Prošlo je vrijeme dodjele poljoprivrednih poticaja kada je „Todd O’ Rich“ bio prvi na redu za dodjelu poticaja

Na zadnjoj sjednici predsjedništva u Zadru, vrh HDZ-a, zajedno s šefom Tomislavom Karamarkom, a i ostalim članovima, donijelo je neformalnu odluku, možda važniju od svih u programu, da najmoćniji tajkun u Hrvata, neće više “musti” kravu muzaru, preko grbače hrvatskog sela, dodjelom njemu najvećeg kolača u poljoprivrednim poticajima. Todd O’ Rich, godinama je vrijedno radio, […]

Na zadnjoj sjednici predsjedništva u Zadru, vrh HDZ-a, zajedno s šefom Tomislavom Karamarkom, a i ostalim članovima, donijelo je neformalnu odluku, možda važniju od svih u programu, da najmoćniji tajkun u Hrvata, neće više “musti” kravu muzaru, preko grbače hrvatskog sela, dodjelom njemu najvećeg kolača u poljoprivrednim poticajima. Todd O’ Rich, godinama je vrijedno radio, stvarao i stvorio puno svoga privatnoga kapitala te je vrijeme da se konačno počne sam uzdržavati bez obilne pomoći države.

 

Uspješno “muzao” državu

Iako mu je to do sada, u vrijeme bilo koje vlade, vrlo uspješno godinama, pa i cijelo desetljeće polazilo za rukom, stišćući državu, pravdajući se kako on zapošljava najviše ljudi, te ukoliko on posrne, padaju svi, očito više u HDZ-u ne pije vodu, ali niti u analitici. Ukoliko država želi zaista krenuti naprijed, ne može više masnoj guski mazati vrat, već se okrenuti malim ljudima i podići ih na noge, jer od Todorića nema previše koristi, a od malih i te kako. Zrno po zrno pogača.

Todorić je do sada bio samo uteg građanima i državi, mada ga se predstavljalo kao moćnog i velikog. Da nije bilo izdašnog davanja države i oprosta dugova tvrtkama koje je preuzimao, drugačije bi plivao. HDZ je, nakon analize, prepoznao problem, pa će tako u izbornom programu pod stavkom poljoprivredni poticaji konačno na red doći i mali hrvatski seljak, a Todorić će u svom stečenom carstvu na račun građana, uživati i plaćati poreze kao i svi drugi, ali će i biti predmetom kontrola.
Teško je objašnjivo kako npr. AZTN ne zanima koncentracija koja je skoro 100%-tna na poručju kioska tiska i novina. Postati će moćnik, koji uredno podmiruje sve svoje obveze i čije će poslovanje i monopoli biti predmet kontrola, a poljoprivredni poticaji napokon će otići i hrvatskom seljaku, koji je do sada dobivao samo mrvice .

Jer da su poticaji koje je on dobivao za svoje tvrtke svih ovih godina i na njima gradio svoje bogatstvo, bili raspoređeni hrvatskom selu i seljaku, također bi se nešto dobro dogodilo. Do sada, hrvatski seljaci nisu imali nikakvih šansi spram „velikog“ igrača.

 

Redoviti korisnik državnih poticaja

Taj redoviti korisnik poljoprivrednih potpora, digao je u 2009., godini 151 milijuna kuna, 2010., 153 milijuna; 2011.,174,2 milijuna; 2012., 143 milijuna; 2013., više od 100 milijuna, a 2014., samo je Belje ubralo više od 76 milijuna kuna. Da je taj novac raspoređen ne većinom samo njemu, hrvatsko selo bilo bi kudikamo produktivnije, a ne satrano do same zemlje, koju je vlast napravila jalovom te plodna čeka na zrnje.

Već godinama uz pomoć politike na račun građana i tvrtki koje su “prisiljene” s njime poslovati, (javna je tajna da se “plaća” ulaz na police, a koji je i omiljeni SDP-ov tajkun Tedeschi morao platiti) postao je najmoćnija figura u zemlji, koja je još ravna ploča, poput šahovske, pa su pijuni pomaknuti potez unaprijed. Kralj stoji. Šokiran.

 

