PROSVJEDNICI DOŠLI PO DOSTOJANSTVO, A OSTAJU U ŠATORU

Ratni veterani, kolokvijalno zvani “šatordžije” i “šatoraši”, sastali su se, mada bi po svim uzusima, da uzmemo samo moralne u obzir, “Imunolozi” i ostali koji ne dobivaju plaću, trebali doći do premijera prije negoli prosvjednici iz šatora u Savskoj 66. Njih nitko ne može, nazvati braniteljima doli oni sami sebe, jer Hrvatska nije u ratu, […]

Ratni veterani, kolokvijalno zvani “šatordžije” i “šatoraši”, sastali su se, mada bi po svim uzusima, da uzmemo samo moralne u obzir, “Imunolozi” i ostali koji ne dobivaju plaću, trebali doći do premijera prije negoli prosvjednici iz šatora u Savskoj 66. Njih nitko ne može, nazvati braniteljima doli oni sami sebe, jer Hrvatska nije u ratu, niti se brani od nekoga, osim od “svojih”, stoga su prosvjednici, a ne branitelji.

Zoran Erceg vrlo je oštro, gostujući na N1 televiziji komentirao prošlotjedne događaje: “Kad sam vidio plinske boce u Savskoj, odmah sam se sjetio plinskih boca iz rata, na koje je bio “prikvačen” eksploziv. To se može protumačiti samo kao teroristički čin jedne grupe ljudi”, rekao je, zapitavši se zašto Vlada pregovara s ljudima koji se služe terorističkim metodama. Erceg se zapitao s punim pravom, a dodali bismo i kako te iste ljude, 20 godina nakon rata, a koji su se borili za Ustav i zakone, isti ne poštuju na opće zaprepaštenje “običnih” građana. Logično je za zaključiti da nismo svi isti pred zakonima, niti jednaki u pravima. Prosvjednici mogu oduzeti pravo na dostojanstvo i miran život običnom građaninu. Građanin će platiti podeblju kaznu ukoliko njima pokuša posve dobronamjerno prići.

No kako bilo, sastanku su prisustvovali Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata; Josip Klemm, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata, Dražimir Jukić, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Tihomir Treščec predsjednik Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a. Matić je izjavio kako očekuje da će razgovarati o problematici koja je uzrok sedmomjesečnih prosvjeda.
“Jedva čekam da hrvatska javnost čuje argumente branitelja i naše argumente. Najavili smo da ultimatuma nema i da oni neće biti prihvaćeni”, rekao je Matić, koji već duže vrijeme svojim spontanim izjavama dobiva sve više simpatija običnog puka, što nije zanemarivo u budućnosti – jer Hrvatskoj predstoje parlamentarni izbori. Matić je na upit o postizanju kompromisa, “prebacio” lopticu na prosvjednike.
“Moram biti optimističan, na kraju ove priče ne očekujem niti pobjednike niti poražene. Nitko nije kriv – tu se radilo samo o snažnoj manipulaciji”, rekao je, amortizirajući sedmomjesečnu “krizu” u Savskoj, u kojoj se tražila njegova smjena, njegovih pomoćnika, zamjenika, pa braniteljska prava i sve što je ultimativno bilo postavljano pred njega i Vladu. Matić je mogao biti svašta, no ovom rečenicom pokazao je da je – čovjek. Pa ljudski rečeno, čovjeku dođe krivo što nisu svi ministri poput njega, duhoviti, jaki, već imamo većinu koja izaziva gastointestinalne tegobe, poput nekog Zmajlovića, Grčića, itd.
Na sastanak u Vladu Glogoški, Klemm, Jukić i Treščec stigli su u uniformama (starim), jer je OS RH “zamijenila” uniforme ulaskom u NATO, a “stare” mnogima služe kao “radna odjeća”, nekadašnja tzv. “htz oprema”. Ukoliko je netko časno otpušten iz vojske može nositi u svečanim prigodama uniformu, pa je za zaključiti da je sastanak s premijerom bio na tom nivou. No opet se tu pokazalo tokom prosvjeda elementarno nepoznavanje “svoga ponosa ili jada”, dolazeći u uniformi – već kako se uzme. Prije sastanka s premijerom, pomolili su se “pregovarači” u Crkvi sv. Marka, koja im je pružila i utočište jedne noći, prošloga tjedna, kada su mislili da su još uvijek “iznad” zakona i regula ove zemlje, “za koju su se borili” i sedam mjeseci bahato koristili svoj “status”, uporno tražeći dostojanstvo, koje su sami izgubili prosvjedujući. Nitko ga im oduzeo nije, niti im ga može vratiti. Ovo valja upamtiti.
“Što niste rekli da i mi dođemo u uniformama? Nismo dogovorili “dress code”, ispalio je Matić u svom stilu i opet dobio “gem” u prebacivanju loptice na svoju stranu u javnosti. A onda…
… se točno u 10 sati pojavio i premijer s riječima: “Dobrodošli, bit ću kratak, recite gdje smo vam se zamjerili? Želimo svima pomoći, vaša prava, ja mislim da nismo dovodili u pitanje. I to je bio moj radni nalog ministru Matiću. Ako je on negdje pogriješio, nije namjerno. Izvolite”, rekao je. Valja se prisjetiti njegove presice od petka, što god netko mislio o njemu, sjajno je odigrao “igru” i u pola sata, zaradio status pravog “igrača”, te su ga čak i protivnici – pohvalili.
Nekad bahat i osoran, danas “milozvučan” 
I tada je uslijedio “kopernikanski” obrat u Klemmovom obraćanju u ime prosvjednika “probivši led” na relaciji Vlada-prosvjednici.

