RAZARAJUĆI SOCIJALNI SUSTAV: Muke nam prestaju jedino smrću

Živimo u zemlji u kojoj ni nada nema pravo na život, odnosno u kojoj je život jeftin a življenje jako skupo. Socijalni sustav kao da je posložen jakima, moćnima – i nasilnima. I ni jedno ni drugo se ne mijenja. Unatoč svim saznanjima i spoznajama, ili baš zato, nekad je teško povjerovati, kako se ljude […]

Živimo u zemlji u kojoj ni nada nema pravo na život, odnosno u kojoj je život jeftin a življenje jako skupo. Socijalni sustav kao da je posložen jakima, moćnima – i nasilnima. I ni jedno ni drugo se ne mijenja.

Unatoč svim saznanjima i spoznajama, ili baš zato, nekad je teško povjerovati, kako se ljude uništava. Majka dvoje djece ”u raljama” socijalnog sustava, o kojoj je Objektiv pisao prošlog ljeta, nije se pomakla s mjesta, s novim ili starim Obiteljskim zakonom, svejedno. Iako je dobila rješenje o razvodu braka, nakon gotovo godinu dana čekanja (!), s time nije rješeno psihičko zlostavljanje bivšeg supruga i njegovo manipuliranje djecom. Toliko priče u javnosti oko toga da se takvo što ne dopušta i sankcionira, a u stvarnosti gotovo ništa.

Muž kockar, sa čime je nabrao dugove u vrijednosti jednog stana, a koje podmiruje žena (kao i kredit za kupnju stana) i nasilnik, s kaznom Prekršajnog suda od osam mjeseci uvjetne kazne za obiteljsko nasilje, oteže na sve moguće i nemoguće načine, radi se žrtvom i koristi djecu za sve govoreći im protiv majke. Obračajući se nadležnom Centru za socijalnu skrb, nesretna je žena dobila reakciju koja upozorava oca dvoje maloljetne djece što ne smije činiti jer nije za dobro djece, ali kako za to nema nikakvih sankcija, on se prema tome odnosi s ignorancijom. I nastavlja po svome; manipuliranjem djecom i lažima. Ne poštuje termine boravka s djecom, dovodi ih i odvodi kako mu se hoće, a kad su kod njega ne dopušta im komunikaciju s majkom. Bez njegova pristanka, majka djecu ne može nikuda povesti, a s njime je teško dogovor postići jer ga izbjegava u svemu. Trikova kojima se poslužio je bezbroj. Od toga da mu ne dâ djecu, kako nema financijskih mogućnosti a kupuje im skupe igračke, da radi pa ne može biti s djecom kad je njegovo vrijeme, do toga da ga ona hoće uništiti i da je lopov, a on konstantno laže. Nije joj dao dječje stvari, kad je otišla od njega, kad se nasilje povećalo.

Fizičko nasilje nije lako dokazivo, jer čak za ”ručni rad” šaka ili stopala treba forenzička ekspertiza, a psihičko zlostavljanje dokazivo je još mnogo teže. U to se vrlo rijetko zamisli i zagleda, a još rjeđe djeluje. Obično se odgovori, kao da je to najjednostavnija stvar na svijetu, ”prijavite”. I kao da to, ako se ne zaštiti žrtvu, neće isto tako imati posljedica.

Najapsurdnije i ono što uništava ljude jest, da treba čovjek imati sreće sa socijalnim radnicama i radnicima, kao da je u pitanju izvlačenje lutrije. Ne zanima ih baš previše niti učestalo, nikad prekinuto, psihičko nasilje oca, od toga da joj predbacuje da je dijete predebelo, a vodi ih kad su s njime u Mc’Donalds ili im kupuje pizze, ili se djetetu cijelo vrijeme daju kompjutorske igrice umjesto da uči. Savjet je socijalne službe, iako majčine poruke mailom ignoriraju, vrlo jednostavan – kad muž ne poštuje određene termine i vrijeme bivanja s djecom, neka traži na sudu da im se broj smanji, ili neka žena preuzme skrbništvo posve na sebe! Dalo bi se zaključit da djeci takav otac ne treba, ali ga svejedno u mnogim slučajevima štite, apsurdno. Ili roditelje socijalne radnice šalju na radionice, umjesto da prijave oca za to što radi, prije svega djeci, ali i njihovoj majki. Kakvi su sudski procesi kod nas već i vrapci na grani znaju, dugotrajni, skupi i vrlo neizvjesni. To si malotko može priuštiti.

Centri za socijalnu skrb jesu podkapacitirani ljudima i opterećeni slučajevima, ali to nipošto nije i ne smije biti posao koji nema ljudskosti. Ljudi nisu registratori koje se može staviti s lijeva na desno i natrag, kao i kod liječnika, ljudskost je jako važna. Inače ih ni ne treba. Poznato je da su hrvatski zakoni dobri uglavnom, ali sprovedba im je najblaže rečeno – loša.

 

POPULARNE KATEGORIJE