva čuvar nacionalnog, a zapravo je pod Sanaderom ispražnjen od svoje nacionalističke biti, i SDP-a, koji je jednako tako nominalno zaštitnik socijalnog, iako to radnici ama baš nimalo nisu osjetili Nije li Hrvatskom zapravo lako vladati: službeni podzemni ideolozi stalno iznova kroz medijsku mašineriju […]

Hrvatskom je lako vladati u smjeni light-partija: HDZ-a koji je kao biva čuvar nacionalnog, a zapravo je pod Sanaderom ispražnjen od svoje nacionalističke biti, i SDP-a, koji je jednako tako nominalno zaštitnik socijalnog, iako to radnici ama baš nimalo nisu osjetili

Nije li Hrvatskom zapravo lako vladati: službeni podzemni ideolozi stalno iznova kroz medijsku mašineriju forsiraju podjelu na crvene i crne, crveni su komunjare, a crni nacionalisti, prvi se hrane sentimentom partizanije drugi ustaštva, i tu je stvar zapravo gotova: kome trebaju programi kad je Hrvatska podijeljena na dvije subkulture koje se identificiraju s tim tragičnim bojama hrvatskog povijesnog ruleta kao s bojama Dinama i Hajduka!?

Naime, očito je da to nema veze s pameti i razumom, nego s najnižim strastima. ”Je li to inzistiranje na crvenoj i crnoj Hrvatskoj slučajno?”, pitao sam davno, davno Zlatka Kramarića, a zaista je to bilo davno kada je Zlatko Kramarić bio aktualan gost u studiju.
E, pa sad razmislite koliko dugo se priprema ovaj unutarnji hrvatski sukob!
Pogledajmo kako i danas mediji, kojsu dio problema, iako se nude kao njegovo rješenje, apsolviraju ovu tematiku, postulirajući bipolarnost društva kao nešto samorazumljivo, čemu ne treba propitati genezu; jasno, da se ne uvidi vlastita odgovornost u tom antagonoziriranju, nego se zabrinuto zdvaja nad mogućim konfliktom, kao da je mogućnost razbijenih glava, nakon vukovarskih dvopismenih ploča, prirodna neminovnost.

To zataškavanje povijesti ovog konfrontiranja, kronologije i geneze sukoba, kao I pokušaja da se taj proces prokaže u začetku, posebno me iritira: fascinantno je u ovom tekstu da je kompendij misli o današnjoj Hrvatskoj koje sam elaborirao DOSLOVCE posljednjih 20 godina u nebrojenim tekstovima i emisijama, ali sada odjednom neizbježni eksperti otkrivaju, kao dr. Šiber, da zapravo o situaciji nemaju jedne svoje misli.

Karcinom fabule

Pogledajmo: “Žalosno je da je većina naših ključnih konflikata vezana uz Drugi svjetski rat”, kaže dr.Šiber. Fascinantno otkriće! Imam najmanje sto tekstova koji variraju tu misao, recimo, ovako:
“Kad se već inzistira na nekakvom prasukobu koji bi čuvao eho klasne borbe – SDP i HDZ, nužno je anticipirati, ne javljaju se kao zastupnici kapitala i rada. U ovom projektu društvenog dizajna suvremene Hrvatske, HDZ i SDP oslanjaju se na mutne reminiscencije o ustaštvu i partizaniji, o nacizmu i boljševizmu, oslanjajući se na nejasne strasti koje prate raspravu o nacionalnoj povijesti, a ne na jasnu pojmovnu refleksiju o njoj. Time HDZ i SDP proizvode circulus vitiosus te povijesti: ovdje povijest nikako ne može učiniti iskorak iz prošlosti, iz separatnih jugoslavenskih obračuna II. svjetskog rata, pa se tragična hrvatska povijest opetuje kao farsa: živimo u vječnoj ´41., a naš povijesni narativ boluje od karcinoma fabule: napreduje nazadujući, degenerira.”