Klemm, koji je do još do prije neki dan, što bi se reklo, prekidao sugovornika, ne dajući mu prostor za repliku, arogantno odgovarajući, postavljajući ultimatume javno, koji je u par navrata svojom ohološću i bahatošću, znao dobrano dići živac naciji, barem onoj manjini svikloj na dijalog, obratio se “milozvučnim” glasom premijeru:  “Hvala vam što ste uspješno vodili zemlju tri i pol godine. Nismo došli po materijalna prava, već tražimo dostojanstvo. Kako ste primili hrvatske branitelje, primite i ostale društvene skupine: Jadrankamen, Imunološki i ostale….Kada kažemo dostojanstvo, bili smo svjedoci da nas pojedini saborski zastupnici nazivaju barbarima. Zar ijedan hrvatski branitelj može biti barbar ili terorist? Jedino što smo tražili je dijalog. Prvi smo s ministrom stali u humanitarne akcije kad je stupio na dužnost”, kazao je Klemm, koji se, očito je bilo – pogubio. Imunološki, Jadrankamen i ostali vode svoje ratove, te im ne treba prosvjednička pomoć, te nije jasno po što je zapravo danas, došao na sastanak – preko reda. Kada su već tako humani, a vidjeli smo njihovu “humanost” u proteklih sedam mjeseci, što nisu ustupili mjesto “Imunološkom”, i neka se prisjeti da je prvi ultimatum bio ostavka ministra Matića, a zadnji, Glogoškog, “Kada mi dođemo na Markov trg, netko će morati otići”. Pozivi policiji da ne radi svoj posao, priča na televiziji o puču – zar su doista mislili da će to “samo tako” proći? Dostojanstvo su sami izgubili, svojim ultimativnim zahtjevima za smjenom ministra i pomoćnika mu, ali to je bio tek početak zahtjeva i zakuhavanja što su uslijedili ostalih mjeseci. “Pojedinci misle da su barbari”, upitao se Klemm? Pa zar postavljanje plinskih boca, stavljanje sebe i šatora iznad zakona nije barbarski čin, ili još gore – teroristički? I opet nitko neće odgovarati za tu svinjariju usred Zagreba. Zar nije barbarski, ako već zakoni ne vrijede za prosvjednike i kazne, tučnjava policajca, čovjeka, koji je po svim uzusima i zakonu na svom radnom mjestu? Vrijeđanje novinara i snimatelja, polupijanih odnekud došlih “dotepenaca”, koji su više sličili obučeni u uniforme, na klošare negoli na nekoga koga treba poštovati? Ljudski je, po prosvjednicima, veseliti se i slaviti kada policajcu u kordonu pozli i hitna ga odveze, njegovu nevolju? A njihova se plaća. Taj čovjek, je kod kuće ostavio bolesno dijete, po naredbi, zbog prosvjeda i ultimatuma hrpice izmanipuliranih ljudi, “dignut” i nije imao izbora doli odraditi svoj posao. Bilo ih je iz Pule, Velike Gorice iz cijele Hrvatske. “San” svakoga od njih bio je stajati na suncu zbog prosvjednika, koji su si zamislili da su “nešto” u državi, na Markovom trgu.

