Razbijena kriminalna platforma na Darknetu

U nekoliko racija u Njemačkoj zaplijenjeno je 550.000 eura u gotovini i kriptovalutama. Njemački istražitelji objavili su, da su u zajedničkoj akciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i Nizozemskoj razbili jedan od najvećih kriminalnih platformi, koja je vodila operacije na Darknetu, odnosno dijelu interneta kojem se može pristupiti samo uz pomoć određenog softvera. Njemačka je policija […]

U nekoliko racija u Njemačkoj zaplijenjeno je 550.000 eura u gotovini i kriptovalutama. Njemački istražitelji objavili su, da su u zajedničkoj akciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i Nizozemskoj razbili jedan od najvećih kriminalnih platformi, koja je vodila operacije na Darknetu, odnosno dijelu interneta kojem se može pristupiti samo uz pomoć određenog softvera.

Njemačka je policija objavila i da su tri muškarca uhapšena pod sumnjom da su odgovorni za web stranicu Wall Street Market, gdje se prodavao kokain, heroin, ostale droge, korisnički podaci, falsificirani dokumenti i razne vrste malicioznog softvera. Vlasnici web stranice uzimali su od dva do šest posto naknade u kriptovalutama za oglašavanje robe na svojoj platformi.

U racijama u Njemačkoj zaplijenjeno je 550.000 eura u gotovini i kriptovalutama, zaplijenjeni su server, hard diskovi i razni drugi dokazi protiv uhapšenih.

Američke su vlasti, istovremeno, uhapsile dvojicu narkodilera u Los Angelesu te su zaplijenjeni milijun dolara u gotovini, kao i oružje i droga.

POPULARNE KATEGORIJE