Nekom rat nekom brat

A gospodin Todorić je, dok su se drugi borili i pjevali „Moju domovinu“ na ratištu, uspješno privatizirao. Znamo kako je završila sekvenca u pjesmi „ima snagu zrelog žita“, kada je ono netragom nestalo. No ima tu zasluga i politika koja mu je dozvolila da bez ispaljenog metka osvoji sve što se je poželio. Od Agrokora, prvotno tvornice za prerade soje u Zadru, 1992., u vrijeme ratnih godina, postao je vlasnik Jamnice i Agroperade, a iduće godine uzeo tvornicu ulja Zvijezda i DIP Turopolje. Pa 1994., postao većinski vlasnik Leda, Konzuma, Silos-mlinova, Bobisa i Solane Pag. Onda je promijenio organizacijsku strukturu kompanije, 1995., registriravši je kao “Agrokor Koncern“. To “koncern” mu je otvorilo 1998., da postane vlasnik Jaska vina d.d., slijedeće Silos Mlinova i SRC Andrijaševce registrira kao PIK Vinkovci d.d. Nemirnog duha, okrenuo se regiji, pa kupio 97,4 posto dionica Sarajevskog kiseljaka, potom osnovao tvrtku za prodaju sladoleda Ledo – Čitluk. Kupio je nadalje 55,49 posto dionica srpskog Frikoma i 51 posto udjela u TP DC Sarajevo. Nakon toga, 2004. godine postaje vlasnik tvrtki; Medijator iz Dubrovnika, Slobode iz Osijeka, proširivši se na Mađarsku kupnjom punionice vode Fonyodi i tvornice sladoleda Baldauf, preimenovavši je u Ledo kft Mađarska. Ona se „vraća“ i kupuje 58,11 posto dionica porečke Agrolagune. Pohlepi nema kraja: novcem zarađenim na hrvatskom čovjeku, kreće put Srbije, gdje 2005., kupuje tvornicu ulja Dijamant iz Zrenjanina i trgovački lanac Idea iz Beograda, pa pride dobiva i zloglasni logor Stajićevo na kojem ne da da se postavi spomen ploča zatvorenicima, zbog politike Srbije, kako im se ne bi zamjerio, a u Hrvatskoj “uzima” i PIK Vrbovec i Belje.

Dvije godine uzima predah, da bi 2007., ušao u vlasništvo lanca kioska Tisak d.d., a u njih, tokom godina uveo poštu, mjenjačnicu, dostavu paketa, banku, city lightove, reklame, otkup starog papira, loto, bingo, sladolede, pića, kave, i još mnogo toga, a tu se očito dogovara sa Bandićem, da mu njegovi inspektori ne remete mir na kioscima, jer za većinu djelatnosti nema dozvola za obavljanje istih na kioscima. Budući da u ugovorima o zakupu tih lokacija nije bilo navedeno da se mogu obavljati i te djelatnosti, (takvom logikom bi se u svakom lokalu gdje se prodaje cvijeće mogla otvoriti mala pošta i slično). Jedino njemu za mjenjačnice, naravno uz podršku Ostojićevog MUP-a vrijedi „drugo“ pravilo. On ne mora imati neprobojno staklo, kada je i sam do sada bio neprobojan, pa je to bilo posve dovoljno za uvjete da ih otvori. Kozmo d.o.o. osniva 2009., godine, prodaje ga, pa potom opet kupuje. Vlasnik Vupika postaje 2010., godine. Onda se baca na slovenski Mercator i uz njega dobiva i Getro. Još nije niti sve nabrojeno, ali posve dovoljno da skromno živi od svoga rada.

 

Okreću se kako vjetar puše

Karamarko, mada nije rečeno u javnosti, slijedom navedenog, misli najmoćnijeg čovjeka u Hrvatskoj konačno „uzemljiti“, jer smo svi isti, barem po Ustavu, pa Todorić, s nabrojenom imovinom može posve dobro živjeti i bez poljoprivrednih poticaja i drugih “poguranaca”. Hrvatski seljaci ne mogu, pa će tako, zahvaljujući Karamarku dobiti svoj dio koji im s pravom pripada.

Paralelno s Todorićem, politika se izmiješala, pa posrnuli gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, mjesecima već odašilje pomirljive izjave prema premijeru Zoranu Milanoviću, u nadi kako bi se mogao spasiti od daljnjeg kaznenog progona. Tako se i Todorić koji je prvo bio naklonjen HDZ-u, mislivši kako mu se to isplati, odjednom prosvijetlio i okrenuo premijeru, jer tako mu više odgovara – da ne ostane bez poljoprivrednih poticaja. Što je i shvatljivo, gradeći svoje carstvo na staklenim temeljima države, ne gubi mu se stotine milijuna kuna koje je do sada uspješno izvlačio poticajima, pa je „potaknut“, promijenio smjer gledanja. Sad bi HDZ davao seljacima, a njega ignorirao! Stoga bi, kalkulirajući, prvo okrenut HDZ-u, kada je „čuo“ što bi mu se moglo dogoditi, odlučio ipak da je bolje za njega da Milanovićeva vlada dobije još jedan mandat. „Pobjeda“ sadašnje vlade i još četiri godine mandata dobro bi došle i Bandiću i Todoriću, svakom iz njegovog računa.

Todorića, rijetko viđenog u javnosti, ležernog u nastupima, ozbiljno su zabrinule najave šefa oporbe Tomislava Karamarka da će u slučaju pobjede HDZ-a na izborima provesti agrarnu reformu i većinu poticaja usmjeriti prema malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima – koji bi trebali postati kralježnica domaće poljoprivrede, što u konačnici znači, ako mali postaju kralježnica domaće poljoprivrede, jedna je viška ili je bez poticaja – slomljena.