Izmaklo kontroli i nema natrag

Odjednom su prosvjednici vidjeli, da su prevršili svaku mjeru, izmakli kontroli jedan drugom, ako su uopće i ikada bili pod kontrolom, neorganizirani došli rušiti državu. Odjednom retorika Klemma s premijerom postaje: “Na sastanku u Lisinskom bio je ministar Matić i predsjednik Sabora. Tražili smo samo dijalog i razgovor. Nakon toga smo čekali mjesecima da nas primite. Kad danas pričamo o šačici hrvatskih branitelja. Ne želimo postavljati ultimatume, već razgovarati. Kad je počeo prosvjed smatrali samo da će do razgovora doći već sljedećeg dana. Žalosni smo što ste niste odmah snašli u svemu tome, već ste to sve prebacili na politiku, na HDZ i Milana Bandića. Ne želimo biti ničiji PR. U šatoru je bilo svega, niti vi niti premijer niste stali u obrani hrvatskih branitelja. Nijedan hrvatski branitelj nakon onog što je prošao u ratu ne može biti barbar ma što god napravio, kazao je Klemm, spočitnuvši Matiću da se nije odazvao molitvi za generale rekavši da ne može ići na misu za zločince. “Zvao sam vas da idemo na molitvu za generale, rekli ste da ne možete ići na misu za zločince”, rekao je Klemm.

Ministar Matić sigurno neće raditi ono što mu Klemm predloži i kaže, ili ga pozove na molitvu. Klemmu treba biti jasno da nije on “zapovjednik”, te da nije ministar njegova niti bilo čija marioneta. U zemlji gladnih, on ga proziva zbog molitve, umjesto da poštuje demokratski dijalog i tuđe mišljenje! Matić ima pravo misliti i javno izraziti i ne složiti se s Klemmom i prosvjednicima, javno, jasno i glasno. No mogu li prosvjednici to prihvatiti i poštovati tuđe mišljenje, koje je dijametralno suprotno od njihovih? Očito da ne.

“Nakon svega što su učinili za Hrvatsku, prosvjednici ne mogu biti barbari ma što učinili?” Zna li Klemm što priča i govori? Upravo su to iskazali javno. I drugi su bili u ratu, skinuli odore i krenuli svojim putem, civiliziranim. Mnogi nisu otišli u mirovinu, već su se vratili svojem civilnom životu, obitelji i radu. Mnogi – i bez kolica, dali su dušu za ovu zemlju, te se može staviti znak jednakosti između njih. “Dali su dijelove tijela za zemlju”. Jesu. Mnogi se nisu vratili majkama, mnogi su ranjeni, mnogi su oboljeli, drogirani od tableta koje svakodnevno piju, a neki su u kolicima. U čemu je razlika i kome je gore? Onome koji je konstantno pod tabletama, dezorijentiran, jer ne može podnijeti “slobodu” vidjevši kako su se jedni snašli, a drugi bili pošteni i nadrapali? Glogoški je u kolicima, stopostotni invalid, ali ima zajamčena sva prava i uredno mu sjeda mirovina, invalidnina, itd.  Preko dvije tisuće branitelja sebi je presudilo nakon rata, uvidjevši što i kako se radi u državi. Za mnogo toga zaslužne su obje Vlade koje se kao po traci mijenjaju. 17,5 godina HDZ je “drmao” zemljom.

