PRISTUPAČNA VRHUNSKA KUHINJA Andrej Barbieri otvara restoran u Zagrebu

Jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova Andrej Barbieri s bratićem Franom Barbijerijem uskoro otvara restoran u Zagrebu. Otvaranje se očekuje u drugoj polovici siječnja iduće godine. Restoran će se zvati Barbieri’s i bit će, po želji vlasnika, među najbolje uređenim u Zagrebu. Otvorit će se u u prostoru bivšeg Takenoka u Kaptol Centru. Uz Barbierija u restoranu […]

Jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova Andrej Barbieri s bratićem Franom Barbijerijem uskoro otvara restoran u Zagrebu. Otvaranje se očekuje u drugoj polovici siječnja iduće godine.

Restoran će se zvati Barbieri’s i bit će, po želji vlasnika, među najbolje uređenim u Zagrebu. Otvorit će se u u prostoru bivšeg Takenoka u Kaptol Centru. Uz Barbierija u restoranu će raditi još šest do osam kuhara. Barbieri bi trebao imati jednostavan i elegantan meni, s nizom malih predjela, tri ili četiri tjestenine, tri ili četiri riblja glavna jela, ponešto mesa.

Naglasak će se stavljati na autentičnost i sezonalnost sastojaka i preciznost kuhanja. Vinska bi lista također trebala biti sažeta i orijentirana isključivo prema kvaliteti.

Andrej Barbieri još je aktivan u prestižnom restoranu u boutique hotelu Bevanda u Opatiji u kojem je kreirao meni, restoranu koji u Primorsko-goranskoj županiji ima kategoriju „dva škampa“ čime dakako ima pravo i na atribut – najboljeg restorana na jednoj od najrazvijenijih hrvatskih gastronomskih scena.

 

Tradicija oštarija

Barbieri ima i tratoriju u Rijeci Conca d’oro, inače najstariji riječki ugostiteljski objekt koji posluje skoro stoljeće i pol. Barbieri ne samo da je jedan od najuglednijih hrvatskih chefova nego ima i odlične reference i na globalnoj gastronomskoj sceni pa će otvaranje njegovog restorana u Zagrebu za glavni grad Hrvatske biti od posebne važnosti.

Barbieri je gastronomsko iskustvo stjecao u inozemstvu, primjerice u Italiji, a dobro poznaje i sve Mediteranske kuhinje. Kada se vratio u Hrvatsku, restoranska je scena bila u uzletu. Otvorio se početkom tisućljeća niz restorana koji su imali upečatljivu kuhinju temeljenu na domaćim, prije svega lokalnim namirnicama i tradiciji koja se obogaćivala kreativnim eksperimentima, propitivanjem i prepoznavanjem novih okusa.

Doprinos snažnom razvoju restoranske scene u Hrvatskoj dali su i snažan razvoj vinske scene malih privatnih vinara, te razvijanje kvalitete proizvodnje maslinovih ulja.

Barbieri’s će biti prije svega doprinos bistro scene u Hrvatskoj, objasnio je Barbieri za riječki Novi list, rekavši „želim otvoriti restoran vrhunske kvalitete koji će biti i – pristupačan“.

Naime, gastro scena u Hrvatskoj se u posljednje vrijeme razvijala u pravcu vrhunskih restorana ali je tržište zbog ekonomske situacije poprilično ograničeno zbog ekonomske situacije u zemlji ako se izuzme kratko razdoblje turističke sezone.

Najteže udarce razvoju restoranske scene u Hrvatskoj došle su od gospodarske krize te odluka vlasti da se tvrtkama oporezuju troškovi tzv. reprezentacije to jest čašćenja poslovnih partnera ručkom u kvalitetnom restoranu. Sada se tom udaru dodaje i najnovija odluka kojom se PDV u hotelijersko turističkoj djelatnosti s 13 povećava na 25 posto.

Koncept bistroa temelji se na tradicionalnim dnevnim restoranima oštarijama u kojima se moglo ukusno objedovati jednostavna jela po pristupačnim cijenama.

 

Demokratizacija visoke gastronomije

“Bistrologija je, zapravo, spasila restoransku scenu,” tvrdi Barbieri te dodaje: “Bistroi, tratorije, moderne konobe, dakle svi oni manje formalni i manje skupi žanrovi koji su logistički jednostavniji od pravog restorana, s jedne su strane zadržali naviku gostiju da jedu vani, dok su s druge strane omogućili trening i formiranje čitavog niza chefova. Bistrologija je u Hrvatskoj postala model preživljavanja restoranske industrije, i ona je tu ulogu krajnje efikasno odigrala. Uostalom, bistrologija nije samo hrvatski nego i svjetski trend. Mnogi veliki kuhari, od Gagnairea i Robuchona do Thomasa Kellera, uspostavili su niže, jeftinije brendove, uglavnom bistroe, koji im stvaraju profite. Na visokoj kuhinji ne zarađuje se mnogo novca.” Istakao je chef Andrej Barbijeri dodajući kako je je globalna društvena funkcija bistrologije: demokratizaciju visoke kuhinje.

“Kuhari su donedavno bili uglavnom vojnici, bilo u činu narednika, ili u činu generala. Sada se chefovi, valjda prvi put u povijesti, ponašaju kao opinion makeri i decision makeri. Upozoravaju na važne stvari u društvu, vezane uz hranu, kritiziraju, predlažu, agitiraju, organiziraju. Takav angažman dobar je i neophodan. Situacija s hranom zaista jest katastrofalna. Golemi segmenti masovne proizvodnje hrane trajno su kontaminirani, bitni elementi ribljeg fonda su pred istrebljenjem, a ljudi se dramatično nezdravo hrane. Dobro je da baš slavni kuhari upozoravaju na sve te probleme, da pokušavaju artikulirati rješenja, da se pokušavaju boriti za dobra rješenja,” rekao je za Kult Plave Kamenice Andrej Barbieri.

POPULARNE KATEGORIJE

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li objektivno.hr koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi objektivno.hr i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Objektivno.hr ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na objektivno.hr. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Objektivno.hr koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti objektivno.hr koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Objektivno koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja objektivno.hr ili partner omogućuje se putem kolačića koje objektivno.hr, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close