 

Karamarka ne zanima “Grof od špeceraja”

Ovaj novum i preokret u njegovoj veličini, nikako se nije svidio „Grofu od špeceraja“, jer tako nije bilo do sada; samo je Todorić preko svojih kombinata dobivao uvjerljivo najveći dio poljoprivrednih poticaja.

No čini se kako njegovu uzrujanost ne dijeli i Karamarko, već naprotiv. Todorić bi odlukom Bandića da ide na parlamentarne izbore, svakako pomogao Bandiću, kao i prošloga puta, donacijom jabukama i vodom, s velikom mogućnošću da ovaj ne bude niti blizu izbornog praga, ali mu se nekako ipak mora odužiti za projekt obnove studentskih domova, s kojima Grad financijski nema ništa, ali…

 

Građevina kap koja je prelila čašu

Upravo je ta njegova građevinska eskapada od izravnih pregovora prevršila svaku mjeru i inače prljavog natjecanja i bila kap koja je prelila ionako punu čašu njegovih poslova i marifetluka. Jednostavno je zagušio tržište, naciju i državu, a obnova studentskih domova s tvrtkom koja je bila već u predstečajnoj nagodbi, spram ostalih remitentnih, dampingom cijena i neposrednom pogodbom, došla je kao točka na i – izbačaja.

Todorić više nije niti lijevo niti desno, u nekoj krivini je, ali koga se hvata, nije posve jasno. Karamarko mu “pamti” svojedobno podržavanje, nekadašnjeg guvernera HNB-a Rohatinskog, kada se ovaj s mjesta guvernera želio prebaciti u političke vode. Rohatinskom se svidjela ideja o ulasku u politiku, baš kao i Todoriću.

On je i tako na mjesto guvernera HNB-a došao iz Agrokora, a i nakon njega se vratio u Agrokor. U to vrijeme je Todorićeva agencija Unex napravila pripremu za Rohatinskog za osnivanje stranke, što se ubrzo pokazalo kao uzaludan posao.

„On je za vrijeme svog mandata bio od koristi najviše stranim bankama i njegova je politika pridonijela porastu zaduženosti države“, rekao je Srb.

 

Hrvatima niti voda za Oluju

Ne samo vrh HDZ-a, već i lokalne članove, pa i obične građane, pogodilo je to što Todorić ama baš nikada nije javno, kao veliki domoljub, našao za shodno barem hiniti svoje domoljublje i pojaviti se na obljetnici Oluje, jer bi se to očito moglo, negativno odraziti na njegovo poslovanje u Srbiji. O javnoj donaciji jabuka braniteljima nije niti razmišljao, niti mu je palo na pamet da braniteljima u Savskoj ponudi vodu. A barem on ima milijune razloga, više od ikoga s puškom na ramenu, da slavi sve bitke.

Tek dok se proslava Oluje spremala i trajala, Todorićevi nasljednici su se družili sa srpskim tajkunom i ponuzetnikom Ljubišom Krstajićem, na Kalamoti, u hotelu koji je u vlasništvu tvrtke Karisma. Tu su tvrtku Karisma Hotels Adriatic (KHA) u kolovozu 2012., osnovali Agrokor i panamski off shore Karisma Resorts International S.A, a prvi direktori su bili Beograđanin, Ljubiša Krstajić i Agrokorova menadžerica Viktorija Svić. Krstajić je marketinški menadžer u meksičkom lancu hotela Karisma Resort International, a u lipnju 2013., godine preko te tvrtke Agrokor je kupio hotel Koločep. ‘Grupacija Karisma Hotels Adriatic (KHA) postala je novim vlasnikom Hotela Koločep na otoku Kalamota u sklopu Elafitskih otoka kod Dubrovnika i to temeljem kupnje 88 posto dionica tog hotela za 36,43 milijuna kuna na javnoj dražbi održanoj na dubrovačkom Trgovačkom sudu’, glasila je štura objava. Planovi Agrokorove Karisme su da, na tom otoku južnog Jadrana, napravi lanac po uzoru na matični meksički hotelski lanac Karisma. Takva Oluja iz dalekog Meksika!

Krstajić je, navodno „donio“ meksički kapital s kojim se bavi, navodno i SOA, jer je iz Meksika do malene Kalamote dugi put, naročito novaca i računa preko kojih putuje, pa što bi se slavilo Oluju, kada je ovo mnogo unosniji posao od barem hvala onima koji su mu omogućili bogaćenje.

Javno ga ne zanimaju Oluje, Bljeskovi, kao niti doba rata već samo današnjica i njegovo dobro. Ali novonastala konstelacija i odnos snaga pokazuje da nije moguće procesuirati Bandića bez da i Todorić uđe u ”vlakić” i bude možda procesuiran u nekom od segmenata “pogodovanja”, budući istražitelji već kopaju njegovu ulogu u takozvanoj aferi “kiosci i ZG plakat”, pa će biti zanimljivo pratiti rasplet događanja.

POPULARNE KATEGORIJE

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li objektivno.hr koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close