Matić vas je morao obavijestiti da smo tražili samo dijalog (na konvenciji). Tamo su izrečene neke riječi, htjeli smo nešto reći. Ali Matić nije imao vremena, da sazove branitelje i udruge, eto tako vam funkcionira Ministarstvo branitelja. Ako imamo tisuću braniteljskih udruga neka ministar kaže 20 njih koji ne podržavaju to. Kad je došao taj 20.10 smatrali smo da će do dijaloga doći u roku od 24 sata. Nije nam palo na pamet da će to trajati 220 dana. Ne želimo biti ničiji PR. Samo smo željeli razgovarati s vama. Nazivali su nas militantima a nitko od vas nije stao u našu obranu”, a potom sam sebi uskačući u usta isprikom za dolazak pred premijerov stan:

“Ispričavam se vama premijeru što smo došli pred vaš stan. Želim se ispričati i svim hrvatskim građanima, plinske boce ni mi ne podržavamo, ali morate znati što se događalo na Markvom trgu. Da ste nas barem pozdravili u četvrtak i rekli: “Sad ne stignem, možemo se naći idući tjedan. Još jednom vas molim premijeru, razgovarajmo, primite sve društvene skupine, ako budemo razgovarali neće biti Savske”, nastavio je Klemm. U doba “mimohoda” pred premijerov stan, hodalo se po Zagrebu, junački –  “nitko nam ništa ne može”. Zaboravio i Klemm i Glogoški? Je li itko zaboravio “kad oni krenu na Markov trg, netko će otići” – nije. To je bila ucjena. Kako su mislili da bi itko na ucjenu reagirao? I koja to Vlada uopće u svijetu reagira na ucjene šake prosvjednika?

 

Milanović mu je odgovorio: “Slažem se sa skoro svime. Što se tiče Imunološkog, njega se razbija već godinama, mi pokušavamo naći rješenje. Taj zavod ima sojeve virusa, ne želimo da padne bilo kome u ruke. Vi sa 20-ak radnika dolazite na Markov trg, koji sam ja otvorio za građane. …”, Klemm na to traži da primi i radnike Imunološkog. Tko je Klemm da se petlja u Imunološki? On je neka vlast u ovoj državi? Što si ti ljudi prosvjednici zamišljaju? A tada Glogoški “elaborira” zašto je došlo do prosvjeda:

“Udruga HRVI djelujuje godinama, mijenjale su se vlade i kroz sve te godine došli smo do iskustva kako politika pokušava pronaći rješenje među braniteljskom populacijom. Već dvije godine pokušavamo dogovoriti sastanak s ministrom zdravlja zbog onih ljudi koji imaju velikih problema. Dvije godine molimo za ljude sa ranama da im se omogući liječenje, a zauzvrat dobivamo to da ministar Matić kaže da dvije godine ne može dogovoriti sastanak s ministrom zdravlja… Kako je moguće da medicinska sestra kaže nekom s otvorenim ranama na tijelu: znaš li koliko košta tvoje liječenje?”, navodi Glogoški i nastavlja:

“Zašto su prebacili u socijalnu skrb zajamčenu naknadu? I još traže da branitelj založi kuću da bi dobio tu naknadu od tisuću kuna? I još njegova obitelj mora vratiti svu tu naknadu. Zato branitelji dižu ruke na sebe. Imamo situaciju da je branitelj nakon 6 mjeseci dobio drugačiju odluku, imamo potpis Ministra Matića, da je pravna služba pogriješila i ti ljudi ostaju na ulici. Što im znači isprika Matića kada ostanu na ulici? Prava su se počela prebacivati u nadležnost drugih zakona i drugih ministarstava, s kojim ciljem? Hrvatski branitelji nisu sudjelovali u izradi zakona koji je trebao stupiti na snagu 1.1. 2015. Tražili smo od HZMO-a da nam dostave izračune i da nam kažu što se mijenja. Nisu nam dostavili.”, nastavlja Glogoški.

“Za najteže hrvatske ratne invalide potrebno rješenje da se vidi koliku invalidnost imaju. Matić je zatražio reviziju. Zar će invalidu izrast noga? Zar će invalid prohodati nakon 20 godina?”, dodao je i nastavio: “Koja je vlada dosad učinila bilo koji korak? Mi smo braniili Hrvatsku, a mnogi je pljačkaju, tko je odgovarao za ratno profiterstvo, za privatizaciju. Tu je novac, a ne u 25 tisuća kuna Đure Glogoškog! Odgovorne su sve vlade”, nastavlja Glogoški. “Matić mi kaže razgovarao sam s Kotromanovićem, za par mjeseci čujem da nije bilo nikakvog razgovora. Na sastancima smo bili, nitko nam nije rekao da se snimaju, samo smo poslije dobili zapisnik. Kome je to u cilju?”