Potom, Šiber kaže: “Hrvatska se zapravo nalazi u pretpolitičkom razdoblju jer u javnom životu dominiraju strasti…” Da? I o tome ću pronaći najmanje sto svojih tekstova starih desetak godina najmanje; recimo fragment:
“Fragmenti koje ćemo s vremena na vrijeme objavljivati pokušaj su demontiranja te laži o nužnosti bipolarizacije hrvatskoga društva, pokušaj denuncijacije nužnosti artikuliranja hrvatske političke scene kao neminovno bipartijne, i, in ultima linea, pokušaj dokazivanja da se hrvatska politika nalazi još uvijek u svom pretpolitičkom razdoblju, naprosto stoga jer ovako koncipirana samo je pseudodemokratski provizorij čiji su protagonisti – prividni antagonisti – dvije kulisne, klijentelističke, ideološki gotovo istovjetne interesne grupacije, koje naklonost svga elektorata pridobivaju naliježući na najniže strasti i pobuđujući zapretane osjećaje i mutne, iracionalne predstave o dvama totalitarističkim ideologijama 20. stoljeća: onoj nacističkoj i onoj komunističkoj.”

Hrvatska je trajno u 1945.

Ili, još jednom, o istim tim strastima: “U ovom projektu društvenog dizajna suvremene Hrvatske, HDZ i SDP oslanjaju se na nekakve mutne reminiscenicije o ustaštvu i partizaniji, o nacizmu i boljševizmu, izvodeći svoju poziciju iz ovdašnjih najdubljih povijesnih i psiholoških atavizama: kao da se članstvo tih čuvara nacionalnog i socijalnog identificira sa svojom skupinom subkulturno, iracionalno, predi ne-razumski, poput navijačkoga plemena, a ne svjesnim posredovanjem svoga političkog interesa! Oslanjajući se na nejasne strasti koje prate raspravu o nacionalnoj povijesti, a ne na jasnu pojmovnu refleksiju o njoj.”

Zanimljivo, tu retoriku nastavlja i Večernji list kroz pero svoje investigativne novinarke: “U Hrvatskoj smo još uvijek ukopani u neke “srijemske frontove” iz Drugog svjetskog rata. Zapanjujući je podatak da je 75 posto mladih ljudi naslijedilo ideologiju od svojih djedova iz Drugog svjetskog rata.”

O, kako originalno! Ali, k vragu, i o tome sam pa i ovako pisao, doduše još 2006. godine: “Da, možda se upravo u toj svijesti nahodi odgovor na pitanje kako je moguće da je Hrvatska trajno u 1945. godini!? Evo zašto: sve dok ima ustaša, neophodan je i crveni sanitarni kordon, a sve dok ima toga, tih komunjara, udbaša i Jugoslavena, potrebna je čvrsta narodna fronta i crvena internacionala. Uglavnom, te se dvije imbecilne nehumane ideologije, fašizma (nacizma) I komunizma međusobno potpomažu i perpetuiraju: jedna drugu proizvode. S kojim ciljem! Pa, dovraga, dečki još nisu mrtvi. Kada bi na trenutak ispustili uzde, a ovdje se umire u sedlu, možda bi netko s crvene strane odgovarao za ubojstvo Đurekovića.

Povijest kao pokvarena ploča

Ustaše i partizani i dalje maltretiraju ovu zemlju do mjere paraliziranja njene povijesti: naša je povijest kao pokvarena ploča, i, da metaforika bude potpuna, preskače na ’45. okretaju. Nikako iz Drugogog svjetskog rata!” “Naše podjele su prigušene, neupućenima nevidljive, ali često podmukle I zagrižene”, ističe opet dobri dr. Banac, do dajući da se one “gotovo nikad ne prelijevaju na ulicu, jer malograđanski mentalitet, tipičan za našu javnost, ne dopušta pretjerane strasti u javnom prostoru”.
Dr. Banac je Dubrovčan pa neće zamjeriti što sam kadikad napisao i o Zagrebu i o Dubrovniku i o malograđanstvu i ovo:

“Hrvatska ima tu nesreću da je njen glavni grad Zagreb, pa su građani Hrvatske trajno izloženi pogubnom utjecaju agramerskog mentaliteta: Zagreb, naime, nikada nije postao velikim gradom, pa se u tom po sitno uređenom prostoru razvila tipična vrst idiotizma svojstvena sredinama koje u strahu od stranoga pribjegavaju inbreedingu: nitko se u Zagrebu ne bi štel nikom zamerit’ te se ovaj svjetonazor i u Hrvatskoj poput pošasti proširio, ne samo kao način preživljavanja, već je konformističko licemjerje zadobilo status društveno poželjne vrline. Oportunizam je u nas ipak starijeg porijekla: agramerski klajnbirgeraj blijedi pred starodrevnom mudrošću Republike: Sa svakijem lijepo, ni sa kijem iskreno, poduka je koju s majčinim mlijekom usisa svaki čestiti Dubrovčanin, i nju će, uz načelo akomodavanja, kao maksimu svoje diplomatske volje prakticirati cijeli život, naprosto da bi se ponekad dobro, a ponekad samo (pre)živjelo.”

Umjesto zaključka, još jedan citat stariji od pet godina: “U Hrvatskoj je problem to što nam se stalno iznova, ustrajnim radom parastruktura vlasti kroz strogo kontrolirani medijski pogon, kao i proizvodnjom “događaja” za potrebe takva agitpropa, sugerira da je hrvatska politička sudbina određena dinamikom odnosa crvenih i crnih, partizana i ustaša, jednom za svagda i neumitno kao prirodni ciklizam. Pogledajmo ponajprije našu političku scenu: imamo dva bloka, bipartijnost HDZ-a i SDP-a. Naoko, HDZ je čuvar nacionalnog, a SDP socijalnog. U stvarnosti, i SDP i HDZ odgovaraju višoj instanci: međunarodnom monitoring visokih adresa.

Zatvaranje građanske opcije

SDP-ova je vlada bila manje socijalno osjetljiva od HDZ-ove: prisjetimo se restrikcije cijelog paketa socijalnih olakšica. S druge strane, HDZ se pokazao nacionalno bešćutnim: generali su izručeni Haagu, dok Račan nije dao čak ni Bobetka. U Hrvatskoj se ova polarizacija nacionalno-socijalno namjerno proizvodi, jer, ako se bolje pogleda, taj se binarni par pokazuje kao pratemeljni antagonizam svakoga društva strukturiranogna toj famoznoj opreci lijevog i desnog (do lekcije o tome da nikakav nosivi prasukob ne postoji tek ćemo doći; ova tvrdnja o temeljnom sukobu našega društva, na koji se daju svesti svi ostali izvedeni antagonizmi, ideološka je fantazma!).

S kojoj se svrhom nastoji oko ove podjele na crvene i crne, da ilustriramo stvar? Jedan je razlog starodrevan: podijeli, pa vladaj. Da, Hrvatskom je zaista lako vladati u ovoj smjeni light-partija: HDZ-a koji je kao biva čuvar nacionalnog, a zapravo je pod Sanaderom ispražnjen od svoje nacionalističke biti, i SDP-a, koji je jednako tako nominalno zaštitnik socijalnog, iako to radnici ama baš nimalo nisu osjetili za Račanova mandata (nezaposlenost je ostala ista, stand-by aranžmani su ispunjavani po diktatu, politika stečajeva je bila kriminalna gotovo koliko i privatizacijska politika…), i, takvi partije i stranke, koje čak ne odgovaraju vlastitom pojmu, iznevjeravajući vlastite nosive političke ideale, krajnje su podatne za manipulaciju. No, što je bitnije, one, barem nominalno i površinski prekrivajući gotovo ukupni raspon političkog, nudeći naglašenu nacionalnu opciju, ili pak onu socijalne inspiracije, zatvaraju polje građanskog do eliminacije svake moguće liberalne demokracije: u Hrvatskoj, da poopćimo potonje, tertium non datur, ali, ne samo u logici, nego i u politici.

POPULARNE KATEGORIJE

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li objektivno.hr koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close