Na njegovo izlaganje može se dodati kako i obični građani ne dobivaju plaću, kako su bolesni i liječe se, nacija je pod sedativima i mnogi su iseljeni, iz svojih domova. Mnogi su u poplavama ostali bez svega i žive u kontejnerima. Bune li se kao prosvjednici? Mnogi su blokirani, nezaposleni i ne mogu prehraniti svoje obitelji, jedu iz kontejnera za smeće, mnogi su ovršeni. Ništa im bolje nije. Ali nisu se drznuli dirati u legalno izabranu vlast. Za to postoje izbori.

Milanović odgovara: “Neću o našem sastanku u četiri oka. Vidim da ste vi puno razgovarali. Mi smo uveli fiskalizaciju, ali moram vam reći da ljudi i dalje varaju na porezima.  A vas nitko ne vara. Ja mogu zaključiti da je došlo do grešaka, ali te greške nisu dio dizajna. Moramo u nekim stvarima biti jako oprezni. Nema tu ničega osobno.”

Dražimir Jukić kaže: “Imamo registar branitelja koji je objavljen dolaskom vaše vlade. Mi smo se nadali kako će se pronaći lažni branitelji i kako će se pomoći ljudima kojima je ugrožena egzistencija. Zanima nas što je napravljeno po tom pitanju. Ima li lažnih branitelja sada više ili manje. Očekivao sam jako puno od ministra Kotromanovića i Matića, da ćete pomoći hrvatskim braniteljima. Kada ćemo vidjeti registar agresorske vojske, pitao je Jukić koji je istaknuo kako se u školama mora učiti prava istina o Domovinskom ratu.”

Branitelji nisu prokazali niti jednog lažnog branitelja, premda vrlo dobro znaju tko je i s kim bio, tko je stradao i na koji način. Zašto ne počnu čistiti ispred svoga praga?

Uglavnom šator ostaje u Savskoj 66, nažalost po Zagrepčane i sve koji dolaze u Zagreb, turiste, i ine posjetioce. Prosvjednici nisu shvatili da mogu rješavati i na višoj razini negoli je to šator, no sami su se spustili na taj nivo. Kirvaj i šator ostaju, a imali su, barem danas prilike uzdići sami svoje dostojanstvo, po koje su i došli k premijeru.

“Zanima me, ograđujete li se vi od izjava kad nas se naziva militantima i fašistima, kazao je Jukić i ponovno pozvao premijera da razgovara sa svim obespravljenima. Na skupu na Markovom trgu bilo je istetoviranih svastika u mladih ljudi, između prosvjednika, no nismo primjetili da su se prosvjednici ogradili od njih.

Klemm je postavio pitanje je li jedan sportaš, kulturni djelatnik zaslužniji od branitelja da dobije hrvatsku domovnicu? Zašto hrvatski branitelj ne može dobiti domovnicu, ukoliko ispunjava sve uvjete baš kao i drugi? I ako ćemo po pravdi, kulturnjaci i sportaši gotovo uvijek osvjetlaju obraz Hrvatskoj, a zna se u kakvim uvjetima treniraju i rade, dok se za prosvjednike to baš i ne može reći, na osnovu svega viđenoga.

Treščec tvrdi da “oni PTSP-ovci” nemaju prava, da nikog nije briga za njih. Smeta ga Glavaševićeva izjava o tome kako je moguće da toliko hrvatskih branitelja boluje od PTSP-a, a s druge strane nema toliko oboljelih, iznjevši podatak da je oboljelih od PTSP-a 18 a ne 30 tisuća.

Klemm ne želi!

“Vi ste obmanjeni kad ste hrvatskoj javnosti rekli da prava braniteljima nisu smanjena. Ja ne želim premijera koji laže, rekao je Klemm uz opasku Milanoviću da izgleda kao dobar čovjek i da želi pomoći, ali da su ga vjerojatno obmanuli.”Vidimo da ste dobar čovjek, da želite pomoći, vjerojatno su vas obmanuli”, dodao je Klemm.

“Prije 10 godina mi smo mogli razgovarati s bilo kojim ministrom. Ja sam jednom razgovarao s Matićem koji je od sat vremena razgovora, 50 minuta pričao o svojim problemima”, kazao je Treščec, koji je očito “brojao” minute susreta s Matićem. Uglavnom, Matić se ne može i ne smije požaliti i istresti svoje probleme, jer je na takvom položaju, a svi ostali mogu “lupati” sa svojim problemima, onako ljudski, po njemu. Dobro je da i to znamo.

“Zamolio bih vas još jedan konstruktivni sastanak sa svim predstavnicima udruga na državnoj razini.- Morate im dati nadu, i podršku..:”, ubacio se Glogoški, a Milanović je rekao kako će to razmotriti.

Ministar Matić izrazio je zadovoljstvo što je uopće došlo do sastanka.

“Za generale ne možemo podržavati ratne zločince i državni dužnosnik ne može komentirati procese prije donošenja presude. Kad sam postao ministar prvo što sam rekao je da sve branitelje volim jednako, ali da prioritet ipak imaju 100-postotni invalidi i djeca poginulih branitelja. Pronađite kad sam rekao da ću objaviti registar agresora. Ja nemam taj registar, ali vi ga slobodno objavite. Slobodno objavite i registre studenata, korisnika poljoprivrednih površina, kazao je Matić, rekavši da u Ministarstvu branitelja nema tajni otkad je on na čelu, opet ispalivši u svom stilu: “Izložen sam tolikim prijetnjama zbog vašeg prosvjeda… Skinut ću sve lažne branitelje za sedam dana samo da mi premijer da vizu za Kanadu.”

Na samom kraju sastanka premijer je rekao: “Ja sam vas saslušao. Dosta toga mi je jasno, neke stvari mi nisu najjasnije. Bitno je da imamo dobru vjeru. Morate shvatiti da je ovo ozbiljna država i bit će još ozbiljnija. Vaši problemi su u ovom trenutku mali za Hrvatsku, možemo ih brzo riješiti. Nadam se da vjerujete da ćemo vam pomoći, evo ruka i idemo naprijed.”

Ministar Kotromanović je dodao: “Moramo smanjiti tenzije. Ja sam maksimalno spreman uključiti se u rješavanje konkretnih slučajeva. Sjednimo sutra i idemo konkretno rješavati stvari. Idemo naći načine. Mi to sve možemo riješiti”, zaključio je ministar obrane Kotromanović, koji i nije baš najsretnija opcija, jer dobro se zna da svoj rat naplatio više negoli drugi branitelji, kojima je smanjio naknadu rata, ali tek pošto je sebi osigurao višu – po starom pravilniku.

Đuro glogoški, po komentaru nije osobito zadovoljan sastankom rekavši da do daljnjeg ostaje u Savskoj.

“Iznenadilo nas je da Matić nije imao niti jedan konkretan odgovor. Postavili smo pitanje jesmo li militantni. Nisu nam odgovorili. Argumentirali smo zašto tražimo ostavke. Milanović se nije ogradio da nismo barbari. Trebao se izjasniti. Do daljnjeg prosvjed ostaje. Idući sastanak je u ponedjeljak. Nismo zadovoljni sastankom, krenuli smo u razgovore zašto smo tražili smjene. Nismo htjeli o tome širu raspravu. Ne treba zaoštravati retoriku s njima. Treba se izdići iznad politike. Milanović je prekinuo sastanak radi obaveza, priopćio je Glogoški.

Sljedeći sastanak dogovoren je za tjedan dana. Do tada prosvjednici će sami tražiti svoje izgubljeno dostojanstvo i poštovanje raspolučene zemlje, ne shvaćajući da su se sami spustili na nivo iz kojeg se nikada više neće uzdići. Nove generacije ne zanima rat, već rad i pronalazak posla. Ako im je budućnost ispod šatora u Savskoj, neka im. Mlade generacije koje će ih nositi, to uopće ne zanima.

POPULARNE KATEGORIJE

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li objektivno.hr koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close